Obavijesti

News

Komentari 2

Umro Mihail Ostrovidov, jedan od pokretača Televizije Zagreb

Umro Mihail Ostrovidov, jedan od pokretača Televizije Zagreb
1

Ostrovidov je snimao prvu emisiju nekadašnje Televizije Zagreb, prvi sportski prijenos (nogometnu utakmicu Jugoslavija - Italija) te prve dramske programe, koji su se emitirali uživo

VIDEO

Danas je u 87. godini preminuo snimatelj HTV-a Mihail Ostrovidov. On je bio jedan od pokretača emitiranja Televizije Zagreb 1956. godine i njezin glavni snimatelj, javlja HRT.

Kako prenosi HRT, Ostrovidov je snimao prvu emisiju nekadašnje Televizije Zagreb, prvi sportski prijenos (nogometnu utakmicu Jugoslavija - Italija) te prve dramske programe, koji su se emitirali uživo.

Nakon umirovljenja 1991., kao vanjski suradnik HTV-a tri je godine izvještavao s bojišta.

Rođen kao Mihail Viktorovič Ostrovidov u Zagrebu 1930. od oca Viktora Ostrovidova, izbjeglice iz Rusije i prvog splitskog neuropsihijatra, Mihail Ostrovidov maturirao je 1949. u srednjoj Kinematografskoj školi u Zagrebu, na snimateljskom odjelu.

Studirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te kameru na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu i filmsku umjetnost.

U novinarstvu je od 1949. - počeo je kao asistent snimatelja u uredništvu hrvatskoga filmskog žurnala Filmskog pregleda u Jadran filmu.

Kao fotoreporter i novinar surađivao je u Vjesniku, Vjesniku u srijedu, Narodnom listu, Glasu rada, te sarajevskom Oslobođenju.

Uključio se 1956. u skupinu entuzijasta osnivača Televizije Zagreb, gdje je kao snimatelj, odnosno majstor reporter radio do umirovljenja 1991., za koje je vrijeme snimio oko 20 tisuća priloga za Informativni program.

Sa sportskim reporterom Mladenom Delićem ostvario je 1957. prvi izravni televizijski prijenos Televizije Zagreb sa stadiona u Maksimiru. Kamerom je izvještavao iz mnogih svjetskih zemalja: zabilježio je sastanke na vrhu SAD-SSSR, predsjedničke, odnosno, parlamentarne izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, Francuskoj, Zapadnoj Njemačkoj itd.

Izvještavao je o poljskoj krizi i padu tamošnjega prosovjetskog režima, o rušenju Berlinskog zida, o padu diktature u Nikaragvi, o stanju u Bagdadu uoči ratne operacije Pustinjske oluje.

Kao filmskog snimatelja birali su ga neki od najboljih hrvatskih redatelja. Filmovi koje je snimao dobili su petnaestak prvih nagrada na filmskim festivalima u svijetu i jednu nominaciju za Oscar - "Igra" Dušana Vukotića (1962.), za koji je Ostrovidov dobio Grand Prix na Filmskom festivalu u Mannheimu.

Među nagradama koje je dobio ističu se još i Zlatno pero Društva novinara Hrvatske (1980.) te Nagrada "Otokar Keršovani" za životno djelo (2002.).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava