Obavijesti

News

Komentari 14

U 76. godini umro je Zvonimir Milčec, dobri duh Zagreba...

U 76. godini umro je Zvonimir Milčec, dobri duh Zagreba...
1

Iako je jedan od hrvatskih novinara sa najdužim stažem u pisanju kolumni, Milčec se potvrdio i kao vrsni pisac, i to naročito knjiga za djecu pa je postao i lektirni autor

VIDEO

Bio je dobri duh Zagreba, njegova karakteristična veduta, simbol poput Trga, katedrale, Maksimira. Nema više pera koje je o Zagrebu pisalo tako kako je on pisao.

Teško je reći je li bio prepoznatljiviji kao kolumnist, kroničar grada Zagreba, autor slavnog “Zvižduka s Bukovca” ili kao i urednik koji je odgojio naraštaje mladih novinara. Pedeset godina, iz tjedna u tjedan, ispisivao je retke o Zagrebu natopljene ljubavlju, prožete erudicijom, intimističke poput nekakva intimnog dnevnika.

Zagrepčani, i ne samo oni, voljeli su njegove proze, ali su rado posjećivali i njegov kafić koji je vodio u Jurišićevoj ulici u srcu grada.

Osim “Zvižduka”, Milčec je objavio i vrlo uspješne romane “U Zagrebu prije podne”, “Priču o novinama”, autor je zbirke novela “Tekuće priče” te romana za djecu “Tajna krvavog nosa”.

Zvonimir Milčec, koji je veći dio svoje profesionalne karijere proveo u Večernjem listu, u našoj kući, bio je i jedan od prvih podržavatelja nagrade 24sata Ponos Hrvatske. Bio je i inicijator podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj, 1991. godine našao se u krugu inicijatora koji su tražili vraćanje Fernkornova spomenika banu Jelačiću u Zagrebu, a spomenik Augustu Šenoi svoje postojanje ima zahvaliti također njemu.

Kao pisac i novinar, ostat će upamćen i kao scenarist. Radio je serije “Zadnja pošta Zagreb” (redatelj Mladen Juran 1976.-79.), “Priču iz Maksimirske šume” (srednjometražni igrani film 1978.), “Pozdrav iz Zagreba” (dokumentarno-igrani serijal) i druge.

Rođen je u Zagrebu 3. rujna 1938. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa