Obavijesti

News

Komentari 40

Uništeni mišići lica: Tajani su vratili osmijeh nakon 16 godina

Uništeni mišići lica: Tajani su vratili osmijeh nakon 16 godina
4

Tajana Bezuh (33) iz Siska zbog obostrane paralize mišića lica 16 godina trpjela je teške posljedice. Specijalisti KB Dubrava operirali su je krajem veljače...

VIDEO

Tajana boluje od neurofibromatoze, rijetke bolesti uslijed koje joj se stvaraju tumori. Njezina majka imala je istu bolest i zbog nje je umrla dok je Tajana bila još beba. Hrabra djevojka s teškom dijagnozom uspješno se nosila do srednje škole, kad joj se sa 17 godina pojavio tumor na mozgu. Tijekom operacije u potpunosti je izgubila sluh, a mišići lica u potpunosti su joj uništeni.

- Rezultat je bio taj da mi se lice objesilo. Postalo je nepomično. Donju usnicu nisam više mogla zatvoriti, kao ni očne kapke radi čega su mi u njih ugradili zlatne utege. Čekam transplantaciju rožnice, no nisu je se usudili raditi dok kirurzi ne stvore mogućnost da mogu zatvoriti očni kapak jer je trebalo podići vjeđu. No problem nije bio samo estetske naravi, nego i zdravstvene. Radi svega imala sam problema sa slinom u ustima, nisam mogla normalno jesti ni žvakati hranu te mi je propalo osam zuba – prepričava Tajana.

Kako bi riješila svoj problem, počela je tražiti specijaliste koji bi joj mogli pomoći estetskom operacijom koja bi riješila i zdravstvene tegobe. 

Pokušala je i u inozemstvu

- Privatna estestska kirurginja  me odmah odbila. Obeshrabrena, pokušala sam u inozemstvu. U Ljubljani su mi liječnici utvrdili da zbog oštećenja temporalnog živca operacija ne bi bila uspješna i mogli bi mi vratiti mimiku samo na desnoj strani. U Beogradu su mi rekli da prvo riješim problem s okom pa da im se onda javim. Pronašla sam i kirurga u Italiji, no osim što ne razumijem jezik, Italija je skupa i daleko mi je. Počela sam tražiti rješenje u Hrvatskoj i taklo sam došla do dr. Žica – nastavlja ona. 

Prof. dr. sc. Rado Žic specijalist je opće i plastične kirurgije u KB Dubrava i on je prihvatio njezin slučaj.

- Tajanin slučaj je uistinu težak jer je paraliza zahvatila obje strane lica i nema živca koji bismo mogli iskoristiti za rekonstrukciju. Takvih pacijenata imamo jedanput u pet godina, no naš tim prihvatio je izazov i jako smo zadovoljni rezultatom – ističe dr. Žic uz kojeg je na operaciji bio i njegov kolega dr.sc. Krešimir Martić, također specijalist opće i plastične kirurgije. 

- Cilj je bio lice postaviti u normalan položaj te podignuti usnicu koja je visila. Uspjeli smo u tome, sa noge smo uzeli dvije tetive, vezivno tkivo i pričvrstili ga za kosti lica. Tajana nikada neće imati potpunu mimiku lica jer nema facijalnih živaca, ali omogućili smo da njezina mimika sada nalikuje prirodnoj budući da prije operacije nije imala nikakvu – objasnio je dr. Martić. 

'Emotivno sam preporođena'

Prof. Žic naglasio je kako Tajanu čeka još nekoliko estetskih korekcija u budućnosti jer koža s vremenom gubi prirodni elasticitet, no kvaliteta života sada joj je daleko bolja.

- Danas je lice još uvijek svježe. Naotečeno. I još se ne vidi krajnji rezultat. Kažu mi da bolje pričam. Emotivno sam preporođena. Stavila sam si sliku na desktop mobitela i kad ga god upalim iznenadim se. Kao da gledam nekog anđela. Više nema koščatog, upalog i obješenog lica. Vidjeti osmjeh na licu nakon svih tih godina. Neopisivo  – oduševljena je Tajana koju čeka oporavak. Liječnici kažu da će se krajnji rezultat vidjeti kroz dva mjeseca, kad splasnu otekline. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..