Obavijesti

News

Komentari 59

Upozorenje: 'Prženje' u autu počinje za tek nekoliko minuta

Upozorenje: 'Prženje' u autu počinje za tek nekoliko minuta
3

Pri vanjskoj temperaturi od 36 stupnjeva, ona u autu skače na više od 60 u samo sat vremena. Ne ostavljajte u autu djecu i životinje ni na minutu. Pogubno je...

VIDEO

Pri temperaturi od 68 stupnjeva ljudski mozak počinje se pržiti. Upravo toliko iznosi temperatura u autu koji je na suncu parkiran sat vremena. Izmjerili su to vatrogasci Javne vatrogasne postaje Zagreb. 

Njihova alarmantna mjerenja pokazala su da pri vanjskoj temperaturi od 36 stupnjeva temperatura u parkiranom autu skače na 43 stupnja već nakon 10 minuta, dok se nakon sat vremena penje do 62 stupnja.

Pri ekstremno visokim temperaturama šire se krvne žile, pada tlak, dolazi do pucanja krvnih žila i u mozgu, a takve temperature vrlo loše djeluju i na moždanu opnu, kaže dr. Marina Polić Vižintin

Europu je već zahvatio toplinski val, a temperature u Hrvatskoj će sljedećih dana premašivati 36 stupnjeva u hladu. Liječnici upozoravaju da su takve ekstremno visoke temperature iznimno pogubne za ljudski organizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U vreli automobil ne bi trebalo ni sjesti, a kamoli ostavljati u njemu životinje ili ljude. Pri ekstremno visokim temperaturama šire se krvne žile, pada tlak, dolazi do pucanja krvnih žila i u mozgu, a takve temperature vrlo loše djeluju i na moždanu opnu - govori nam dr. Marina Polić Vižintin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. 

Dodaje da bi prije ulaska automobil trebalo prvo prozračiti i malo rashladiti kako ne bi došlo do toplinskog udara.

A upravo je on najozbiljnija od svih tegoba koje sa sobom nose ljetne vrućine i ekstremno visoke temperature. Naše tijelo od vrućine se brani znojenjem, no liječnici upozoravaju da ispijanje velikih količina vode nije dovoljno.

- Tekućinu koju znojenjem gubimo nije dovoljno nadomjestiti samo vodom jer gubimo i elektrolite. Stoga se preporučuje piti mineralnu vodu i jesti slaniju hranu - savjetuje dr. Tanja Pavliško Pekez.

A na takve visoke temperature osjetljivi su i psi. 

Kako kaže dr. vet. Marko Gotal iz Veterinarske ambulante Goldi, izloženost takvim ekstremnim temperaturama dovodi do mučnine, dezorijentacije, gubitka svijesti i smrti.

- Sve ovisi o tome koliko je dugo životinja izložena tim temperaturama. Psi se ne znoje te se jedino mogu donekle rashladiti dahtanjem. Osim toplinskog udara, takve ekstremne temperature dovode do brojnih poremećaja u organizmu. Stoga apeliram na sve da životinje ne ostavljaju u autu čak ni na kratko - kaže Gotal.

Riječ stručnjaka: Vrećice s ledom prvi su korak do spašavanja

Dreamstime

Toplinski udar nastaje kad tijelo više ne može regulirati tjelesnu temperaturu i ne može se rashladiti. U samo 15 minuta tjelesna temperatura može premašiti i 41 stupanj. Potrebno je pozvati liječnika, a do njegova dolaska bolesnika treba premjestiti u hladnu prostoriju i početi mu skidati temperaturu. To možete postići kupanjem u kadi, hladnim tušem ili pranjem tijela hladnom vodom. Na prepone, vrat ili ispod pazuha možete staviti i vrećice s ledom. Kod nekih žrtava može se javiti i nekontrolirano trzanje mišića te je tada potrebno spriječiti samoozljeđivanje. 
(Autor: Dr. Tanja Pavliško pekez, liječnica obiteljske medicine)

Čak 38 stupnjeva u hladu: Objavili crvenu uzbunu 

Vrlo toplo i vruće vrijeme koje je već zahvatilo Hrvatsku nastavlja se i u prvom dijelu sljedećeg tjedna, a prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u utorak i srijedu može se očekivati pravi temperaturni pakao, posebice u dijelovima unutrašnjosti. Subota će biti pretežno sunčana i vruća uz slab vjetar, a na Jadranu mjestimice umjerenu buru, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 29 i 33 °C. U nedjelju vrlo slično vrijeme, uz temperature do 35 Celzijevih stupnjeva. Početkom tjedna i dalje vrelo, a temperatura će iz dana u dan biti sve viša. 

Marko Mrkonjić/Pixsell

Prema sedmodnevnoj prognozi, u hladu bi ponegdje moglo biti izmjereno vrtoglavih 38 Celzijevih stupnjeva, koliko je najavljeno za Osijek, Ilok, Vukovar, Sisak...

U četvrtak bi uz pljuskove i grmljavinu trebalo malo osvježiti, ali i dalje će biti vruće. Meteoalarm je zbog toplinskog udara već za nedjelju pod žutu ili narančastu uzbunu stavio cijelu Hrvatsku, osim njezina krajnjeg juga. U ponedjeljak i utorak u mnogim će krajevima na snazi biti i crvena upozorenja zbog vrlo velike opasnosti od izrazito visokih temperatura zraka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 59
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina