Obavijesti

News

Komentari 45

Upozorenje zbog olujnih udara vjetra: Poplave u unutrašnjosti

Upozorenje zbog olujnih udara vjetra: Poplave u unutrašnjosti
39

Zbog mogućih olujnih naleta bure, za Istru i sjeverno Primorje izdano je narančasto upozorenje. Za cijelu Dalmaciju, zaleđe i unutrašnjost izdano je žuto upozorenje

VIDEO

U petak na kopnu i dalje uglavnom oblačno, povremeno će biti kiše, ujutro mjestimice i obilnije. Kiša će u drugom dijelu dana biti sve slabija, a u Slavoniji bi do kraja dana trebala prestati. Ostaje prohladno i vjetrovito uz umjeren, na udare prijepodne i jak vjetar sjevernih smjerova koji ponegdje može imati i olujne udare, osobito u Podravini i Međimurju te u planinskim krajevima. 

Vjetar će prema kraju dana oslabjeti. Jutarnja temperatura uglavnom od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature će u većini mjesta biti oko 10 Celzijevih stupnjeva ili malo iznad, u gorju samo od 1 do 5°C pa je u najvišim predjelima još moguć i slab mokar snijeg, javlja Crometeo.hr.

Na Jadranu će biti djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku i u većini krajeva suho vrijeme. Još samo u početku na sjevernom Jadranu, sjevernoj Dalmaciji i otvorenom moru može biti vrlo malo kiše. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 12 do 15°C, uz obalu i na otocima većinom od 15 do 20°C.

Cijela država pod novim upozorenjima

Zbog mogućih olujnih naleta bure, koja bi na mahove mogla puhati do 120 kilometara na sat, Meteoalarm je za Istru i sjeverno Primorje za petak objavio narančasto upozorenje, što znači da je riječ o opasnom vremenu.

- Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva dana od strane vaših državna tijela - upozorava Meteoalarm.

Olujne će bure biti i u ostatku priobalja, ali njezini će naleti biti nešto slabiji pa je i Meteoalarm za cijelu Dalmaciju i zaleđe objavio žuto upozorenje, što znači da je riječ o potencijalno opasnim vremenskim uvjetima.

Za cijelu je unutrašnjost također na snazi žuto upozorenje, ponajprije zbog moguće obilnije kiše, ali na području Zagreba, Karlovca, Like i Gorskog kotara i zbog olujnih naleta vjetra, koji bi mogao na udare dosegnuti brzinu od 65 kilometara na sat.

Meteoalarm

Linija 205 vozi izmijenjenom trasom

Uslijed obilnih kiša, već drugi put ovaj tjedan zbog loše regulacije odvodnje potoka poplavljena je ulica Štefanovec, koja je i zatvorena za promet. Autobusna linija 205, Dubrava - Markuševec - Bidrovec prometuje izmijenjenom trasom.

U Buševcu poplavljena DC Sisak-Zagreb

Zbog velikih oborina koje su padale cijelu noć, selo Buševec u okolici Velike Gorice već je treći put ove godine poplavljeno, javlja HRT.

Problem je u slivnim vodama od autoceste Zagreb-Sisak i promjene prirodnih tokova gradnjom te ceste. 

Pozvani su vatrogasci i policija jer se voda prelijeva preko državne ceste Zagreb- Sisak, a nije bila stavljena signalizacija i upozorenja.

Zatvorena je i cesta D31 ispod Šestak Brda kod Velike Gorice jer je potok Roženica potopio pontonski most.

U većini mjesta kontinentalne Hrvatske do podneva se očekuje i više od 30 litara kiše po četvornome metru. 

Na Zavižanu je toliko snijega u ovo doba posljednji put bilo 1986.

Na Zavižanu je jutros izmjereno 38 centimetara snijega. Tolika količina u ovo doba nije izmjerena od davne 1986. godine.  

Dijelovi grada Karlovca, Duge Rese i Vojnića ponovo su pod vodom, dok još od jučer velike probleme s nabujalim rijekama imaju stanovnici Oštarija gdje je zatvorena i Državna cesta D-42, javlja KAportal.hr.

Pod vodom Karlovac, Vojnić i Duga Resa

Iako na snazi nisu niti redovne mjere obrane od poplave, obilne oborine već su uzrokovale probleme u Karlovcu. Stanovnici  Bohinjske ulice u karlovačkom naselju Jamadol, i ovu su noć proveli u strepnji i strahu da će im voda ponovno prodrijeti u kuće i stanove. Noćas od 3 sata ujutro voda iz kanala uz Kozjaču izlijeva se i sve više raste, te se stvorilo jezero kroz koje je nemoguće proći.

Bez obzira na količinu oborina smatraju da je povezana s radovima koji se izvode na Luščiću. Na to su u više navrata upozorili nadležne  službe, no do danas ništa nije poduzeto. Noćas i jutros uporno vape za pomoć, no osim što su vatrogasci dostavili jedan kamion s vrećama pijeska, nitko ne reagira na njihove pozive, tvrde.

Dijelovi Vojnića su pod vodom, u dvorišta i podrume ulaze vode iz nabujale rječice Radonje, dok su još od jučer u Vojniću na terenu vatrogasci koji čiste odvodne kanale. Začepljeni kanali ne dopuštaju protok vode koja onda ulazi u dvorišta i kuće.

U Dugoj Resi se voda izlila u Varošu i Mrežničkim Poljicama. Dok je u Poljicama problem s odvodnjom, zbog situacije u Varošu čak je intervenirala policija na poziv gradonačelnika Ivana Baršića, koji je prijavio nadležne u bivšoj Pamučnoj da nisu na vrijeme podigli branu koja regulira tok rijeke.

Za vikend pretežito suho i sunčano, ali hladno

U subotu na Jadranu većinom sunčano uz umjerenu, ponegdje i jaku buru s mogućim olujnim udarima. U unutrašnjosti uglavnom oblačno, samo rijetko još može pasti vrlo malo kiše. Temperatura zraka bez promjene, ponegdje malo viša.

Od nedjelje djelomice i pretežno sunčano, ujutro s maglom koja može biti i dugotrajnija. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu će u dane vikenda još puhati umjerena do jaka bura koja će početkom tjedna oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Temperatura zraka malo će porasti iako će jutarnje vrijednosti od ponedjeljka biti niže pa je na kopnu nerijetko moguć mraz.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava