Obavijesti

News

Komentari 20

Uspješna obrtnica: Poklonili su joj kozu pa je počela raditi sir

Uspješna obrtnica: Poklonili su joj kozu pa je počela raditi sir
3

Obrt Vesna Loborika za proizvodnju sireva postoji već više od 20 godina. Obitelj iz Istre svoje će sireve izložiti na sajmu u Poreču zajedno s izlagačima iz cijele Hrvatske

VIDEO

Obrt Vesna Loborika za proizvodnju sireva postoji već više od 20 godina. Vode ga Fuma Grubešić Travalja (35), uz majku Vesnu, tatu Antona, brata Toneta i supruga Marka.

- Još 1985. godine sam za četvrti rođendan dobila kozu koja je bila pokretač svega što danas imamo. Jako smo je zavoljeli. Uskoro smo nabavili 80 koza i 20 krava - rekla je Fuma iz mjesta Loborika u Istri o počecima obiteljskog obrta.

Njezina će obitelj, uz mnoge druge izlagače, svoje proizvode predstaviti danas na sajmu u Poreču na Festivalu poduzetništva, obrta i OPG-ova. U ponudi imaju svježi kravlji sir i vrhnje, mlade sireve, skute te specijalne sireve s dodacima, kao što su ljuta paprika, zeleni papar i masline. Najskuplji je ovčji sir s tartufima koji stoji 280 kuna po kilogramu, dok se kilogram ostalih vrsta sireva kod njih može kupiti za oko 100 kuna. Od 2000. godine nemaju životinje, nego su orijentirani na kooperante. Njihov kombi ide po mlijeko kod kooperanata i onda ulazi u proces proizvodnje u Loborici.

Dubravka Bujeci-Jantolek (52) iz Svetog Ivana Zeline po struci je ugostiteljica, a kožom se počela baviti prije četiri godine jer je vjerovala da će je taj hobi smiriti i pomoći joj da se izliječi od zloćudne bolesti. Na kraju je i uspjela u tome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- S 48 godina sam dobila rak dojke i otišla u invalidsku mirovinu. Izrada kožnatih torbi, narukvica, remena i viteške opreme postala mi je strast - rekla je Dubravka. Radi sve ručno, bez upotrebe ikakvih strojeva, i za radnim stolom provodi po deset sati na dan. Sve njezine torbe su unikati.

Marta Gržetić (46) radi suvenire od kamena od 2013. godine te ih i prodaje. Pomažu joj suprug i sin. Ideju za otvaranje obrta dobili su kad je kao trgovac ostala bez posla, a suprug se ranije bavio kamenoklesarstvom. On ju je naučio izrađivati suvenire. U ponudi imaju uporabne predmete za kućanstvo, kao što su mužari, vaze, lučice, zidni satovi, slike i nakit.

- Kamene ploče kupujemo u Dalmaciji i Istri. Na njih se gravira određena slika, a na kraju se svi predmeti pljeskare i premazuju prirodnom zemljanom bojom - kaže Marta.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...