Obavijesti

News

Komentari 588

Usred Jasenovca su postavili ploču s ustaškim pozdravom

Usred Jasenovca su postavili ploču s ustaškim pozdravom
1

Spomen ploču su postavili sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području

VIDEO

Veterani HOS-a Jasenovca i Udruge dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba 5. studenog na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića postavili su ploču s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni'.

Spomen ploču su postavili sjećanje na 11 poginulih pripadnika 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području. Riječ je o krilatici pod kojom je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 80.000 ljudi, a ploča je postavljena nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora. 

Među stotinjak sudionika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici Općine Jasenovac te Grada Popovače. Načelnica općine Marija Mačković, inače iz redova HDZ-a, održala je govor i u ime Općine Jasenovac položila vijenac ispred rečenog natpisa. No, za Novosti nije htjela davati komentare.

Pored lokalnih političkih predstavnika, na skupu su bili i veterani HOS-a te bivši i sadašnji članovi pravaške političke scene u Hrvatskoj, poput Ante Đapića, Miroslava Rožića, Ante Prkačina i Pere Ćorića, donedavnog saborskog zastupnika HSP AS-a. Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem uzvanika i organizatora u Mjesnom domu.

Na fotografijama, koje možete pogledati ovdje, s otkrivanja spomen ploče vide se i trobojnice s prvim bijelim poljem, pored nekoliko HOS-ovih zastava s ustaškim pozdravom. 

Masno otisnuti natpis ‘Za dom spremni’, osim na spomen-ploči, bio je i na jakni Marka Skeje, splitskog HČSP-ovca i ratnog zapovjednika IX. bojne HOS-a, nazvane po ustaškom ratnom zločincu Rafaelu Vitezu Bobanu.


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 588
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...