Obavijesti

News

Komentari 861

Prekinuli izložbu o Anni Frank zbog slika ustaša i partizana

Prekinuli izložbu o Anni Frank zbog slika ustaša i partizana
1

Neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate, kaže ravnatelj škole u kojoj je izložba bila postavljena...

VIDEO

Međunarodna izložba “Anna Frank – povijest za sadašnjost”, u organizaciji Hrvatske edukacijske i razvojne mreže za evoluciju sporazumijevanja (HERMES), koja je gostovala u 40 država svijeta, nije se dugo zadržala u Šibeniku.

Otvorena prije dva dana, 17. siječnja, u Tehničkoj školi u Šibeniku, trebala je ostati do 10. veljače, no već se iselila. Razlog – odbijanje ravnatelja Josipa Belamarića da u sklopu izložbe izvjesi panoe koji se odnose na Drugi svjetski rat na hrvatskom tlu.

– Mi smo htjeli izložbu o Anni Frank i Holokaustu, a ne o ustašama i partizanima, a iz HERMES-a, koji su organizatori zajedno s Kućom Anne Frank u Amsterdamu, ultimativno su tražili da se postavi i šest panoa o ustašama i partizanima. S tim da su ustaše prikazani kao koljači, a partizani kao cvijeće. Ako ćemo već imati takvu izložbu, onda neka bude sve realno prikazano, neka se prikaže i Bleiburg, Goli otok i sve one jame gdje su partizani ubijali Hrvate bez ikakvog suđenja. Djeca bi trebala učiti istinu, a ne da im se stvari serviraju jednostrano – rekao je ravnatelj Belamarić za TRIS.

U programu izložbe jasno, među ostalim, stoji: “Ovisno o državi i gradu u kojem se prezentira, ova izložba obogaćuje se sadržajima lokalnog karaktera vezanih za temu same izložbe, pa je tako sadržaj za ovu prigodu obogaćen originalnim hrvatskim panelima koji se bave lokalnim kontekstom tema vezanih za izložbu.” 

– U regijama koje su imale recentne sukobe ta se izložba nadopunjuje lokalnim panelima. Tako je izložba u Hrvatskoj uz 32 panela dobila i 6 lokalnih panela. Osnovna ideja izložbe je pratiti položaj djece u vrijeme sukoba, genocida i ratova općenito. U Hrvatskoj je do sada prikazana na 23 lokacije. Posebna vrijednost izložbe je to što posao vodiča obavljaju upravo učenici kao vršnjački edukatori – rekao je prof. Miljenko Hajdarović, autor hrvatskog dijela izložbe.

– Nisam znao da je koncept izložbe takav, nego sam očekivao samo panoe koji su vezani isključivo uz Annu Frank – kazao nam je na kraju Josip Belamarić.

Izložba, koju ju je prije dva dana otvorio župan Goran Pauk, već je na putu za Čakovec, ali je izvjesno da će se vratiti u Šibenik.

– Još uvijek se razmatra mogućnost da se panoi postave u nekoj drugoj šibenskoj školi, budući da je izložba ipak namijenjena srednjoškolcima, a Muzej pobjede u Šibeniku im je svakakao na raspolaganju. U kontaktu sam s organizatorima i sve ćemo znati za nekoliko dana – rekao nam je Zoran Restović, predsjednik Zajednice udruga antifašista Šibensko-kninske županije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 861
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..