Obavijesti

News

Komentari 43

Vapaj obitelji: Strahujemo za živote, Babić je i dalje u bijegu

Vapaj obitelji: Strahujemo za živote, Babić je i dalje u bijegu
2

Drago Babić (64) je prije osam godina na kućnom pragu pokušao ubiti Anitu Šalov koja i danas vegetira i ovisna je o pomoći svojih roditelja te Ksenije i Željka te sestre Andree i njezina supruga

VIDEO

Drago Babić (64) je prije osam godina na kućnom pragu pokušao ubiti Anitu Šalov koja i danas vegetira i ovisna je o pomoći svojih roditelja te Ksenije i Željka te sestre Andree i njezina supruga koji se o njoj brinu 24 sata dnevno. Babić je prije pokušaja ubojstva Anite na Korzu u Rijeci ranio njezinog strica Zorana.

Babić je 22. lipnja prošle godine pobjegao iz psihijatrijske ustanove na Rabu i do danas se ne zna gdje je. Obitelj Šalov je i dalje u strahu jer kako kažu imaju sjećaj da je Babić ipak živ i da mu je netko pomogao pobjeći s otoka, koliko oni imaju saznanja.

Također, bore se s institucijama, državom, sudstvom, policijom. Zbog toga su, piše Novi list, uputili vapaj, odnosno otvoreno pismo koje donosimo u cijelosti: 

Otvoreno pismo obitelji Šalov: "Čujete li vapaj"

"Danas, 17. siječnja navršava se osam godina od monstruoznog pokušaja ubojstva tada 19-godišnje Anite Šalov. Anita danas ima 27 godina, u vegetativnom je stanju, u potpunosti ovisna o pomoći svojih roditelja i sestre koji se 24 sata dnevno skrbe o njoj. Prošao je još jedan Božić, Nova godina, veselje blagdana koji su za nas prošlost, jer je prije »samo« osam godina jedan mladi život, obiteljsko veselje i radost prekinuo iz samo njemu poznatih razloga okrutni ubojica Drago Babić.

Od tog dana mi, obitelj Šalov, osim što se borimo za život svoje kćeri, u stalnoj smo borbi s institucijama, državom, sudstvom, policijom. I prije tog nemilog događaja prijavljivali smo policiji uznemiravanja od iste osobe, međutim, policija to nije shvaćala ozbiljno... Doduše, nitko nije ni mogao pretpostaviti ovakav ishod bolesnog uma.

Drago Babić je na današnji dan u ranim jutarnjim satima došao na naš kućni prag i hicem u glavu ustrijelio Anitu, koja je tada otvorila vrata. U trenutku počinjenja djela proglašen je potpuno uračunljivim, da bi te iste noći Babić pokušao suicid i nakon te ozljede proglašen je procesno nesposoban za suđenje s naglaskom da njegovo zdravstveno stanje nikada neće biti u poboljšanju. Nakon svega pet mjeseci od počinjenja djela pušten je na zahtjev obitelji koji su mu ujedno i skrbnici, na kućno liječenje bez ikakvih ograničenja kretanja. Sve se to događa u vrijeme dok mi, obitelj Šalov cijele dane provodimo u bolnici uz svoju Anitu strepeći da će svaki idući dan donijeti ono najgore... a za dovođenje ubojice pred lice pravde pobrinuti nadležne institucije. S obzirom da nitko više nije pratio ovaj slučaj, ubojica je zanemaren i od vlastite obitelji te se slobodno kreće gradom i u toj slobodi kretanja napada susjeda u svojoj zgradi, pokušava se otrovati tabletama, izvršiti suicid.

Zbog toga se smješta na Odjel psihijatrije u Rijeci, a kasnije odlukama Županijskog suda produžava mu se prisilni boravak svakih šest mjeseci u Psihijatrijskoj bolnici Rab. Tako je bilo sve do 22. lipnja 2016. godine kada je »odšetao« iz Psihijatrijske bolnice Rab kao polupokretna, epileptična osoba, ovisna o teškim lijekovima bez kojih ne može (prema riječima ravnateljice rapske Ustanove). Tog dana nadzorne kamere ne bilježe njegov izlazak, portira baš u tom trenutku nema na porti. »Odmah« po nestanku traži ga cijela Bolnica, rapska policija, GSS. No, takav čovjek nestaje... U obrazloženju za emisiju Provjereno TV Nove, ravnateljica rapske ustanove dr.Šendula-Jengić tvrdi kako je isti u Bolnici, Drago Babić, boravio svojevoljno i oni ga nisu bili dužni čuvati! Ta njena izjava ne stoji s obzirom da je dana 6. lipnja 2016. godine Županijski sud u Rijeci donio rješenje R179/2016 o prisilnom smještaju Drage Babića u Psihijatrijsku bolnicu Rab do 30. studenog 2016. godine.

O nestanku Drage Babića mi smo kao i Policijska uprava obaviješteni tek 12. srpnja 2016. godine jer su očito i Bolnica i rapska policija to smatrali nebitnim. Nakon toga i PU Rijeka pokreće potragu koja do današnjeg dana ne bilježi nikakve pomake. Iz tog razloga smo u rujnu 2016. godine zatražili policijsku zaštitu. S obzirom na prijašnju težinu počinjenog djela, a i činjenicu da je zdravstveno stanje počinitelja u vidljivom poboljšanju, bojimo se za naše živote. No, ni po tom zahtjevu još nema rješenja.

Nije nam lako povlačiti se po novinama, televiziji, jer svaka priča o tome što se dogodilo izaziva ponovni stres, bol i nemoć, ali uvijek se iznova pitamo: Zar nevini život naše Anite tako malo vrijedi? Tko će snositi odgovornost za sve nepravilnosti do sada, za jedan mladi uništeni život, kada već počinitelja nema? Možemo li mi kao obitelj živjeti mirnim životom kao što smo ga živjeli prije tragedije i da li nam institucije u našoj državi mogu omogućiti taj mir? Čujete li vi kroz naše riječi vapaj naše Anite?"

Policija ne odustaje od potrage

Policija kaže kako su pretražili više lokacija na Rabu i poduzeli druge mjere u svrhu pronalaska Drage Babića. Naglašavaju da od potrage ne odustaju. Psihijatrijska bolnica na Rabu je priopćila kako »suosjećanje s boli i ogorčenjem obitelji žrtve, ali i s traumama obitelji samog bolesnika što je uz medicinske indikacije utjecalo i na trajanje njegova boravka u zdravstvenoj ustanovi«.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...