Obavijesti

News

Komentari 89

Stihiju kod Omiša branilo 80 heroja: Pomagali i kanaderi

Stihiju kod Omiša branilo 80 heroja: Pomagali i kanaderi
8

Vatrogasci i posade zračnih snaga danima se bore s požarima kraj Omiša i Dubrovnika. Iscrpljeni su, ali ne odustaju. Pomažu im zračne snage koje su do 20. lipnja ostvarile 526 letova i izbacile 2799 t vode

VIDEO

Vatrogasci su nadljudskim snagama obranili kuće od požara koji je izbio u Jesenicama u ponedjeljak navečer. Pomoć iz zraka pružile su im posade kanadera i Airtractora.

Udar groma na brdu Perun - Staro selo Jesenice nedaleko od Omiša izazvao je požar. Ubrzo je vatra praćena vjetrom u ponedjeljak navečer zahvatila nekoliko lokacija od Omiša do Splita. Budući da je gorjelo na teško pristupačnom terenu, na gašenje su pozvane gotovo sve raspoložive vatrogasne snage Omiša i Splita. Među njima su i pripadnici DVD-a Gata koji su umorni spavali na makadamskom putu, a njihova fotografija je objavljena na stranici Vatrogasci/Croatian firefighters na Facebooku.

- Južni dio planine smo obranili i tu smo nadljudskim snagama uspjeli zaustaviti širenje požara prema naseljima. U gašenju je sudjelovalo 80-ak vatrogasaca, a situaciju je otežavao jak vjetar - rekao je Višeslav Pešić, zapovjednik omiških vatrogasaca.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Vatra se približila kućama

Pokretanje videa...

00:14

U utorak ujutro vatrogascima su u pomoć pristigle zračne snage - tri kanadera i tri Airtractora. Još se ne zna kolika je površina koja je izgorjela, no sigurno je riječ o velikoj površini na kojoj je nastradala mlada hrastovina, borovina, makija i visoka trava. Vatrogascima su u gašenju požara pomogli i lovci iz lokalnog lovačkog društva. Osim kraj Omiša, požar je buknuo i blizu Slanog kraj Dubrovnika. Vatrogasci su se više od 15 sati borili s buktinjom koja je progutala oko 150 hektara makije i niskog raslinja.

- Gorjela je visoka makija i nisko raslinje, a uzrok požara je udar groma. Na teren je izašlo 75 vatrogasaca. Kuće nisu bile u opasnosti, no nikad se ne zna kako će vjetar okrenuti - rekao je Ivo Franušić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Dubrovnik.

Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, u utorak ujutro u pomoć je pozvao i zračne snage.

- Požar u Slanom gasili smo oko dva sata. Izbacili smo 40 vodenih bombi, tj. oko 120 tona vode - rekao je pilot Airtractora, bojnik Milan Došen. Protupožarne zračne snage su do 20. lipnja u gašenju požara ostvarile 526 letova. Kanaderi, Airtractori i helikopteri izbacili su 2799 tona vode i na letove potrošili 53.948 litara goriva.     

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...