Obavijesti

News

Komentari 64

Vatrogasci su obranili kuće u Dračevici, gasit će i po noći

Vatrogasci su obranili kuće u Dračevici, gasit će i po noći
34

Požar koji je u četvrtak oko 14 sati buknuo na Braču gasi pet kanadera, tri airtraktora te dva helikoptera. Vatra je zahvatila 4000 hektara guste borove šume

VIDEO

Veliki požar na otoku Braču i dalje je aktivan, razbuktao ga je popodnevni maestral, a vatra se bila približila na 400 metara od kuća u mjestu Dračevica. Oko 19 sati vatrogasci su uspjeli obraniti kuće u Dračevici. Prema dosadašnjim informacijama vatrogasci su, uz pomoć zračnih snaga, uspjeli obraniti sve stambene objekte. Nitko od turista, mještana i vatrogasaca nije ozlijeđen. Zbog vjetra vatra se širi i prema mjestu Vela Faska - Uvala Mala Lozna prema Bolu. 

Opožareno je više od 3000 ha šume, raslinja i poljoprivrednih kultura. Vatrogasce, čini se, čeka još jedna besana noć.

Novi požar buknuo je u petak ujutro i iznad Supetra prema Nerežišćima. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu, a dio vatrogasaca i zračnih snaga preusmjerili su na novi požar. Požar nije bio većih razmjera te su ga ubrzo stavili pod nadzor.

Zapovjednik vatrogasaca, Tomislav Vuko, kazao je kako je dosta da 'vjetar puhne' pa će se opet vatra skroz rasplamsati. Dodaje kako je nemoguće pod kontrolu staviti požar jer se radi o velikom području, a ističe da vatra još nije pod nadzorom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema navodima nekih stanovnika s Brača, požar je podmetnut, dok drugi kažu kako su turisti neoprezno roštiljali u uvali Blaca, gdje je požar i buknuo. Policija je u četvrtak navečer u trajektnoj luci u Splitu dočekala nekoliko putnika, od kojih su neke i legitimirali jer navodno ispituju mogućnost o podmetanju požara.

Požar mu uništio obiteljsko nasljeđe

Nenad Lekšić, mještanin Podhuma, kazao je kako mu je požar u samo nekoliko sati nanio višemilijunsku štetu te mu je uništio obiteljsko nasljeđe.

- Izgorjelo mi je više od 500 maslina i oko 230 ovaca. Upropašten sam, sav moj trud je vatra progutala u sat vremena - kazao je ogorčeno Nenad. 

Vatra ga je zatekla u Podhumu dok je obavljao posljednje pripreme za otvaranje svog seoskog gospodarstva. Pokušao je spasiti životinje, no uvidio je da bi i on lako mogao stradati. Sjeo je u kombi i pobjegao prema Milni kroz vatreni obruč. Sljedećeg jutra obilazio je zgarišta svog velikog imanja i tužno komentirao kako je lani imao tisuću litara ulja, a ove godine neće imati ni za začiniti salatu.

S vatrom se bori 180 vatrogasaca

Požar koji je u četvrtak oko 14 sati buknuo na otoku Braču u Pustinji Blaca zahvatio je 2500 hektara borove šume, a vatra i dalje guta sve pred sobom. Požar gasi oko 180 vatrogasca s 44 vozila iz 20 postrojbi, a u petak je na požarište stiglo pet kanadera, tri airtraktora te dva helikoptera. Vatrogasci su se čitavu noć borili s vatrom. S mora je tijekom noći požar gasio i remorker te vatrogasni brod Sv. Florijan. U pomoć vatrogascima je stigao i i Splitsko-dalmatinski župan, Ante Sanader, koji je inače i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vatra se tijekom noći približila mjestima Milna, Bobovišća i Ložišća. Iz DUZS-a kažu da su prema želji pojedinih turista i stanovnika iz naselja Bobovišća na moru zbrinuli 35 ljudi u hotel Lučica u Milni te njih 30-ak u Supetar. Službenu evakuaciju nisu proglasili. Nitko se u požaru nije ozlijedio. Zbog vatre su zatvorene ceste Milna-Sutivan i Ložišća-Dračevica, javio je HAK.

Vatrogascima je posao u četvrtak otežavao i jak vjetar, koji je razbuktavao plamen. Oblak dima nadvio se nad Splitom i okolicom te Hvarom.

Pogledajte snimku s meteorološke postaje Milna.

Požar buknuo i na Šolti, gorjela šuma i nisko raslinje

Požar je u noći na petak buknuo i na otoku Šolti. Zapalila su se dva hektara šume i niskog raslinja, a u gašenju je sudjelovao 41 vatrogasac te devet vatrogasnih vozila. Požar su lokalizirali oko 2.10 sati, a tijekom noći su na tom području dežurali vatrogasci.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1