Obavijesti

News

Komentari 215

Svaki dan 2000 ovrha: Moći će se ovršiti samo četvrtina plaće

Svaki dan 2000 ovrha: Moći će se ovršiti samo četvrtina plaće
1

Dug je narastao na 42 milijarde kuna, a svaki mjesec se povećava za gotovo pola milijarde kuna. Samo lani su zaprimljene nevjerojatne 728.253 ovrhe

VIDEO

Otkako je prije sedam godina počela primjena zakona koji je olakšao ovrhe, broj blokiranih građana je narastao s 25.000 na 330.000 tisuća

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

Zadnje dvije i pol godine nepošteni Ovršni zakon najavljivale su promijeniti sve političke stranke, a bio je tema čak i u predizbornoj kampanji predsjedničkih izbora. Sad Ministarstvo pravosuđa najavljuje nove izmjene već tijekom ovoga ljeta. Zajedničko svim tim najavama je da nisu ostvarene. Zasad se ništa nije promijenilo osim što svaki dan raste broj ovršenih i blokiranih. Dug je narastao na 42 milijarde kuna, a svaki mjesec se povećava za gotovo pola milijarde kuna. Samo lani su zaprimljene nevjerojatne 728.253 ovrhe, otkrila je na HRT-u Gordana Jakobović iz Hrvatske javnobilježničke komore.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Brojka je nevjerojatna i dosad nije bila poznata javnosti. To znači da je svaki dan u Hrvatskoj provedeno 1995 ovrha. Svaki sat čak 83 osobe budu ovršene, a mediji su već objavili niz primjera da često niti znaju da imaju dug niti su prije ovrhe i blokade računa primili bilo kakvu obavijest. Masovno se plijene nekretnine, a samo u ovom trenutku su 824 nekretnine “na bubnju”.

Novi ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ) krenuo je s izmjenama Ovršnog zakona. Sad otkriva tek dva detalja izmjena koje će predložiti. Nekretnina se neće moći ovršiti zbog malog duga, a građanima će umjesto dvije trećine primanja morati ostati tri četvrtine, što je znatno više.

Mostov bivši ministar Ante Šprlje već je izradio zakon, a u srijedu su mostovci pozvali da se prihvati njihova izmjena.

Prema njihovu prijedlogu, ne bi se mogla ovršiti nekretnina za dugove manje od 20.000 kuna. Dužnik bi morao pristati na ovrhu prve nekretnine kad diže kredit. Za one koji gube prvu nekretninu država bi bila dužna osigurati smještaj kroz 18 mjeseci. Taj zakon je gurao Mostov ministar Ante Šprlje dok su još bili u koaliciji s HDZ-om.

- Prihvatite ove izmjene sad, pomozite ljudima, a onda idite u opširnije izmjene - rekao je mostovac Miroslav Šimić.

No Miriam Kervatin iz udruge Blokirani kaže da ni Mostov prijedlog neće promijeniti ništa za već blokirane.

- One pomažu samo novim ovršenicima, a na 330.000 ljudi su zaboravili - kaže Kervatin koja ne vjeruje ni da će Bošnjakovićeve izmjene biti puno bolje.

- Veliki se novac vrti na ovrhama, jak je to lobi naspram nas blokiranih - objašnjava te upire prstom na određene javnobilježničke i odvjetničke urede.

Ona kaže da i predloženim izmjenama javni bilježnici mogu provoditi ovrhe umjesto suda, što je protivno presudama Europskog suda. Također, iako su mostovci ostavili rok od tri do osam dana za plaćanje računa prije ovrhe, Kervatin kaže da zakon ne predviđa prethodnu obavijest o dugu i ovrhi.

Miriam Kervatin, ali i sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić smatraju da je rješenje u potpunom moratoriju Ovršnog zakona dok se ne riješe trenutačno blokirani. Miriam Kervatin još dodaje da se i obrtnicima i poduzetnicima trebaju osigurati zaštićeni računi, a obrtnicima blokiranima dulje od šest godina - dug oprostiti.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda