Obavijesti

News

Komentari 87

Velika inspekcija 24sata: Više na policama nema poljskih jaja

Velika inspekcija 24sata: Više na policama nema poljskih jaja
6

CIJENE NISU PALE: Ekstremno jeftinih jaja poput onih poljskih više nema, a cijena hrvatskih jaja slična je kao i prije tragične smrti dječaka zbog salmonele

VIDEO

Nakon tragedije u Bregani, gdje je dječak umro, a cijela obitelj se otrovala salmonelom, trgovački lanac povukao je iz prodaje jaja iz Poljske za koja se sumnjalo da su izvor opasne bakterije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:09



Tek desetak dana poslije na stranicama Ministarstva poljoprivrede objavljeno je kako “ministar Tomislav Tolušić u dogovoru s ministrom zdravstva obavještava potrošače o opozivu konzumnih jaja podrijetlom iz Poljske”. Ni tada se nije znalo jesu li sporna jaja kriva za tragediju, no stvorio se privid da dva ministarstva brinu o zdravlju građana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.



U četvrtak smo u prodavaonicama sedam trgovačkih lanaca u Zagrebu pronašli samo jaja proizvedena u Hrvatskoj.
Kaufland je nudio sedam pakiranja različitih proizvođača. Jaja A klase i M razreda tvrtke Piko, čijih 10 komada inače stoji 13,99, bila su snižena na 8,99 kuna. Najskuplja su bila jaja tvrtke Perfa-bio, a 10 komada stajalo je 16,99 kuna.

Kokoši bez stresa

Trgovački lanci Plodine i Tommy imali su šest različitih pakiranja jaja. U Tommyju smo pronašli jaja s najnižom redovitom cijenom, odnosno ako se ne računaju ona koja su na akciji. Bila je to riječ o jajima A klase i S razreda tvrtke Vrana, a 10 komada je stajalo 10,49 kuna. Najskuplja, 15,99 kuna, bila su jaja A klase i L razreda tvrtke Bio-Žunec.

U Plodinama su najvišu cijenu imala jaja A klase i L razreda farme Vuka. Pakiranje od 10 komada stajalo je 16,99 kuna. Inače, u Tommyju i Plodinama su jaja L klase (velika), među prodavaonicama koje smo obišli, bila najjeftinija.

U Konzumu je raspon cijena bio između 12,99 i 16,99 kuna.

Rijetka su veća pakriranja

Najjeftinija su bila jaja A klase i M razreda robne marke K plus, a najskuplja ona Omega-3 A klase i L razreda.
Uobičajeno je da veća jaja budu skuplja, a razred L (large) znači da su veća nego M (medium), no u Intersparu su jaja Perfa-bio A klase i L razreda u četvrtak bila jeftinija nego ona A klase i M razreda istog proizvođača. L razred je bio 13,99, a M 15,99 kuna. Ta Perfa jaja nazivaju i sretnim jajima slobodnih nesilica koje žive u prostoru s prečkom, gnijezdom i površinama za kljucanje i čeprkanje te oštrenje kandži.

U Lidlu prodaju jaja pod robnom markom Okusi zavičaja i 10 komada stoji 13,99 kuna. No ima i jaja drugih proizvođača po 12,49 kuna.

I u Billi su imali samo dvije vrste jaja, a njihova marke Clever bila je jeftinija i prodavali su ih za 13,99 kuna.
Jaja su u svim trgovačkim lancima bila A klase što znači da su svježa jaja. B klasa je namijenjena isključivo preradi.
Jaja su uglavnom pakirana u kutije s po 10 komada, rjeđe po 30 ili šest, a samo u Konzumu pronašli smo jako veliko pakiranje od 50 jaja.

Pogledajmo kako su se cijene jaja kretale u četvrtak:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag