Obavijesti

News

Komentari 104

Velika prevara: Rezano voće je 3,5 puta skuplje nego "cijelo"

Velika prevara: Rezano voće je 3,5 puta skuplje nego "cijelo"
5

Ako trgovac nareže i zapakira svježi kupus, kilogram se prodaje po 13,99 kuna. Cijena istog povrća kad ga se kupuje u glavicama je 2,99 kune po kilogramu

VIDEO

Kilogram svježeg kupusa u glavicama u srijedu, 9. studenog, u zagrebačkoj Billi prodavao se za 2,99 kuna po kilogramu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:45

Taj isti kupus, samo narezan i pakiran u plastične posudice u istoj je trgovini koštao 13,99 kuna po kilogramu, odnosno 3,5 puta više. 

O ovom i sličnim problemima u studiju 24sata govorio je Ilija Rkman iz udruge Potrošač

POGLEDAJTE VIDEO:

Ilija Rkman iz Potrošača: Hrvati su ma stalnoj meti prevara trgovaca i proizvođača

Posted by 24sata on Tuesday, November 15, 2016

Slično je bilo i s ananasom čije smo cijene usporedili u zagrebačkom Intersparu. Kockice ananasa u plastičnoj posudici od 240 grama koštale su 10,70 kuna, odnosno 44,90 kuna po kilogramu. Usporedbe radi, cijeli ananas košta 14,99 kuna i teži oko 1,3 kilograma. U istoj prodavaonici trgovci režu i dinju. Odstrane joj koru i koštice, narežu je i prodaju u čašicama. Dinja narezana na kockice košta 37,90 kuna po kilogramu, dok kod cijele kilogram košta 18,99 kuna. Osim cijene koja je kod “serviranog” voća i povrća dvostruko, a ponegdje i trostruko veća, problem je i u tome što tako narezane namirnice imaju kraći rok trajanja. 

- Rok trajanja je kod takve hrane uglavnom oko jednog dana, i to zbog moguće mikrobiološke kontaminacije bakterijama i kvascima koja se zna dogoditi pri rezanju - rekao je mr. sc. Marijan Katalenić, voditelj Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Dodaje da tako narezano voće vrlo brzo gubi svoja svojstva težine, a gubi i svježinu. 

- U pravilu nema prepreka da se ta hrana prodaje u narezanom obliku, ali tada potrošaču, odnosno kupcu trgovac treba jasno dati do znanja da se radi o hrani koja se mora potrošiti isti dan - pojasnio je Katalenić.
Primijete li kupci neugodan miris prilikom otvaranja posudica s rezanim voćem ili povrćem, trebaju ga odmah vratiti trgovcu, upozorava magistar Katalenić. 

Osim namirnica koje se režu direktno u trgovini, postoje i one koje režu proizvođači i tako ih pakiraju. U Konzumu, primjerice, paketić Dukatove gaude u pakiranju od 400 grama košta 31,99 kuna, odnosno 79,98 kuna po kilogramu. Taj isti sir, ali narezan na listiće i u pakiranju od 150 grama košta 14,99 kuna ili čak 99,93 kune po kilogramu. 

U Billi paketić miješane salate (zelena salata 60%, matovilac 30% i radič 10%) od 100 grama prodaju za 9,99 kuna, odnosno 99,99 kuna za kilogram. Usporedbe radi, glavica zelene salate koja ima oko 200 grama u istoj prodavaonici košta 3,99 kuna. U Billi smo naišli i na rezano povrće za pirjanje u kojem ima zelene i crvene paprike, mrkve i žutog luka. Na deklaraciji piše da je riječ o povrću druge kvalitete. Miks takvog povrća, čiji je rok trajanja dva dana, kupca košta 49,99 kuna po kilogramu. U istoj prodavaonici kilogram mrkve prodaje se po cijeni od 2,79 kuna, kilogram luka po 4,99 kuna, a zelena ili crvena paprika po 19,99 kuna za kilogram. 

- Svi proizvodi koji prolaze kroz nekoliko ruku su rizični pa kupac mora biti svjestan činjenice da takvu hranu kupuje i jede na vlastitu odgovornost - tvrdi Katalenić. Osim što rezano povrće ima kraći rok trajanja, stručnjaci tvrde da se rezanjem gube i mnoga kvalitetna svojstva. Primjerice, vitamin C oksidira u dodiru sa zrakom. Zbog toga se povrće i voće preporučuje jesti svježe, jer stoje li dulje na svjetlu i na zraku mogu izgubiti sav svoj vitamin C. Dobar primjer je natučena jabuka koja na mjestu udarca mijenja boju zbog oksidacije. Ako se pak nasjeckanom ili naribanom voću ili povrću doda sok limuna koji je bogat vitaminom C, povrće će sporije mijenjati boju jer ga dodani vitamin C štiti od oksidacije. I vitamin A, kojeg ima u kupusu, ali i u mrkvi, osjetljiv je na zrak. Na visokim temperaturama, ali i na svjetlu vitamin A oksidira jednako kao i vitamin C.

Dinja rezana u komadiće - 37,90 kuna

Posudica u kojoj ima 276 grama očišćene i rezane dinje u Intersparu košta 10,46 kuna. Kilogram tako pripremljene dinje košta čak 37,90 kuna, dok je kilogram cijele dinje 18,99 kuna. Stručnjaci tvrde da voće koje je narezano brzo gubi svoja svojstva, pa ga treba što prije pojesti, ali i držati u zamrzivaču ako ga se ne namjerava odmah konzumirati jer brzo gubi i na svježini.

Očišćeni i rezani ananas - 44,90 kuna 

Cijeli ananas koji smo u Intersparu stavili na vagu imao je oko 1,3 kilograma. Cijena mu je 14,99 kuna po komadu. Kilogram ananasa koji je u tom dućanu trgovac očistio i kupcu servirao u plastičnoj čašici košta 44,90 kuna, odnosno posudica koja teži 238 grama košta 10,69 kuna. Rok trajanja rezanog ananasa je jedan dan, piše na deklaraciji, a treba ga čuvati na temperaturi do 8°C.

Jezgra oraha 80 kuna, a mljeveni je čak 150

Velike su razlike i u cijeni oraha. Kilogram očišćenih oraha u rinfuzi u prodavaonicama najvećih trgovačkih lanaca stoji oko 80 kuna. Jezgra oraha pakiranih u vrećicu od 400 grama stoji 50 kuna, što znači da je kilogram 125 kuna. Ako su orasi prije pakiranja u vrećicu i samljeveni, 200 grama je 30 kuna, što znači da je kilogram 150 kuna.

Mljeveno meso ima sličnu cijenu 

Cijela čajna salama od 330 grama stoji 30 kuna, što je 91 kuna po kilogramu. Ako ima 650 grama, u istom supermarketu po kilogramu je 92 kune. 

A ako je narezana i vakumirana, cijena kilograma penje se na 140 kuna. Kod zimske salame razlike su manje. Ako kupujemo cijelu ili je narežu pred nama, kilogram ćemo platiti 150 kuna, a ako je narezana unaprijed pa vakumirana, stoji 162 kune po kilogramu. Mljeveno meso ima približno istu cijenu bez obzira melje li se unaprijed pa stavlja na podložak ili sami odaberemo komad. Svinjski but je 28 kuna cijeli ili samljeveni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 104
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca