Obavijesti

News

Komentari 105

'Vlada je protiv monetizacije, moguće je uvođenje vinjeta'

'Vlada je protiv monetizacije, moguće je uvođenje vinjeta'
1

Butković je kazao kako je Vlada protiv monetizacije. Vožnju autocestama u budućnosti bi regulirao modelom po kojem bi svaki vozač ceste plaćao po kilometraži koju prođe

VIDEO

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u emisiji Otvoreno je kazao kako je Vlada protiv monetizacije i prodaje autocesta. Skup inicijative "Ne damo naše autoceste" nazvao je podsjetnikom, a ne prosvjedom. Istaknuo je kako ovu Vladu ne treba na to ni podsjećati jer o prodaji autocesta nikad nisu ni razmišljali. Vožnju autocestama u budućnosti ministar bi regulirao GPS-om, odnosno modelom po koji bi svaki vozač ceste plaćao po kilometraži koju prođe, no dotad ne isključuje uvođenje vinjete.

Što se sigurnosti tiče, Butković je kazao kako je vrijeme da za konkretne mjere i zato će unutar Ministarstva ustrojiti Zavod za sigurnost. 

- Činjenica da je to kod nas strukturirano da je za sigurnost nadležan MUP, a ne ministarstvo prometa, a mi bi trebali u tom djelu zakonodavno i edukativno djelovati s MUP-om - rekao je. 

Butković:  Ceste nisu nesigurne, problem je brzina

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ministar Butković ne smatra da su ceste nesigurne, štoviše, u više je navrata istaknuo kako su sve najkritičnije točke sanirane, no ipak se na njima i dalje događaju nesreće. 

- Hrvatske ceste već 15 godina su snimila sva opasna mjesta i većina ih je sanirana. Većina je cesta obnovljena, a opet se događaju nesreće. Brzina je u većini slučajeva glavni uzrok nesreća i zato treba educirati građane. Moramo djelovati eukacijski na naše građane i oko reduciranja brzine i oko rješavanja tog problema. Implementirati ćemo jedan sustav u sve zemlje u okruženju. Tako će vozač kada uđe u Sloveniju znati gdje su gužve i nesreće u Hrvatskoj - kazao je.

Stanić: Vinjete nisu dobro rješenje

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić izjavio je kako sindikati ne mogu odlučivati o vinjetama. Ipak, misli da su one nepravedne i da nisu dobro rješenje. 

- Nitko nema pravo naplaćivati građanu stvari koje im nije omogućio. Preporuke EU ide pravednom naplati cestarine - rekao je. 

Zato i Stanić preporuča naplatu po prijeđenom kilometru, odnosno uvođenju GPS uređaja u automobile. 

- GPS je izvediv. Slovenija ide na neko prijelazno rješenje. Teška motorna vozila će imati neki novi uređaj, to je budućnost jer putem kretanja vozila će biti naplaćivanje - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer