Obavijesti

News

Komentari 257

Vlasnik: Konji ne padaju jer su izmučeni, već je teren jako loš

Vlasnik: Konji ne padaju jer su izmučeni, već je teren jako loš
7

Vinko Kalašević, koji se bavi izvlakom drva, tvrdi da svoje životinje redovito hrani i drži uredne, a da mu se mladići fotografijama žele osvetiti jer su dobili otkaz

VIDEO

Iscrpljeni, preopterećeni velikom količinom drva koju moraju nositi, konji padaju pod teretom. Opis je to fotografija koje su na svojim Facebook-profilima objavili Adis Dizdarević i Izet Muratović, državljani BiH. Čini se da je jedan konj mrtav, dok se na jednoj od fotografija, uz pretovarenog konja, nalaze spomenuta dvojica muškaraca. Stravične fotografije snimljene su na Velebitu kod Gračaca.

Prijava Ministarstvu poljoprivrede

Prijatelji životinja ističu da fotografije pokazuju redovitu praksu na Velebitu gdje se konji iskorištavaju za eksploataciju šuma.

Udruga je uputila prijave Ministarstvu poljoprivrede i Općinskom državnom odvjetništvu. Osim traženja zaštite konja i najstrožeg sankcioniranja odgovornih osoba, Udruga je ponovila svoj zahtjev da se sljedećim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrani iskorištavanje konja kao tzv. radnih životinja, kako bi se omogućila učinkovita zaštita životinja.

Ministarstvo poljoprivrede istražuje prijavu

Iako do nje kaznena prijava još nije stigla, općinska državna odvjetnica u Gospiću Vera Magdić Bižanović već je temeljem napisa na našem portalu od policije tražila da se sve istraži. Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da istražuju prijavu.

Vlasnik: Fotografijama se žele osvetiti jer sam im dao otkaz

Vlasnik konja Vinko Kalašević, koji se bavi izvlakom drva, tvrdi da svoje životinje redovito hrani i drži uredne. Dodaje da konji ne padaju jer su iznemogli i gladni nego zbog lošeg terena. Mladići koji su objavili fotografije radili su za njega nekoliko dana. Navodno su mu se objavom fotografija željeli osvetiti zbog otkaza.


Napušteni konji stvaraju problem u zaleđu N. Vinodoloskog

Konji koji već godinama slobodno lutaju zaleđem Novog Vinodolskog postaju sve veći problem, potvrdili su u više navrata mještani okolnih sela. O tome svjedoči i Marjana Turina koja je zbog jednog takvog konja u nesreći, koja se dogodila prije godinu i pol dana, tek pukom slučajnosti izbjegla veće posljedice. 

Vozeći se po glavnoj cesti na dijelu Pleteno ponad Batera prema Brezama pred njen Renault Twingo izletjela su dva konja. Uspjela ih je izbjeći. Iako nije vozila brzo, dodatno je usporila automobil no iznenada i odjednom s desne strane ceste ispred nje izletio je treći konj.

-  Pokušala sam ga izbjeći kočeći i skrenuvši u stranu, no nisam uspjela. Udarila sam ga u zadnju nogu i jadna životinja svom težinom pala je na šoveršajbu, haubu i blatobran. Staklo se rasprsnulo, a konj potom pao na cestu. Dok sam čekala pomoć, mjestu nesreće polako je prišlo i pedesetak ostalih konja iz krda. Počeli su rikati, zvučalo je kao da plaču, prizor je bio strašan, noćima ne spavam zbog toga. Suprug  i ja svaki dan putujemo tom cestom s posla i na posao i svaki dan nailazimo na konje koji slobodno tumaraju uokolo po poljima i po cesti. Dobro se zna kome ti konji pripadaju i zašto ih vlasnici drže, ali nitko o njima ne vodi brigu. Ja sam se izvukla, al samo je pitanje vremena kad će se nekom dogoditi veće zlo i stradanje s većim posljedicama. Nažalost, reakcije stižu tek kad je već kasno - prepričava zabrinuta Marjana, koja se iz nesreće izvukla s lakšim, ali bolnim ozljedama vrata.

Konji nisu čipirani

Drugo jutro, sedam sati nakon nesreće mrtva životinja još uvijek je ležala na cesti. Veterinar, koji je pozvan da ju ukloni nije to mogao učiniti jer se to protivi zakonu budući da taj konj, kao i većina ostalih nije čipran i zbog toga ga može ukloniti samo vlasnik.

- U više navrata tražili smo dopuštenje da čipiramo konje. To je jednostavna procedura koja se za stotinjak kuna može obaviti pri običnom pregledu i vađenju krvi no nismo uspjeli isposlovati dozvolu. Oni koji za to imaju dozvolu potrošili su novce za čipiranje na tko zna što i ti konji su uglavnom ne čipirani - kazali su nam iz Veterinarske ambulante u Crikvenici.

Vlasnik je strvinu predao lovcima

Nesretnog konja na kraju je uklonio vlasnik (55). Strvinu je predao lovcima, koji je koriste  za meku za medvjede čiji se trofeji u Europi prodaju za iznos od deset tisuća eura. Nije poznato koji iznos lovci u tu svrhu plaćaju vlasnicima.

Od mnogobrojnih ogorčenih mještana i sugovornika doznajemo da su prizori konja, koji slobodno lutaju okolnim poljima i livadama i neprestano prelaze cestu, već dugi niz godina uobičajena pojava i problem u Vinodolskom zaleđu. Razlog tome su, kažu, poticaji koje vlasnici konja dobivaju od ministarstva poljoprivrede i šumarstva odnosno agencije za plaćanje poticaja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Napušteni konji jedu što nađu

- Zna se tko su vlasnici svih tih konja no o jadnim životinjama se nitko ne brine. Vlasnici dobivaju poticaj od države, ali te konje nitko ne nadgleda niti im osigurava adekvatan smještaj, hranu ni vodu. Jadno blago ostavljeno je na milost samo sebi. Izgladnjeli ljeti pasu ono malo trave što naraste po poljima, a zimi gladuju promrzli. Izgledaju stravično, kost i koža. Na cestu dolaze lizati sol koju nadležne službe posipaju zbog poledice i vozeći često moraju stati i potjerati ih s prometnica. Nerijetko se sami oždrebljuju, a mladunčad umire promrzla u snijegu. Također, ljudi ne mogu ništa zasaditi jer im konji zbog gladi uništavaju usjeve i vrtove. Nerijetko se takvi konji prodaju i za meso - prepričavaju zabrinuti mještani.

Vlasnici dobivaju poticaje

U priručniku o poticajima za konje stoji da vlasnici dobivaju dvije tisuće kina godišnje po grlu. Dodaju da neki pojedinci dobivaju od sto tisuća do milijun kuna poticaja godišnje te da se radi o umreženoj mafiji u koju su uključeni mnogobrojni okorištenici od bezobzirnih vlasnika konja do djelatnika policije, pojedinih veterinara, političara, lovaca djelatnika ministarstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 257
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...