Obavijesti

News

Komentari 9

Voda u Šibeniku nije otrovna, ali je treba i dalje prokuhavati

Voda u Šibeniku nije otrovna, ali je treba i dalje prokuhavati
6

Nakon dobrih nalaza ispitivanja kvalitete vode šibensko-kninski župan obznanio je da šibenska voda nije otrovna i raspustio je Stožer za zaštitu i spašavanje

VIDEO

Nakon dobrih nalaza ispitivanja kvalitete vode pristiglih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo šibensko-kninski župan Goran Pauk obznanio je da šibenska voda nije otrovna i raspustio je Stožer za zaštitu i spašavanje. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko - kninske županije upozorava kako će vodu još danima trebati prokuhavati.

– Odjelu za kemiju voda i zdravstvenu ispravnost Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostavljena su četiri uzorka s izvora Jaruga i šibenskog vodovoda, dostavljeni su na propisan način u propisanoj analizi sa slijedećih lokacija: Centralni bunar crpilišta Jaruga, lokacija mreže u Grebaštici, lokacija mreže u Vodicama i u Šibeniku. Analiza pokazuje da su sve izmjerene vrijednosti svih metala, organskih otapala, deterdženata, cijanida, pesticida, i to organoflornih, organofosfornih i triazinskih, te polifloriranih bifenila, poliaromatskih ugljikovodika bile unutar višegodišnjeg prosjeka i sve su bile ispod maksimalno dozvoljenih koncentracija koje propisuje Pravilnik o prametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju Zakona o vodi za ljudsku potrošnju. Potpisano od voditelja odjela dr. sci Željka Dadića. S tim zaključujemo ovu priču o onečišćenju vode na vodocrpilištu Jaruga, raspuštamo Stožer za zaštitu i spašavanje i obustavljamo akciju podjele vode stanovnicima županije – rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Zahvalio građanima na razumijevanju. Zadovoljan je svime što je učinjeno da bi se građanstvu osigurala voda, te uvažava kritike zbog nedostatka informacija. 

'Ovo nam je škola i opomena'

Ovo nam je škola i opomena da moramo u budućnosti vrlo ozbiljno pristupiti sprječavanju ovakvih događanjaApeliram prema Vladi RH da se više uključi u zbrinjavanje kriznih ekoloških točaka na području Šibensko-kninske županije, a imamo ih tri: Područje DIV-a, odnosno lagune u Kninu, koje se najčešće veže za DEV, ali ima veze i s željeznicama, područje TEF-a u Šibeniku i područje bivše tvornice aluminija Lozovac. Sve te lokacije traže zbrinjavanje terena, sanaciju i čišćenje – rekao je Pauk.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-knisnke županije Suzi Vatavuk prevela je županove riječi i rekla kako se povlači preporuka o nekorištenju vode za piće, kuhanje i osobnu higijenu, ali da će je slijedećih dana ipak trebati prokuhavati prije konzumacije.

Vodu za piće treba prokuhavati

- Zbog nekorištenja vode u vodovodnom sustavu sada je došlo do zamućenja. Voda u mreži se stalno prati, a po mikrobiološkim pokazateljima je ona sada u redu, ali pokazatelji zamućenja u 14 sati bili su na razini 9 (do 5 je dozvoljeno), pa je dana preporuka da se voda koristi za piće nakon prokuhavanja i taloženja. To dakle nema veze s ovom cijelom situacijom od prije, ali zbog toga jer se voda nije koristila, odnosno koristila se u manjem opsegu, zamućenje je došlo u mrežu. Vodovodu je dana preporuka da se voda na krajnjim točkama mreže ispušta na hidrantima kako bi to zamućenje što prije nestalo. To će trajati slijedeća dva do tri dana – rekla je Vatavuk.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu
UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'
SVE JE SPREMNO

UŽIVO Šest Rafalea stiže danas u Hrvatsku, evo gdje će ući u zračni prostor: 'Čut ćete ih'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske