Obavijesti

News

Komentari 4

Voda u Šibeniku nije za piće: 'Na izvorištu se ljeskala nafta'

Voda u Šibeniku nije za piće: 'Na izvorištu se ljeskala nafta'
4

Otkud zagađenje u izvorištu Jaruga u Stožeru još ne znaju, ali naglašavaju da to istražuje policija, Državno odvjetništvo, Vodovod i odvodnja, te inspekcije

VIDEO

Voda šibenskog Vodovoda je dobra je samo pranje, ali je li dobra za piće i kuhanje, još još se ne zna - obznanjeno je u ponedjeljak ujutro na konferenciji za novinare Stožera za zaštitu i spašavanje Šibensko-kninske županije. 

Župan Goran Pauk obavijestio je javnost o rezultatima analize vode s vodocrpilišta Jaruga koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba  Andrija Štampar, a koji su pokazali da ne uzorci ne sadrže teške metale i ugljikovodike. Rezultati analiza na pesticide očekuju se tijekom dana te je preporuka da se voda može koristiti za osobnu higijenu ali ne i za piće i kuhanje.

Suzi Vatavuk, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije pojasnila je tijek provedenih analiza vode i naglasila kako u šibenskoj bolnici nije bilo pacijenata koji su se žalili na eventualne posljedice konzumiranja onečišćene vode.

Voda je bila zamućena jer su padale velike oborine

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

-  Mi radimo redovne analize u sklopu monitoringa koji se odnose na zdravstvenu ispravnost vode za piće, klasično mikrobiologija i neki kemijski parametri. Vodovod ne može kontrolirati sam sebe i mi smo im kontrolni laboratorij. Redovno dolazimo, uzimamo uzorke i obavljamo izvide da vidimo što se događa. U redovnom poslu uzorkovanja dobili smo obavijest da je voda zamućena, to je bilo 11. rujna oko 14.30 sati. Voda je bila zamućena jer su padale velike oborine, a kako je voda bila zamućena u velikom bazenu, distribucija te vode se nije očekivala prije sutradan i odmah ujutro u osam sati su naši djelatnici otišli na Jarugu na uzorkovanje i primijetili su osim zamućenja, u centralnom bazenu miris nafte i nafta je plivala na vodi u centralnom bazenu, lijepo se ljeskala na površini u duginim bojama. To je bio indikator za poduzimanje akcija koje su se poduzele. Prvo smo obavijestili javnost Centar 112, u konzultaciji s HZJZ-om savjetovani smo da uzorke pošaljemo u Zadar koji ima više stanovnika i drugačiji razvoj sustava zdravstvene ekologije i ima puno više skupih aparata i ovlaštenja za neke analize. U međuvremenu smo saznali da je Zadar napravio samo dio analiza jer im neki aparati nisu bili u funkciji. U Zadru su napravljene analize prisutnosti cikličnih ugljikovodika. Sama prisutnost nafte znači da se potencijalno radi o iritacijskom djelovanju, moguća je iritacija kože, sluznice, mučnine, proljevi, povraćanje, zbog čega smo dali preporuku da se voda ne koristi za piće, kuhanje ni za osobnu higijenu -  kaže Vatavuk.

U zadnja tri dana podijeljeno je 700 tisuća litara vode

Župan Goran Pauk se ispričao javnosti ako se osjećala zakinuto za informacije, ali je ponovio kako je Stožeru primarna zadaća bila osiguravanje pitke vode za sve građane županije i da je sve poduzimao u skladu s preporukama stručnih službi i dostupnim informacijama.  U zadnja tri dana podijeljeno je 700 tisuća litara vode za potrebe stotinjak tisuća stanovnika i gostiju koji se trenutno odmaraju u županiji.

Otkud zagađenje u izvorištu Jaruga u Stožeru još ne znaju, ali naglašavaju da to istražuju policija, Državno odvjetništvo, Vodovod i odvodnja, te inspekcije Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša. O istrazi zagađenja oglasila i Policijska uprava šibensko-kninska, koja tvrdi da policija, u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom u Šibeniku i Inspekcijskim službama, provodi izvide radi utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do onečišćenja vode, te će o utvrđenom blagovremeno obavijestiti javnost.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u