Obavijesti

News

Komentari 8

Neretva opada, Knin obranjen, no Šibenik opet poplavilo more

Neretva opada, Knin obranjen, no Šibenik opet poplavilo more
16

Visoka razina mora uzrokovala je i poplave u naseljima na šibenskoj rivijeri od Rogoznice do Murtera, a slično je u Segetu Vranjici kod Trogira te u Umagu

VIDEO

Stanovnici Metkovića i prošlu su noć proveli spašavajući kuće i imovinu od Neretve koja je polako počela opadati. Stanje u gradu i dalje je teško, a HRT javlja kako je poplavljeno oko 700 kuća. Vodostaj je u četvrtak u 22 sata bio 407 cm, a tek nekoliko sati ranije bio je 413 cm. Značajno je pala i razina mora koja je u 22 sata iznosila 86 cm. Poplava je za sada pod nadzorom, a daljnji trend vodostaja Neretve ovisit će o hidrometeorološkim prilikama na slivnom području, javlja edubrovnik

Pripadnici Županijske vatrogasne zajednice, koji s 200 ljudi predstavljaju većinu angažiranih na obrani od poplave, Hrvatske gorske službe spašavanja i pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje i dalje su u stanju pune pripravnosti. Dubrovačko-neretvanska županija uplatila je Metkoviću interventna sredstva od 50 tisuća kuna za obranu od poplave.

Promet se ne može odvijati na 70 posto područja. Zbog sigurnosti su isključili trafostanicu u naselju Krvavac 2. U Pločama je najteže u naselju Komin.

Smeće koje je nanijela Neretva završilo je i u Bristu, mjestu na Makarskoj rivijeri. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svaki je put tako ako Neretva nabuja. Smeće s Korčule, koje je doplutalo iz Albanije, ne može do nas, jer je Pelješac ispred nas. Ovo je sigurno doplutalo iz Neretve - rekla nam je Laura Marušić, čitateljica koja je snimila otpad iz Neretve koji je doplutao do plaža Brista.

Zbog visoke plime i dio Umaga je u petak ujutro bio pod vodom. Plima je podigla razinu mora i poplavila obalu, pontone ACI marine te sportsku lučicu, javlja portal iPress

Visoka razina mora uzrokovala je i poplave u naseljima na šibenskoj rivijeri od Rogoznice do Murtera, a slično je u Segetu Vranjici kod Trogira, javlja HRT.

Sela oko Slavonskog Broda ostala bez pitke vode

Zbog obilnih kiša u četvrtak se zamutila voda u izvorima iz kojih pitkom vodom opskrbljuju odvoračka sela, Grižiće, Krajačiće, Jakačinu Malu, Grgureviće i Čelikoviće kod Slavonskog Broda. Voda nije za piće do daljnjega. Cijelo područje bit će opskrbljeno pitkom vodom iz cisterni. Radi povišenog vodostaja rijeke Save na cijelom području Brodsko posavske županije uspostavljeno je pripremno stanje obrane od poplava. Redovne mjere obrane od poplave uspostavljene su na rijeci Orljavi.  

Knin obranjen od poplava, Šibenik opet poplavilo more

Unatoč kišama koje su padale u noći na petak, vodostaj Krke je u kotinuiranom padu. S 461 centimetra tijekom noći i jutra spustio se na 451 centimetar. Butišnica je u u još većem opadanju. S 146 centimetara spustila se na 116 centimetara. Na poplavljenom području u Kninu, između Tvika i željezničkog kolodvora, pojavila se mrlja puna nafte i drugih nečistoća. Kako bi spriječili širenje zagađenja, vatrogasci su preventivno postavili plutajuće eko-brane. 

- Butišnica više ne zabrinjava, a i Krka je u stalnom opadanju. Nadziremo situaciju i spremni smo za rast vodostaja, ali i na njegov pad. Poplava je, naime, isprala velike površine i povlačenjem vode se može očekivati onečišćenje Krke koje pokušavamo spriječiti postavljanjem plutajućih brana - rekao nam je zapovjednik JVP Knin Mladen Jelić. 

Nebo se smilovalo i Knin je obranjen od poplava, ali Šibenik i susjedna priobalna mjesta nisu te sreće. Njih je ugrozila plima. Zbog podizanja razine mora i visokih valova u petak ujutro poplavile su rive, prometnice, podrumi i prizemlja kuća u Šibeniku, Zatonu, Strimi, Vodicama, Tisnom, Jezerima, Murteru i Pirovcu. Iz kuća koje su prvi red do mora moglo se izaći samo u visokim čizmama. U saniranju šteta stanovništvu od ranog jutra pomažu vatrogasci. Nevrijeme s jakim vjetrom potopilo je više brodova. Posebno je stradala Betina na Murteru. Središte mjesta ujutro je bilo potpuno poplavljeno morem, a njegovim povlačenjem ostao je mulj i smeće. Tamo su potopljena dva broda, a jak vjetar srušio je tek postavljenu božićnu jelku.

Poplivale kuće i u Seget Vranjici kod Trogira

Velike kiše izazvale su poplave i na splitskom području. Tako su u petak ujutro poplivale i kuće u Seget Vranjici blizu Trogira. Poplivale su nastambe u blizini mora, a ubrzo je organizirano ispumpavanje vode i izrada zečjih nasipa. Trogirsko područje i inače je loše zaštićeno od poplava, a centar Trogira često je pod vodom i u slučaju manjih padalina.

Izdiglo se Modro i Crveno jezero

Kiše koje neprestano padaju već desetak dana i na prostoru Imotske krajine uzrokom su izljevanja rijeke Vrljike iz korita te je pod vodom dio imotsko-bekijskog polja poglavito jugoistočni dio u općinama Zmijavci i Runovići gdje su pod vodom zasade vinove loze  i pšenica. Velikom brzinom vodom se pune i dva prirodna fenomena Modro i Crveno jezero. U svega nekoliko dana kako nam je rekao Ante Čelan Gaganić, imotski kroničar, usljed velikih količina vode koje naviru iz susjedne BIH vodostaj Crvenog jezera dostigao je 250 metara. I u Modro jezero čiji je vodostaj do ovih kiša bio svega desetak metara kroz nekoliko velikih i desetke malih estavela voda nadire u jezero te je već prekrila Golubinsku pećinu i dostigla zavidnih osamdesetak metara visine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti