Obavijesti

News

Komentari 60

Vojska zaplijenila brod Charlija Sheena zbog ekoaktivizma

Vojska zaplijenila brod Charlija Sheena zbog ekoaktivizma
6

Sea Shepherd je 85 dana sprečavao ubijanje kitova i dupina na Farskim otocima, sve dok se nije umiješala Kraljevska danska mornarica. Kitolov je u EU zabranjen.

VIDEO

Danska ratna mornarica uhitila je u subotu posade tri glisera eko aktivističke organizacije Sea Shepherd, a jedan od zaplijenjenih glisera vlasništvo je hollywoodskog glumca Charlija Sheena. Aktivisti Sea Shepherda pokušali su na Farskim otocima spriječiti lokalne stanovnike da u uskom zaljevu pobiju 33 bjelogrla dupina.

Riječ je o "grindu", lovu na dupine i male kitove kojim su otočani godišnje običavali ubijati između 800 i 100 ovih morskih sisavaca. Farski otoci su pod upravom Danske, što znači da se i na nju odnosi potpuna zabrana kitolova, koja je primjerice godinama bila jedna od najvažnijih prepreka pristupanja Islanda EU-u.

Sea Shepherd je stoga ove godine, organiziraniji nego ikad, stao ometati očito ilegalni izlov. Dodatni argument aktivistima je i to što se tijekom grinda, uglavnom ljeti, dupine i kitove ubija iznimno okrutno, kukama i noževima.

Sea Shepherd je ove godine tijekom 85 dana brodovima i gliserima uspio otjerati tri jata kako ih otočani ne bi mogli stjerati u zaljev. U subotu su, međutim, na ekstremno razvedenoj obali otočja aktivisti prekasno uočili skupinu od šest lokalnih brodova koja je krenula u potjeru za jatom dupina.

Glavni brod Sea Shepherda Brigite Bardot bio je 84 kilometra sjevernije, pa su do zaljeva na vrijeme uspjela stići samo tri glisera s ekoaktivistima. Jedan je bio B. S. Sheen, odnosno gliser koji je Charlie Sheen dao Sea Shepherdu na korištenje. Pokolj koji se spremao u plićaku, s mora su stali ometati gliseri Sea Shepherda s osam aktivista, a s obale kopnena skupina od još šest aktivista. U tom trenutku je lokalna policija pozvala u pomoć vojne mornaričke helikoptere i glisere.

Nakon jurnjave po zaljevu vojska je uhitila 14 članova Sea Shepherda, osam muškaraca i šest žena. I to državljane Francuske, Južnoafričke Republike, Španjolske, Italije, Australije i Meksika. Razlog za uhićenje bio je neovlašteni pristup području grinda.

- Na pitanje aktivista kako to da u plićaku na grind čekaju čak i djeca, odnosno na koga se onda zabrana približavanja grindu odnosi, rečeno im je da se odnosi isključivo na njih – kazao je u nedjelju predsjednik Sea Shepherda kapetan Paul Watson.

Aktivisti i neki od očevidaca naknadno su opisali da su, nakon što su mještani neometani navalili mlatiti životinje, čuli dupine kako vrište te da se zaljev ispunio krvlju. Okrutnost je, naime, također jedan od argumenata Sea Shepherda za ometanje lova na morske sisavce na Farskim otocima.

Svih 14 su na slobodu pušteni već u nedjelju. I dok je prekršajni postupak na sudu protiv tima od šestoro aktivista uhićenih na kopnu pokrenut po hitnom postupku, osam uhićenih na moru na sudu se mora pojaviti tek 25. rujna. Paul Watson tvrdi da je razlog isključivo to što time danske vlasti imaju pravo zadržati glisere zaplijenjene tijekom cijele sezone lova na dupine i kitove.

Aktivisti tvrde da u nekim slučajevima ubijanje pojedinih životinja traje i dulje od sat vremena, kao i to da u grindu stradavaju cijele obitelji ovih životinja s vrlo složenom društvenom strukturom.

- Kitolovci s Farskih otoka brutalno su poklali cijelo jato dupina, uništili su im nekoliko generacija, a Danska je sudjelovala u ubijanju. Ponosan sam što su mojim gliserom pokušali zaustaviti zločin – izjavio je u nedjelju Charlie Sheen.

On je pozvao na detaljnu istragu događaja i oštro kažnjavanje odgovornih. Sea Shepherd je najavio da će pred Europskim parlamentom i drugim tijelima EU-a ozblijno potegnuti političku i pravnu odgovornost Kraljevine Danske zbog podržavanja ilegalnog ubijanja životinja.

Grind se inače na Farskim otocima upražnjavao stoljećima. Razlog je bilo to što je riječ o području sa samo 5 % obradivog tla, te stanovništvo nije imalo drugog način za preživjeti zimu. No, kako otočani već desetljećima ne ovise o sušenom kitovom i dupinovom mesu, grind je postao besmislen.

Riječ je o životinjama s vrha hranidbenog lanca, zbog čega im je meso puno štetnih tvari, posebno teških metala. Zbog svega toga sve manje otočana jede takvo meso, što nalikuje na situaciju s ubijanjem dupina u japanskom Taijiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...