Obavijesti

News

Komentari 14

Slijepi virtuoz Borna (11) iz Našica svirkom uveseljava sve

Slijepi virtuoz Borna  (11) iz Našica svirkom uveseljava sve
4

Za sve što radi treba mu pomoć mame, njegovog psa vodiča ili stručne asistentice u školi jer Borna Bela (11) iz Našica je dijete sa posebnim potrebama koji je slijep od rođenja...

VIDEO

Voli slavonske bećarce, ali svira violinu, voli pjesme Dubioze kolektiva, ali uz note pjeva ozbiljnu glazbu. Ide u redovnu školu i odličan je učenik.  Ide u glazbenu školu jer je iznimno glazbeno nadaren, ali za sve što radi treba mu pomoć mame, njegova psa vodiča - labradorice Roli ili stručne asistentice u školi jer Borna Bela (11) iz Našica je dijete s posebnim potrebama i slijep je od rođenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Unatoč svim poteškoćama koje u životu ima, ovaj dječak gotovo da ne odskače od svojih vršnjaka jer njegovi su roditelji, tata Tihomir (45) i mama Tatjana (43), učinili sve kako bi svojeg sina asimilirali u normalnu zajednicu, naučili ga svakodnevnom životu i omogućili mu da se razvija u kojem god smjeru može. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:16

- Borna ima cerebralnu paralizu jer sam ga rodila u 28. tjednu trudnoće. S tri i pol mjeseca krenuo je na rehabilitacije te od tada one za nas nisu nikad prestale. Vodili smo ga gdje god smo mogli, na terapijska jahanja, razne radionice, u specijalizirane ustanove u Zagreb, u Slavonski Brod... Nije hodao, a motoriku gotovo da nije imao. Uz jako puno truda i rada napredovali smo i to nas je ohrabrivalo - priča nam majka i dodaje kako je s pet godina dobio labradoricu Roli. 

NK Osijek - NK Inter Zapresic

- U glazbenoj radionici su nam preporučili da bi bilo dobro da Borna počne učiti svirati neki instrument jer bi mu to pomoglo u boljoj kontroli mišića i hodanju. Izabrali smo violinu jer je može svirati po sluhu, bez nota, što je njegov urođeni talent - kaže u dahu mama Tatjana koja je tek nedavno uspjela izboriti status njegovateljice jer su je na komisijama tri puta odbijali.
Obitelj Bela cijeli je svoj život formirala oko brige za Bornu. Prije dvije godine dobili su i seku Stelu kojoj se Borna radovao više nego bilo čemu. On joj je dao ime jer mu je bila “fora” što se ime Stela rimuje s prezimenom Bela. Dvogodišnja seka je bratov najveći obožavatelj jer sjedi i sluša svaku bratovu svirku. Čak mu pomaže davati takt tako što ga lupa po nozi dok svira. 

- Volim kad me seka sluša, a rado joj pjevam pjesmu koju me je naučila baka iz Zoljana - kaže Borna koji je po prirodi iskreno, vedro i veselo dijete, uvijek spremno za šalu, pa često do suza nasmije svoje sugovornike. 

NK Osijek - NK Inter Zapresic

- Mami kažem da se ne brine jer ću ja progledati. Baka mi je poslala Gospine svete vode s izvora u Ilači i s time se umivam svaki dan. Ali meni je i ovako dobro. Kad dođem iz škole, volim slušati glazbu - priča nam Borna i pjeva nam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda