Obavijesti

News

Komentari 1

Voljela je slavnog pisca, ali ga je na kraju ipak morala ostaviti

Voljela je slavnog pisca, ali ga je na kraju ipak morala ostaviti
1

Na današnji dan 1998. umrla je Martha Gellhorn, prva novinarka koja je radila kao ratna dopisnica. Poznata je i po burnom braku s Ernestom Hemingwayjem. Ona mu je bila treća žena...

VIDEO

Jedna od najboljih ratnih izvjestiteljica 20. stoljeća doživjela je 90 godina, a cijeli svoj život trčala je za događajima, ratovima, uzbuđenjem koje donosi rad reportera.. Samo nije trčala za muškarcima. Tri puta se udavala i bila je jedina supruga slavnog pisca Ernesta Hemingwaya koja je zatražila razvod od njega. Sve ostale žene on je ostavljao...

Svog prvog muža, devet godina starijeg Ernesta Hemingwayja, koji je tad već bio svjetski poznat, upoznala je na Božić 1936. godine u Key Westu na Floridi u baru „Neuredni Joe“. On je tada bio u braku bio sa drugom ženom Pauline Pfeiffer. Martha je tada pisala za pariški Vogue. a malo prije upoznavanja sa slavnim piscem objavila je ‘The Trouble I’ve Seen’, priču o očajnim Amerikancima tijekom vremena Depresije.

USA: Ernest Hemingway Martha Gellhorn,

Strastvena veza započela pod kišom granata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Elegantna plavuša, drska i samouvjerena odmah se svidjela Ernestu. Nakon šest mjeseci susreću se u Španjolskoj gdje bjesni građanski rat i započinju strastvenu vezu. Zajedno rade, izvještavaju i ljubuju. Hemingway je potiče na pisanje i ona postaje redoviti reporter koji izvještava o ratu s prvih linija. Neustrašiva i predana Martha o ratu piše drugačije nego njezini muški kolege koji su u to vrijeme uglavnom radili kao ratni dopisnici. Ne piše o taktikama i statistikama, već o nevinim žrtvama rata, o civilima koji su živjeli u svakodnevnom strahu od smrti za vrijeme neprestanih bombardiranja. Kasnije je pisala o usponu Hitlera, a 1938. godine u Čehoslovačkoj pisala o pripojenju dijelova zemlje Trećem Reichu.

Ljubavnici su bili četiri godine, a tijekom svoje “španjolske romanse” napisali su neke od najboljih reportaža o Španjolskom građanskom ratu. On je nju zvao “Mooky”, a ona njega “Scrooby.” Brak s Marthom i njihov život u Španjolskoj inspirirali su Hemingwaya za remek djelo “Kome zvono zvoni”. Vjenčali su se 1940. čim je Ernest dobio razvod od druge supruge.

Jedno vrijeme boravili su na Kubi gdje su živjeli na jednoj farmi blizu Havane, a nakon toga i u Kini gdje je Martha radila kao novinarka časopisa Collier’s.

On je htio da ona postane kućanica

Tijekom Drugog svjetskog rata, Gellhorn je izvještavala iz Europe i Azije. Zbog vremena provedenog na putu Hemingway se znao strašno naljutiti na nju ispitujući je li ona ratni dopisnik ili  njegova supruga. A ona jednostavno nije htjela podrediti karijeru svom suprugu. Kad su joj njegove zamjerke i stalne svađe postale prenaporne odlučila je prekinuti odnos koji je, smatrala je, postao besmislen. Razveli su se 1945. godine.
Gellhorn i Hemingway su živjeli žestoko, pili žestoko, zabavljali se žestoko, pisali nevjerojatnu prozu i na kraju uništili svoju vezu i jedno drugo. Iz toga su ipak nastala nevjerojatna djela..

Njihova ljubavna priča ekranizirana je prije pet godina, a u njoj su ljubavnike glumili Nicole Kidman i Clive Owen. Tom prilikom redatelj filma Philip Kaufman za Marthu Gellhorn je rekao:

- Iako je Hemingway bio sinonim za muškost, ona ga je u mnogim stvarima nadmašivala, a njena smjelost i neustrašivost bili su daleko ispred njihova vremena...

Ernest u. Martha Hemingway in Hawaii

'Seks je kao sendvič..'

Iako Gellhorn nikad nije razgovarala o Hemingwayu u javnosti, jednom prilikom je izjavila kako ne bi podnijela da je bila “samo fusnota u nečijem tuđem životu”.

Sva njezina tri braka su neslavno završila. Možda je razlog bio i to što je seks opisala riječima: To ti je kao sendvič, nešto što im moraš dati ako se želiš nastaviti baviti stvarima kao što su posao, izlazak ili razgovori..

Gellhorn42-single-BGv1

Martha Gellhorn umrla je na današnji dan 1998. godine, a godinu kasnije u Velikoj Britaniji se počela dodjeljivati nagrada za novinarstvo koja je dobila ime po njoj. Nagrada se dodjeljuje isključivo za istraživačko novinarstvo i to samo novinarima koji pišu na engleskom jeziku.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti