Obavijesti

News

Komentari 54

'Jedino smanjenje PDV-a može spriječiti poskupljenje struje...'

'Jedino smanjenje PDV-a može spriječiti poskupljenje struje...'
1

Razgovarali smo s bivšim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom (HNS) o aktualnoj političkoj situaciji, poskupljenju struje, energetskim ugovorima, političkim oponentima...

VIDEO

Ivan Vrdoljak otkriva tajne ugovora zbog kojih poskupljuje struja!

Posted by 24sata on 27. rujna 2016

Vlada bi sutra trebala donijeti odluku po kojoj će od Nove godine svima poskupjeti struja. Plaćat ćemo tri i pol puta veću naknadu za obnovljive izvore energije, pa će prosječni mjesečni računi porasti za 26 kuna. 

I to nije sve. Poskupljenja će se nastaviti i sljedećih godina. Što mi to plaćamo? Zašto 1,8 milijardi kuna ide u džepove privatnih investitora? Tko je odgovoran što smo prekapacitirali zelenu energiju i zašto se sustav opet lomi preko novčanika građana? Je li bilo malverzacija u potpisivanju ugovora s privatnim investitorima koji nam sada nose skuplju struju?  

Na sva ta pitanja odgovara bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) kojeg je sadašnji ministar Tomislav Panenić (Most) prozvao zbog poskupljenja.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S Vrdoljakom razgovaramo o aktualnoj političkoj situaciji. Ekskluzivni razgovor pratite uživo od na našem portalu, Facebook stranici 24sata i službenom youtube kanalu.

'Panenić i Horvat lažu, vratit će im se to sve'

- Most ima alate kako da spriječi poskupljenje. Neka to prezentira. Ja rješenje jedino vidim u smanjenu PDV-a, kako je Zdravko Marić i govorio da se smanji PDV na električnu energiju. Da li je to mudro i treba li to raditi sa svim kategorijama stanovništva ili socijalno ugroženima, treba vidjeti. Ne vidim drugi način osim smanjenje PDVa - kaže Vrdoljak.

- Ne možeš vratiti vjerodostojnost ako lažeš. Ja sam mijenjao akcijski plan koji je donio kolega Horvat. 2013. godine u 5 godina smo promijenili tarifni sustav. Politika ne smije lagati. Pogledajte na web stranicama kada se mijenjao akcijski plan i kad su me napadali. Tada sam kao ministar gospodarstva bio na meti svih zelenih udruga, Nemojte dopustiti da vas lažu - kaže Vrdoljak.

- Ne govore istinu kolege. Lako je biti u kampanji, drugo je preuzeti odgovornost. Ja sam bio suzdržan oko pitanja pojeftinjenja - rekao je Vrdoljak.

Sad svi energetski ugovori dolaze na naplatu

- Pogriješilo se u potpisivanju ugovora, ne gledajući tko će to platiti. Ja sam bio prozvan kao lobist naftnih kompanija, a tad sam govorio da netko to sve mora platiti. Svi ugovori dolaze na naplatu ugovori od 2007 i 2013. godine. Prozivam Horvata i Panenića da ne smiju lagati, da im se ne vrati bumerang - kaže Vrdoljak.

- Ti kada mijenjaš akcijski plan i ukidaš tarifni model elektrana moraš imati neki prijelazni plan. Ove špekulacije o Kreši Milanoviću samo zagađuju medijski prostor. Uozbiljite se. Na vjetru nema nigdje nikog zaposlenog. Mene su prozivali kao da ukidam famozne vjetroelektrane i želim zagaditi Jadran naftom... - kaže Vrdoljak.

- Većinom strategije iz 2009. koje je pisao Horvat da se velike ekstra dobiti dobivaju od obnovljive energije, e sada sve to dolazi na naplatu. One vjetroelektrane koje su sad u pogonu, su već mijenjale vlasnike. Bilo je tu spekulacija. Na štetu građana - dodaje.

'Kritizirali su me kao zagađivača i naftaša, a bilo bi nam bolje da smo krenuli s mojim idejama'

- Zaustavljen je projekt vjetroelektrane. I tad su me kritizirali kao naftaša. To je istina. Trebamo istinu reći ljudima. Svi su mi bili govorili nemoj to raditi. Ali ja ne radim ništa zbog PR-a već dobrobiti. Nemam privatnih dilova već brinem o energetici građana - dodaje Vrdoljak.

- Ovi sada projekti se ne mogu zaustaviti. Država će platiti odštetu. Moja ideja je bila - hajdemo u proizvodnju, plin ili nafta, i tako kompenziramo troškove za obnovljive izvore energije. Da smo bar krenuli prije tri godine... - kaže Vrdoljak.

- Ruska direktiva o energetskom siromaštvu: Hrvati moraju brinuti kako svi stanovnici Europe moraju imati osnovne standarde 21. stoljeća. To košta 150 milijuna kuna, možda 160. Moraju se ti troškovi negdje nadoknaditi. Zašto bi građani to plaćali? Možemo izdvojiti iz proračuna. Ne smijemo teretiti građane s tim - dodaje Vrdoljak.

- Cijena plina ovisi o distributerima, moglo bi doći do stagnacija, a pad samo iz razloga svjetskog tržišta - komentira Vrdoljak tržište plina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor