Obavijesti

News

Komentari 57

Vruće vam je? E, lani ste u ovo vrijeme bili u dugim rukavima

Vruće vam je? E, lani ste u ovo vrijeme bili u dugim rukavima
59

ISTI MJESEC, DRUGA GODINA: Potpuno drugačije bilo je prošle godine kada su se mnogi žalili. Gotovo cijela Hrvatska bila je na udaru jakih kiša, tuča i grmljavine

VIDEO

Ljetu se, kada su vremenske prilike u pitanju, ne vidi kraja, a to i ne čudi s obzirom da ulazimo u prosječno najtoplijih 30 dana u godini. Cijeli tjedan bit će suho i vrlo toplo, a osobito vruće će biti za vikend kada postoji mogućnost da u nekim dijelovima Dalmatinske zagore i nizinskih kopnenih krajeva temperatura zraka dosegne izvanredno vrućih 40°C!

Lani sasvim druga slika

Potpuno drugačije bilo je prošle godine kada su se mnogi žalili da ljeto više nalikuje proljeću ili jeseni, kojima priliči nestabilno, prohladno i kišno vrijeme. Klimatološko ljeto (lipanj, srpanj, kolovoz) donijelo je u  našim krajevima čak 12 imenovanih ciklona. 

Početak lipnja protekao je u znaku stabilnog vremena, uz kratkotrajni val vrućina na prijelazu iz prve u drugu dekadu mjeseca. Zatim je započelo dugo razdoblje promjenjivog i vrlo nestabilnog vremena. Sve do kraja kolovoza su dani, u kojima barem u nekom dijelu zemlje nije bilo kiše, bili vrlo rijetki.

Čitatelj 24sata

Zadar je  od 8 do 11. srpnja zahvatila ciklona Iskra koja je u samo  par dana donijela 168.7 mm kiše što je 544 % prosječne mjesečne količine oborina. Palo je i  više kiše nego prosječno padne cijelog ljeta (prosjek za Zadar za sva tri ljetna mjeseca je ukupno 135,6 mm oborine!).

Potom je sredinom srpnja grmljavinsko nevrijeme s jakom kišom u Puli i okolici stvorilo potpuni prometni kolaps, a poplavljeni su podrumi, ulice, poslovni prostori, automobili. U samo nekoliko sati u Puli je palo 77 mm kiše, a u okolici grada i do 150 mm. Vatrogasci su imali pune ruke posla.

Čitatelj 24sata

Krajem srpnja 2014. ciklona Melisa protutnjala je Hrvatskom. U  Istri su udari groma izazvali požare, hektolitri nezapamćene kiše preplavili su Dalmaciju, a temperature su se srozale na petnaestak stupnjeva.

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Zadar je zahvatilo nevrijeme praćeno obilnom kišom i grmljavinom. Vjetar je čupao stabla i prevrnuo brodice. Poplavili su podrumi i garaže.  Kalelarga je bila pod vodom,  a dosjetljivi Dalmatinci su iskoristili ono što im se pruža pa su na njoj zaigrali vaterpolo.  Promet se odvijao otežano jer je voda na pojedinim mjestima dosezala gotovo pola metra, a neki su automobili ostali i zaglavljeni. 

Čitatelj 24sata

Na Silbi je 30. srpnja palo 217,5 litara kiše po četvornome metru, što je oko četvrtine prosječne količine za cijelu godinu. Na Istu su, pak, pale 294 litre, što je rekordna 24-satna količina oborine u srpnju.

Nevrijeme je tog dana prouzročilo pravu dramu i na otoku Molatu u mjestu Zapuntel. Vodena bujica bila je toliko snažna da je podignula asfalt i odnijela cestu u dužini od 200 metara prema moru. Oštećeni su i automobili. Prema procjenama, palo je više od 100 litara kiše po četvornom metru. Otočani su rekli da ovakve posljedice nevremena ne pamte.

Ivana

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je 30. srpnja  poslijepodne i krajnji jug zemlje. Na mjernoj postaji u Grudi u Konavlima u manje od sat vremena pale su ekstremne 83 litre kiše po kvadratnom metru. Stanje  je bilo najgore u Cavtatu i u Konavlima. U Cavtatu je poplavljena tamošnja policijska stanica. U Konavlima je najmanje 10 stambenih objekata poplavljeno, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage. U nevremenu su oštećene i brojne brodice.

Grgur Žučko/Pixsell

Nevrijeme se proširilo i na unutrašnjost zemlje. Nebo se zacrnilo nad Zagrebom, a onda se obrušio snažan pljusak, grmljavina i vjetar. Pijavica ja poharala maksimirski stadion i srušila rasvjetne stupove, golove. Potom je "prošla" kroz Branimirovu tržnicu i razbacala na desetke štandova. Jaki udari vjetra izazvali su teškoće u javnom gradskom prijevozu, a vatrogasci su bili zatrpani pozivima građana. Uklanjali su s ceste kontejnere, stabla i grane. Zbog jakog nevremena jedno vrijeme bio je zatvoren i zračni prostor iznad Hrvatske.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 57
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..