Obavijesti

News

Komentari 2

YouTuberi na ultimativnom natjecanju u pripremi roštilja

YouTuberi na ultimativnom natjecanju u pripremi roštilja
1

Kada je riječ o roštiljanju, priprema je ključ uspjeha. Svaki grill majstor ima svoje mala tajne, mi ćemo vas upoznati s nekima od njih, a ostale ćete moći otkriti na Chill & Grill festivalu

VIDEO

Jedno je sigurno, bez obzira na način pripreme hrane, roštiljanje je u cijelom svijetu omiljeni povod za okupljanje ekipe i druženje. Tako će se ovog vikenda na Bundeku JoomBoosovci družiti i roštiljati u sklopu Zagreb Chill &Grill, koji traje od petka 28. travnja do ponedjeljka 1. svibnja. Osim što će na Chill &Grillu poznati chefovi, foodblogeri i celebrityji pripremati grill specijalitete, YouTuberi će organizirati meetup za sve fanove.

Finalistica VideoStara Gloria Berger će na festival povesti svojih 5 prijatelja iz škole i u nedjelju u 16 sati organizirati grill natjecanje za JoomBoos YouTubere. Ekipa iz Glorijine škole će davati tips & tricks kako najbolje pripremiti meso i povrće za grill. Naučit će YouTubere kako pripremiti meso, ali i kako znati je li dovoljno pečeno. Za sve koji se neće natjecati, donosimo video ekipe s kojom ćete se moći družiti od 15 sati. Uz to, pročitajte par savjeta uz koje ćete i vi postati velemajstor u roštiljanju. 

 

Mariniranje mesa

Marinade služe kako bi se začinilo i omekšalo meso. Zato se ono stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj. Možete ga se držati i dan ili dva u marinadi, ali samo ako u nju nije dodana veća količina soli jer sol može izvući vlagu iz mesa pa bi nakon pečenja moglo biti suho. Izbjegavajte marinade koje sadrže šećer, pa čak i kečap. Pri dužem pečenju većih komada mesa, šećer iz kečapa će se topiti, karamelizirati i nećete dobiti hrskavu koricu. 

Ako koristite češnjak i luk, prije nego začinite meso češnjak protisnite, a luk posolite i ostavite da odstoji. U marinadu dodajte samo sok od luka ili i njega jako dobro usitnite. Na mesu ne smije ostati komadi luka ili češnjaka jer bi nakon pečenja meso moglo imati zagorjeli i gorki okus. Kombinacije masnoća, začina i kiselina koji se koriste za marinadu su mnogobrojne, a na Chill & Grill festivalu ćete saznati koji miks koriste majstori kuhinje. 

Kako zapaliti vatru?

Nakon što ste meso pripremili za pečenje te je ono odležalo u marinadi, sljedeći korak je paljenje vatre i priprema žara. Uz pomoć papira zapalite sitno cijepano drvo, a kada se razgori dodajte se drveni ugljen ili ugljeni briketi. Zbog specifičnog mirisa dobro je staviti nekoliko grančica sušenih čokota ili trsova vinove loze. Za dobar žar treba osigurati dovoljan dotok zraka. Žar možete raspiriti mahanjem kartona ili svinutih novina.

Rešetka roštilja se stavlja kada je žar pripremljen. Kada se dovoljno zagrije premaže se kriškom slanine ili s malo ulja jer će to spriječiti da se meso lijepi za rešetku. Optimalna temperatura za pečenje je ako se dlan može držati neposredno nad rešetkom dvije do tri sekunde. Prije stavljanja na rešetku i pečenja, meso mora biti ugrijano na sobnu temperaturu. 

Okretanje mesa

Najvažnije je znati kada je pravi trenutak da se meso okrene. Meso koje se peče u komadu treba okrenuti kada na gornjoj strani počnu probijati sokovi iz unutrašnjosti. Koliko se puta meso treba okrenuti ovisi o jačini žara, ali i umijeću kuhara. Majstori roštiljanja meso okreću samo jednom. Ako vatra slučajno bukne prilikom pečenja nemojte je gasiti vodom. Radije dodajte par komada vlažnog ugljena. Što se meso dulje peče postaje sve tvrđe. Zato se vilicom treba testirati je li dovoljno pečeno, a ako vilica lagano prodire u meso ono je pečeno.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje