Obavijesti

News

Komentari 393

Može li niže? Umjesto o djeci, Šikić je govorila samo o sebi

Može li niže? Umjesto o djeci, Šikić je govorila samo o sebi
3

Predstavnici gradova i županija stigli su u Ministarstvo socijalne politike i mladih na svečano potpisivanje ugovora kojim će se osigurati školska prehrana djeci u riziku od siromaštva...

VIDEO

Predstavnici gradova i županija stigli su u Ministarstvo socijalne politike i mladih na svečano potpisivanje ugovora kojim će se osigurati školska prehrana djeci u riziku od siromaštva.

Ugovore su im predale i održale konferenciju za novinare dvije HDZ-ove ministrice, čelnica resora socijalne politike Bernardica Juretić i ministrica rada Nada Šikić, koja je ondje bila kako bi se osvrnula na uspješno povlačenje novca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). No ona je počela govoriti o svemu drugome. I sama je čak rekla kako će konferenciju iskoristiti da predoči rezultate koje je njezino ministarstvo postiglo u posljednjih pet mjeseci.

- Postigli smo rezultate koje prethodna vlada nije postigla u četiri godine - rekla je osvrćući se na Miranda Mrsića, svog prethodnika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Govorila je o povlačenju novca iz EU fondova, suradnji s drugim ministarstvima, zapošljavanju suradnika u nastavi, uspoređivala je statističke podatke o zaposlenosti s početka i kraja mandata... Trajalo je to više od desetak minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A onda je publika postala nervozna. Netko iz zadnjih redova pobunio se kako je ministrica tiha i da je ništa ne čuju.

'Nije ni mjesto ni vrijeme'

- I bolje - dobacio je netko.

Šikić je pokušala govoriti glasnije, ali onda se javio gradonačelnik Kutine Andrija Rudić (SDP), koji je također stigao na potpisivanje ugovora.

Ministrici je sugerirao da predizborne govore ostavi za mjesto koje im je prikladno.

- Ovdje smo zbog potpisivanja ugovora za osiguravanje školske prehrane djeci u riziku od siromaštva - rekao je Rudić.

Šikić mu je uzvratila kako će ubrzo biti gotova te je iznenada temu uskladila s nazivom konferencije. Ponovila je kako je njezino ministarstvo u pet mjeseci napravilo velik iskorak.

- Zdrava djeca su naša budućnost - kazala je.

Pored nje cijelo je vrijeme sjedila ministrica socijalne politike Juretić, koja joj niti u jednom trenutku nije prigovorila zbog toga što je skrenula s teme konferencije. To nije učinila ni njezina pomoćnica Diana Topčić Rosenberg, koja je također govorila na konferenciji. Glasnogovornica Miroslava Rožanković u jednom je trenutku prišla ministrici Šikić te joj nešto šapnula, ali nije ju zaustavila u samopromociji, zbog koje je gladnu djecu stavila u drugi plan.

Neki od župana i gradonačelnika kasnije su nam rekli kako su netom prije reakcije kolege Rudića namjeravali napustiti konferenciju. Nisu, kažu, više mogli slušati govor ministrice Šikić. Nasreću, kutinski gradonačelnik rekao je ono što je većina nazočnih mislila, pa su predstavnici gradova i županija konačno mogli primiti potpisane ugovore koji će svoj djeci iz njihovih regija osigurati topli obrok u školama.

- Žalosna je činjenica da imamo djecu koja su još gladna i kojoj je ovo možda jedini obrok - rekla je Juretić i dodala kako su te informacije dobili od kolega s terena.

I Juretić se pohvalila

Europski fond pomoći za najpotrebitije će financirati 12 županija s koeficijentom razvijenosti do 75%, dok su za preostalih 9 županija sredstva osigurana u okviru Zaklade Hrvatska za djecu.

- Nekima je jedini topli ili obilniji obrok taj u školama - kazala je.

Iznijela je i brojke. Predviđeno je da će u okviru dva natječaja (FEAD i Zaklada Hrvatska za djecu) biti ukupno obuhvaćeno približno 23.000 djece iz 636 osnovnih škola u svim županijama Republike Hrvatske. Ukupno će biti utrošeno približno 32,6 milijuna kuna.

- Usporedbe radi, prošle je godine bilo obuhvaćeno 17.500 djece te je utrošeno 17,7 milijuna kuna - rekla je Juretić, koja se, baš kao i Šikić, nije našla na listama HDZ-a za skore izbore. Možda je ovo poruka stranačkom šefu što je propustio.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 393
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora