Obavijesti

News

Komentari 90

Zašto se Putin odlučio povući iz Sirije? Možda zbog ovoga...

Zašto se Putin odlučio povući iz Sirije? Možda zbog ovoga...
1

Iznenadna odluka ruskog lidera Vladimira Putina da povuče svoju vojsku iz Sirije može se tumačiti na barem pet načina, piše stručnjak za rusko američke odnose Nikolas K. Gvosdev

VIDEO

Vladimir Putin iznenadio je u ponedjeljak cijeli svijet svojom odlukom o povlačenje vojske iz Sirije. Autor članka Nikolas K. Gvosdev za američki list "National Interest" objašnjava koji su mogući razlozi  da se ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio  na takav potez. 

1. Misija je završena

Najpopularnije tumačenje da je misija uspješno završena Gvozdev objašnjava time što je Moskva  oduvijek plainirala da vojna operacija u Siriji bude tek kratkoročna misija. Kremlj  nikad i nije iznosio nikakva velika obećanja o tome što će donijeti aktivno angažiranje u sirijskom konfliktu. Nisu se ni hvalili da će u potpunosti uništiti tzv. Islamsku državu ili da će režim Bashara al Assada vratiti kontrolu nad čitavom tarom opustošenom Sirijom. Po njemu se promjenila politička dinamika sirijskog procesa, a trenutno su svi prestali govoriti da je ostavka predsjednika Sirije Bashara Al - Assada glavni zahtjev za mir. 

2. Treba otići dok smo u prednosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugo tumačenje je to da je Putin očito zaključio da treba otići iz ratom opustošene zemlje dok je u prednosti, objašnjava Gvozdev te ocjenjuje da je ruska intervencija dramatično promjenila imidž Kremlja. 
- I to ne samo na Bliskom istoku već u cijelom svijetu. Ruska vojska pokazala je da je sposobna pokrenuti i voditi intervenciju izvan vlastitih granica i da može promijeniti situaciju na terenu u Siriji bez obizra na to šta žele Washington, Brussels, Rijad i Ankara - mišljenja je Gvozdev.

3. Ne žele afganistanski scenarij

Treće tumačenje je da se Putinova odluka o povlačenju može protumačiti kao želja Moskve da izbjegne afganistansku zamku. Gvozden, naime, podsjeća da su neki sponzori sirijske opozicije svojedobno planirali da Sirija za Rusiju bude još jedan Afganistan tako da će pobunjenike osposobiti da gađaju ruske avione te tako uvuku Rusiju u kopnene akcije. To se ipak nije dogodilo iako su zapadne zemlje bile dosta skeptične prema tome .

4. Bolji odnosi sa Saudijskom Arabijom

Jedan od razloga, a to se navodi kao četvrto Gvozdenovo tumačenje, je taj da Vladimir Putin želi biti otvoren k boljim odnosima sa Saudijskom Arabijom. Prije svega žele sporazum sa Rijadom o stabiliziranju svjetskog tržišta nafte, kako bi se cijene oporavile, a ruski budžet ponovo se počeo puniti.  A upravo su Rusija i Saudijska Arabija dva najveća proizvođača nafte i zajedno drže četvrtinu svjetske proizvodnje nafte. 
Tako bi Putin pokazao da je otvoren za riješavanje sirijske situacije pregovorima u kojima bi se poštovali interesi sviju, a to uključuje i Saudijce.

5. Upozorenje Assadu

Peto tumačenje ove nagle Putinove odluke je to da je on zapravo najavom o povlačenju htio pokazati kako bilo koja podršake ne može trajati vječno. A i Assad je nakon uspjeha sirijske vojske sve manje pozornosti pridavao pregovorima, a Moskva ga je na ovaj način zapravo podsjetila da je njihov cilj od početka bilo mirno riješenje sirijskog konflikta.

U svakom slučaju najava o povlačenju ukazuje da Putin na operaciju u Siriji gleda ne kao na cilj nego kao dio šireg nastojanja da Rusiju ponovo pozicionira kao svjetsku silu i moguće da je zaključio da je ona ispunila svoju svrhu, zaključio je na kraju Gvozdev.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u