Obavijesti

News

Komentari 1

Zbog nagodbi suđenje u aferi Hipokrat odgođeno do srpnja

Zbog nagodbi suđenje u aferi Hipokrat odgođeno do srpnja
7

Prvi optuženici su nagodbe s tužiteljstvom počeli sklapati još u travnju 2014. a svi koji su priznali korupciju su, uz rad za opće dobro, uvjetnu ili novčanu kaznu, osuđeni i na povrat novca

VIDEO

Zbog dogovora o novim nagodbama suđenje optuženima u aferi Hipokrat odgođeno je do 7. srpnja kada bi se na optuženičkoj klupi trebalo naći 37 optuženika, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Riječ je o jednom od najvećih postupaka hrvatskog pravosuđa u kojom je optužnicom, prije niza presuda temeljenih na priznanju i nagodbama s tužiteljstvom, bilo obuhvaćeno čak 364 osobe, od kojih 335 liječnika, te tvrtka Farmal optužene da im je plaćala kako bi pacijentima pripisivali njihove lijekove.

Do predviđenog početka suđenja nije se nagodilo tek 39 optuženika, no u četvrtak je još dvoje najavilo da se 'dogovorilo' s tužiteljstvom. Ročište na kojem bi trebali biti sporazumno osuđeni zakazano je za 14. lipnja, dok bi suđenje za preostalih 37 optuženik trebalo početi 7. srpnja.

Prvi optuženici su nagodbe s tužiteljstvom počeli sklapati još u travnju 2014. a svi koji su priznali korupciju su, uz rad za opće dobro, uvjetnu ili novčanu kaznu, osuđeni i na povrat novca primljenog od farmaceutske tvrtke za koju se tijekom istrage otkrilo da je na mito trošila oko 14 milijuna kuna godišnje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Unatoč mnogim "dogovorenim" presudama na optuženičkoj klupi u četvrtak se, među preostalim optuženicima, trebao naći i "vrh piramide" - predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi za kojega Uskok tvrdi da je s još četvero direktora te tvrtke od 2009. do 12. listopada 2012. radi što veće prodaje lijekova organizirao "povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske" koji su primali mito.

No, osim pravosuđa utvrđivanje odgovornosti za tristotinjak liječnika koji su nakon nagodbi pravomoćno osuđeni za primanje mita u aferi Hipokrat prošle je godine počela provoditi i Hrvatska liječnička komora. Druge su stručne udruge isticale da se na tim liječnicima "trenira strogoća", navodeći da u Hrvatskoj ne postoji liječnik koji nije na ovaj ili onaj način bio sponzoriran od farmaceutske industrije.

Na početku istrage pokrenute još u studenome 2012. mediji su pisali da je u koruptivni lanac bilo uključeno više od 500 liječnika, no u optužnici podnesenoj posljednjeg radnog dana 2013. optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba. Optužnicom su obuhvaćeni samo liječnici za koje tužiteljstvo sumnja da su primili novac ili bonove, ali ne i oni koji su Farmalove lijekove prepisivali zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.