Obavijesti

News

Komentari 112

Zbog ovih je 10 razloga Trump postao novi predsjednik SAD-a

Zbog ovih je 10 razloga Trump postao novi predsjednik SAD-a

Trump je postao novi najmoćniji čovjek u Americi. Pobrao je glasove brojnih Amerikanaca, premda su mu sve ankete prognozirale poraz. Evo kako je to uspio...

VIDEO

Donald Trump izabran je za novog predsjednika SAD-a. Prije dvije godine ova mogućnost bi vam se možda činila satirična, a sve do prije mjesec dana i malo vjerojatna. Ipak, nije to sve splet samo slučajnih okolnosti već dug put ka uspjehu uz nekoliko nevjerojatnih faktora. Evo kako mu je to pošlo za rukom:

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

1. Greške Republikanaca

Mnogi vodeći političari u američkoj Republikanskoj stranci, posebice oni koji su podupirali Jeba Busha, nisu htjeli da se ovo dogodi. U siječnju 2016. godine Ted Cruz je pridobio Iowu. Da bi zaustavili Trumpa, sve što su trebali napraviti je - jedinstveno prihvatiti Cruza. Ali nisu...

2. Greške Demokrata

Hillary Clinton je bila najslabiji demokratski kandidat u povijesti. Vukla je za sobom muževe greške iz Bijele kuće, e-mail skandale, incidente u Benghzaiju, korupciju, slabu popularnost... Osim toga, kandidirala se za predsjednicu kao drugi Clinton na toj poziciji samo osam godina nakon što su ljudi shvatili da je drugi Bush bio greška.

3. Javnost je bijesna

Amerikanci su ljuti. Ljuti su na elitu koja ih je dovela u ovakvu financijsku krizu. Ljuti su na kongres koji donosi krive zakone i ne pomaže ljudima. Ljuti su na medije zbog pogrešnog prikazivanja i nedostatak prilika za posao i normalan život. Ljuti su jer pojam "američki san" više nema smisla.

4. Anksioznost

Po jednoj anketi, problem broj jedan u Americi je terorizam. I pritom misle na islamistički terorizam. Daleko manji problemi su im ekonomija i migranti. Tako se stvara okružje u kojem Amerikanci smatraju da nije sigurno podizati obitelj.

5. Rasizam

Neki od Trumpovih glasača su rasisti. Pogrešno je reći da su svi rasisti, ali dobar dio jest. Dani kad su u Americi živjeli većinom bijelci su odbrojani. Do 2040. godine će većina stanovništva biti različitih nacionalnosti i rasa. Taj podatak je uznemirio Amerikance. Trump je pridobio sve te glasače na svoju stranu. Po nekim statistikama, najmanje su za njega glasale visokoobrazovane žene.

6. Brexit

Prvi znak da bi Trump mogao postati predsjednik je došao iz Velike Britanije. U lipnju su Britanci izglasali odvajanje iz Europske unije. Premda Brexit nije bio katalizator Trumpovog uspjeha, i Britanci i Amerikanci su imali iste probleme: ljutnju na elitu, strah od migranata i rasizam.

7. Glad za promjenom

Kada je Obama postao predsjednik 2008. godine, bio je mlad i obećavao je nadu i promjenu. Nije Amerikancima donio toliko željenu promjenu na bolje. Naprotiv, korupcija se pogoršala. 

8. Katastrofalne pogreške anketa

Sve ankete su davale veliku prednost Clinton, s 95% šanse da će baš ona pobijediti, što je apsurdno. To je također jako utjecalo na sam ishod izbora. Demokrati su se ulijenili zbog sigurne pobjede, kao i glasači. Neki su postali ljuti što se toliko velika prednost daje jednom kandidatu. Sve je to utjecalo na to da Clinton izgubi.

9. Iznenađenje u listopadu

Krajem listopada, šef američke savezne policije FBI James Comey, poslao je pismo kongresu informirajući ih da ponovo otvara slučaj e-mailova. Premda su na kraju zaključili da novi mailovi ne mijenjaju ništa, šteta je učinjena. Popularnost Hillary Clinton je počela rapidno opadati. Pomalo se počela oporavljati, ali očito nedovoljno za pobjedu.

10. Mediji

Trump zna vladati medijima. Ima dugo televizijsko iskustvo. Zna točno što reći i kada kako bi privukao pozornosti. Trump dobro zna da nema takve stvari kao što je "loš publicitet". Njegovi ekscentrični TV nastupi ostali su dobro zapamćeni, za razliku od onih njegove suparnice Hillary. Mediji su htjeli potpuno dotući Trumpa, ali on se nije dao. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...