Obavijesti

News

Komentari 149

Prijete li poplave? U srijedu se očekuje vrhunac vodnog vala

Prijete li poplave? U srijedu se očekuje vrhunac vodnog vala
70

Izvanredne mjere obrane od poplava ne očekujemo, čak i uz vodni val koji se očekuje u srijedu. Naši vodotoci mogu prihvatiti to sve, rekao je šef Hrvatskih voda

VIDEO

>>> Zadnje informacije

Situacije koje su u Vrbovcu i Sesvetskom Kraljevcu su lokalnog karaktera i to je stvar urbane odvodnje,  koja nije adekvatno izgrađena. To nije tema Hrvatskih voda, mi smo zaduženi za vodotoke - rekao je za Dnevnik 3 HRT-a Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda. 

Plišić navodi kako su sve ekipe Hrvatskih voda na terenu i na snazi su redovne mjere za obranu od poplava. 

Šef Hrvatskih voda smiruje: Ne očekujemo izvanredne mjere 

- Izvanredne mjere obrane od poplava ne očekujemo, čak i uz ovaj vodni val koji se očekuje u srijedu. Mi smo zaduženi za vodotoke, oni su očišćeni. Očekujemo da će se lokalni slijevovi isprazniti, a naši vodotoci mogu prihvatiti sve ono što dolazi - rekao je Plišić.

Vrhunac vodnog vala očekuje se u srijedu oko podneva.

U Vrbovcu  sirena za uzbunu, prijeti im i nestanak struje 

Naglo topljenje snijega i obilne kiše prijete široj okolici Zagreba. Najteže je u Vrbovcu, gdje korita kanala i potoka ne mogu zadržati svu silinu nabujalih voda. U Vrbovcu su se oglasile sirene za opću opasnost od poplava.  

Zbog kiše koja pada cijeli dan izlili su se rukavci i kanali. Kritično je u naseljima istočno od Zagreba prema Dugom Selu i Vrbovcu, javlja HRT.  

Do 18 sati najobilnija kiša pala je na području Velike Gorice i Vrbovca. Na postaji Novo Čiče danas je izmjereno 67 litara, u Vrgorcu 57, a u Velikoj Gorici 50 litara. Glavnina je pala od sredine dana do 18 sati, a kiša i dalje pada, javlja Crometeo.

Voda je ugrozila kuće i gospodarstva. U gradu Vrbovcu potopljena je i trafostanica pa je moguć prekid opskrbe strujom. 

I stanovnici Karlovca i okolice budno prate svoje rijeke. Vodostaj stalno raste, a vrhunac vodenog vala očekuje se sutra oko podneva.

Sava u Zagrebu raste 13 cm, u 16 sati je bila visoka 267 cm, a  može se očekivati i izlijevanje iz korita.

Stanovnici Donjeg Vukojevca ne mogu do svojih kuća

Stanovnici tridesetak kuća u Donjem Vukojevcu u općini Lekenik su zbog jakih kiša, višegodišnje nebrige općine da sanira odvodne kanale, te loše izvedbe novog nadvožnjaka koji prelazi autocestu Zagreb-Sisak onemogućeni da stignu do svojih kuća ili da bilo koja hitna služba stigne do njihovih domova. 

Ista stvar ponavlja se iz godine u godinu u dijelu sela koje po svom geografskom položaju nikako ne bi trebalo biti ugroženo od poplava.

Zečji nasipi u Sesvetskom Kraljevcu

Svake je godine ovako. Kanalizacija jednostavno ne može progutati vodu i onda poplave podrumi, poslovni prostori, ulice, prilazi. Tako nam je ogorčeni čitatelj opisao situaciju u utorak u Sesvetskom Kraljevcu, u Ulici Zagrebačkog odreda. Naime, kiša koja je u utorak pada te snijeg s obližnjih brda i šuma se topi, a to infrastruktura ulice ne može progutati. U utorak su vodu ispumpavali pripadnici DVD-a Sesvetski Kraljevec. 

Čitatelji kažu da su Grad Zagreb stalno upozoravali na taj problem, ali iz Grada nikad ništa nije učinjeno po tom pitanju. Predsjednik Mjesnog odbora Vladimir Marić kaže da on na dužnosti od 1. srpnja, da je također upozoravao Grad, ali da odgovora nije bilo

- To je sve što imam za reći. Za taj se problem zna, tko ga trebati znati, ali eto. Upravo krećem u obilazak poplavljenih dijelova - rekao je Marić.

Uslijed obilnih kiša poplavljeno je više objekata u Sesvetskom Kraljevcu, iz kojih vatrogasci crpe vodu te se grade zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode. Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba tijekom dana zaprimio je više dojava građana o poplavama u objektima u Sesvetskom Kraljevcu.

- Na terenu su Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba uz pomoć lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji ispumpavaju vodu iz objekata i radnici Vodoprivrede koji mehanizacijom vrše iskope odvodnih kanala iz pogođenog područja - izvijestili su iz Ureda i dodali da se grade i zečji nasipi kako bi se spriječio daljnji prodor vode prema objektima.

Đuroković: Stanje zasad nije alarmantno

Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda rekao je za Dnevnik.hr da stanje s vodama zasad nije alarmantno. Smatra da će se posljedice obilne kiše koja pada vidjeti tijekom iduća dva dana. Sve ekipe su u stanju pripravnosti, a gdje bude potrebno  pristupit će se ispumpavanju. 

U srijedu se očekuju poplave na sisačkom i karlovačkom području

U srijedu se očekuje novi vodni val Save što bi moglo dovesti do poplava na sisačkom području, a dići će se i razina Kupe u Karlovcu. 

Dosta kiše napadalo je i na području Rijeke, a u Gorskom kotaru i Lici uklanjaju se debla koja su upala u rijeke. U  Sloveniji se diže  vodostaj rijeke Krke pa bi i taj vodni val mogao krenuti prema Hrvatskoj.  

Čak 84 litre kiše u manje od 24 sata palo je u Crnom Lugu u podnožju Risnjaka, prema mjerenjima na meteorološkoj postaji DHMZ-a (www.meteo.hr) jutros u 7 sati, a sličnih, pa i još obilnijih oborina bit će sve do srijede navečer.  

Pritom će, osim kiše, biti i snijega, u utorak  najprije samo u višim dijelovima, uglavnom Gorskog kotara i Like, a od večeri, i posebice noći, i na nižim nadmorskim visinama gorske Hrvatske, uz gotovo sigurno stvaranje snježnog pokrivača, ponegdje i većeg od 10 cm.

Zatvorena cesta Koprivnica- Križevci

Zatvorena je cesta Koprivnica-Križevci u mjestu Reka, a kritično je i s nasipima u naseljima Delovi, Hlebine i Molve gdje prijeti izlijevanje kanala koji su pritoci rijeke Drave.

Potok Koprivnica koji teče tim gradom također se opasno približio granici te mu nedostaje 30-ak centimetara do izlijevanja. 

Linije službe 112 zatrpane su pozivima stanovnika tog kraja kojima su poplavljeni podrumi. Na terenu su vatrogasci koji ispumpavaju vodu, a pomažu i koprivnički cestari te Županijska uprava za ceste. 

Pod vodom je i dio Podravske magistrale u mjestu Kunovec Breg te je promet otežan. 

Zbog izlijevanja vodotoka na području Sisačko-moslavačke županije, prekinut je promet na nizu cesta. Tako je prekinut promet na cesti Glina-Gvozd, Madžari-Blinja, Perna-Suva Perna, Mala Gorica-Žažina. Promet se odvija okolnim pravcima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava