Obavijesti

News

Komentari 14

Zbog zabrane Ministarstva u Križevcima ne uče informatiku

Zbog zabrane Ministarstva u Križevcima ne uče informatiku
3

Križevačka gimnazija traži da se promijeni pravilnik zbog kojeg informatika ne može biti izborni predmet. Informatika ostaje samo kao obavezan predmet

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Ravnatelj Opće gimnazije “Ivana Zakmardija” Zoran Kovač uzaludno i ove školske godine pokušava riješiti birokratski problem s Ministarstvom obrazovanja zbog kojeg njegovi učenici ne mogu imati informatiku kao izborni predmet.

Gimnazija od 1991., kad je osnovana, učenike informatički obrazuje i dodatno im nudi informatiku kao izborni predmet, no od prošle školske godine to više ne smije zbog zabrane koju je potpisala tadašnja zamjenica ministra obrazovanja Sabina Glasovac. Informatika ostaje samo kao obavezan predmet učenicima prvih razreda uz objašnjenje ministarstva da učenici viših razreda općih gimnazija ne mogu imati taj predmet kao izborni jer nije predviđeno i ne postoje informatičke vježbe za njih.

Nakon prvog razreda tako se predmet ukida. Već lani im je Kovač pokušavao objasniti kako na popisu izbornih predmeta koje se može provoditi u općim gimnazijama nije navedena informatika, no u sadržaju Programa rada gimnazija informatika je navedena kao mogući izborni predmet.

- U članku 24. Pravilnika o radu gimnazija stoji da informatika kao izborni predmet treba obuhvatiti gradivo koje nije obrađeno u obaveznom dijelu nastave informatike te da se izvode i vježbe ako je moguće. A mi to možemo jer imamo opremljen kabinet - pokušava im dokazati ravnatelj.

Dopisivanje, očito besmisleno, s ministarstvom traje već godinu dana.

- Problem je nastao u kolovozu 2014. kad smo zbog povećanog broja razrednih odjela tražili dodatne sate za većinu predmeta. Tada je došla odbijenica za informatiku.

Nakon gotovo svakodnevnih uzaludnih telefonskih poziva i nekoliko dopisa uslijedio je 1. 12. 2014. jedan neugodan poziv iz MZOŠ-a, u kojem se uopće nije spominjalo rješenje problema nego mi se prijetilo inspekcijama - prisjeća se ravnatelj. A velikih promjena u odnosu na lani baš i nema. Krajem travnja ove godine iz ministarstva su, kaže Kovač, putem elektroničke pošte tražili da se škole očituju o tome izvode li izbornu nastavu informatike i na temelju kojih dokumenta. Nakon njegova odgovora reakcije nije bilo.

Posebno je važno istaknuti da se ulažu milijuni kako bi u nekolicini škola zaživjela digitalna revolucija projektom e-Škole, a škole koje imaju uvjete, kao ova u Križevcima, moraju se boriti sa suludom birokracijom.

- Nisam siguran da ministar uopće zna za probleme koje škole imaju s birokracijom u ministarstvu. U trenutačno važećem programu za informatiku piše: ‘Ako učenici u drugoj godini učenja kao izborni predmet izaberu informatiku, tada se u toj godini trebaju uzeti one cjeline koje nisu obrađene u prvoj godini, a škola je u mogućnosti da te cjeline obradi’. Dakle, program postoji, samo birokracija u ministarstvu ne zna čitati s razumijevanjem i tako radi golemu štetu - kaže Kovač. Skeptičan je oko toga da će i nova strategija poboljšati školstvo.

- Mi u školi smo zapravo stalno u nekoj reformi. Sjetite se rasterećenja učenika koje je pokrenuo ministar Strugar, pa HNOS, NOK… Sastaju se radne skupine, mijenjaju udžbenici, tiskaju priručnici, na svim skupovima od školskih, županijskih, regionalnih pa do državnih to su bile glavne teme, a zapravo se nije promijenilo ništa. Vjerojatno nikad nećemo saznati koliko je to sve skupa koštalo. Jedino se povećava obim posla u školama i količina papirologije, koja sve manje ostavlja prostora za kreativnost nastavnika. Ne sjećam se da je itko od dosadašnjih ‘reformatora’ došao u neku školu i pokušao vidjeti u čemu je tajna uspješnih nastavnika. Gospodin Jokić ima golemu volju i nadam se da ga okruženje koje je postavljeno u stilu ‘sve se mijenja da bi ostalo isto’ neće pokolebati. A ministar, koji god bude, trebao bi malo reformirati i provjetriti birokraciju u ministarstvu - kaže ravnatelj. Osim 128 gimnazijalaca njegove škole, zakinuto je i 20-ak učenika križevačke Srednje glazbene škole “Alberta Štrige”, koji slušaju i polažu informatiku u gimnaziji. Unatoč tome što je ova borba s pravilnicima naporna i ponekad se čini kako nikad neće završiti, ravnatelj govori kako on neće odustati.

‘Strpite se, reforma će sve riješiti’     

Sve škole moraju poštovati Zakon o odgoju i obrazovanju, pa tako i Opća gimnazija Ivana Zakmardija, odgovorili su nam iz ministarstva. Dodali su da je u tijeku kurikularna reforma, koja će riješiti problem. Ministarstvo također tvrdi da informatiku mogu ponuditi kao fakultativnu nastavu, ali ne objašnjavaju koja je razlika između izbornih i fakultativnih predmeta.     

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa