Obavijesti

News

Komentari 108

Žbuka i pločice otpadaju, a po bolesnicima znaju šetati mačke

Žbuka i pločice otpadaju, a po bolesnicima znaju šetati mačke
1

Osječka neurologija je u zapuštenoj zgradi, a po pacijentima hodaju mačke. Štakori su pak česti ‘gosti’ u zadarskoj bolnici, dok se riječki pacijenti liječe okruženi vlažnim zidovima

VIDEO

U zadarskoj Općoj bolnici uglavnom su sanirani nedostaci, poput puknutih cijevi ili loših instalacija, a odjele na kojima to nisu bili u mogućnosti napraviti iselili su u druge prostorije. Još se može naći vlažnih i dotrajalih zidova te oljuštene boje, ovisno o starosti zgrade pojedinih odjela.
Bolnica povremeno ima problema sa štakorima kad se nakote u podzemnim tunelima sagrađenim u vrijeme Austro-Ugarske. Ti tuneli, iznad kojih su sagrađene bolničke zgrade, pravi su štakorski raj. Bolnica se redovito deratizira, no lanjskog lipnja štakor je kroz toplovodne ili kanalizacijske cijevi ušao ravno u bolnički hitni prijam. Čitateljica ga je snimila kako vrluda hodnicima i na kraju izlazi kroz glavna vrata, dok pacjenti trče za njim. Nakon toga u bolnicu su izvanredno pozvali tvrtku Cios da obavi deratizaciju.

FIRULE

 KBC Firule(na slici gore) . - prije dvije godine odlomio se komad stropa ispred ulaza u bolnicu

Za Kliniku za neurologiju osječkog KBC-a već se godinama zna da je u katastrofalnom stanju.
- Pacijenti su smješteni u podrumskim prostorima, a to je nedopustivo za 21. stoljeće - rekla je Ružica Palić Kramarić iz HUBOL-a.
Vlaga i otpadanje žbuke, premalene sobe u kojima bude i do šest pacijenata, zemljani podovi..., samo su dio onoga u čemu svakodnevno obitavaju pacijenti, ali i osoblje Klinike za neurologiju.
- Znalo se događati da po pacijentima hodaju, pa i uriniraju mačke. A bilo je i padanja pločica i žbuke po pacijentima - rekla je Palić Kramarić.

Dječja bolnica u jako lošem stanju

Ipak, američka vojska donirala je bolnici 800.000 dolara koji se ulažu u sanaciju.
Stanje je u zadnje vrijeme bolje i u riječkoj bolnici. Otkad je došao novi ravanatelj Davor Štimac sve funcionira mnogo bolje, smanjene su liste čekanja, nabavljeni su mnogi novi dijagnostički aparati, postavljena je klima na odjelima koji je nisu imali, dolaze doktori iz inozemstva koji surađuju i asistiraju u operacijama, od koje se mnoge zasad obavljaju samo u Rijeci. KBC na lokaciji u gradu je u staroj zgradi, ali je sve uredno i čisto. Međutim, neke prostorije uslijed dotrajalosti imaju vlažne zidove. Najveći problem KBC-a Rijeka je raspodijeljenost bolnice na tri različita lokaliteta u gradu, a dislocirana je i dječja bolnice.
Budući da je najveći problem derutna dječja bolnica na Kantridi, koja se nalazi u prostorima koji su povijesno gledano lijepi, no funkcionalno ne odgovaraju potrebama suvremene medicine, prioritet na novoj lokaciji je prvobitna gradnja upravo pedijatrije i ginekologije. Novi KBC ukupne površine 8,4 hektara, planirane bruto površine građenja 240.000 četvornih metara, ukupne vrijednosti investicije od 3,2 milijarde kuna, objedinit će i sve kapacitete za ujedinjenu medicinu za odrasle, a za svaku fazu gradnje predviđen je rok od po četiri godine.

bolnice

U međuvremenu se uz pomoć grada ulažu sredstva za zaštita djece i majki na dječjem odjelu Kantrida, gdje je nedavno sagrađen topli most između dvije klinike za pedijatriju te preseljen stari Odjel za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju kako bi djeca bila adekvatnije smještena. Također, obnovljena je i derutna Klinika za radioterapiju i onkologiju.

U Požegi nema vlage

Za razliku od većine bolnica, domova zdravlja i drugih zdravstvenih ustanova u zemlji, bolnice u Požegi i Pakracu, kao i domovi zdravlja u Požeštini mogu se pohvaliti dobrom infrastrukturom, opremljenošću, brojem ležaja, stručnim osobljem, izgledom hodnika i toaleta. Pacijenti s kojima smo razgovarali u ovim zdravstvenim ustanovama uglavnom ističu kako su to primjeri na koje bi se trebale ugledati i druge bolnice u Hrvatskoj. Veliku ulogu u tome, tvrde, ima i Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice u Požegi, u čijem se sastavu nalazi i pakračka bolnica. Od studenoga 2013. samo u požešku bolnicu uloženo je više od 26 milijuna kuna, a posljednja velika investicija bio je uređaj za magnetsku rezonanciju vrijedan 11,2 milijuna kuna i težak tri tone, koji je s radom počeo u prosincu prošle godine. Samo njime se dnevno u Požegi pregleda 20-ak pacijenata.
– Prva velika investicija u posljednje tri godine bio je objedinjeni Hitni prijam vrijedan 7,5 milijuna kuna. Radi se o odjelu na kojem se na jednome mjestu obrađuju pacijenti s hitnim stanjem tako da više ne moraju lutati bolnicom od vrata do vrata jer specijalisti dolaze k njima. U njemu se nalazi sva najsuvremenija oprema i stručno osoblje – rekao nam je ranije ravnatelj Glavić.

bolnice


Nakon objedinjenog Hitnog prijama moderniziran je i odjel za hemodijalizu vrijednosti oko dva milijuna kuna. Osim ulaganja u nove odjele, bolnica se može pohvaliti i izvrsnom infrastrukturom. Pročelja zgrade su čista i redovito se održavaju, u što smo se i sami uvjerili. Kako svjedoče pacijenti, zidovi su čisti pa nigdje nema problema s vlagom ili prokišnjavanjem krova, dok je ventilacija i klimatizacija u odličnom stanju. Hodnici su prostrani i očišćeni, a čistačice se mogu vidjeti svako malo.
Otkrio nam je i kako je u jedinicu za moždani udar, koja se nalazi na neurologiji, uloženo milijun kuna te su te prostorije do detalja prilagođene zahtjevima pacijenata.

Najbolji u zemlji

Ni požeška ni pakračka bolnica nemaju problema s brojem ležaja iako ih svake godine postupno smanjuju. Trenutačno samo u Požegi imaju oko 200 ležajeva. Doznajemo kako je u ostalu medicinsku opremu u posljednjih godinu dana uloženo između dva i tri milijuna kuna. U požeškoj bolnici trenutačno radi 545 ljudi, od čega je 220 medicinskih sestara, 86 liječnika specijalista i 22 liječnika na specijalizaciji.
S obzirom na broj zaposlenika, to je bolnica s najvećim brojem primarijusa i doktora znanosti u državi. Prema rezultatima istraživanja koje je Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo prošle godine, najbolja bolnica u Republici Hrvatskoj nalazi se upravo u Požegi. Godišnje se, doznajemo, u ovu bolnicu ulaže u prosjeku 10-ak milijuna kuna. Osim uređenosti bolnica iznutra, vodi se briga i o prostoru oko bolnica pa su nedavno sagrađeni novi parkinzi koji se ne naplaćuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca