Obavijesti

News

Komentari 110

Zdravko Marić tvrdi: Procjena agencije Fitch je dobra vijest

Zdravko Marić tvrdi: Procjena agencije Fitch je dobra vijest
1

Unatoč određenim elementima političke nestabilnosti, svi gospodarski pokazatelji idu u dobrom smjeru, a pogotovo pokazatelji javnih financija, proračun i javni dug, rekao je Marić

VIDEO

Procjenu agencije Fitch Ratings, koja je potvrdila dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske za zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti na 'BB' i kratkoročni na 'B', zadržavajući negativne izglede ministar financija Zdravko Marić nazvao je u subotu dobrom viješću.

"Uzevši u obzir sve okolnosti koje su prevladavale proteklih tjedana, ovo je sigurno dobra vijest", rekao je Marić u Dnevniku HTV-a. .

Podsjetio je kako je Fitch u protekle četiri godine u dva navrata spustio kreditni rejting Hrvatske, na dva stupnja ispod investicijskog. "Važna je poruka zašto su se ovoga puta ipak odlučili na zadržavanje kreditnog rejtinga. Unatoč određenim elementima političke nestabilnosti, svi gospodarski pokazatelji idu u dobrom smjeru, a pogotovo pokazatelji javnih financija, proračun i javni dug", ocijenio je Marić.

Ključnim smatra što Fitchova ocjena sadrži "pogled naprijed". "Oni vrlo jasno ukazuju, nastavite s ovim mjerama koje ste započeli, prije svega u području javnih financija, nastavite smanjivati javni dug, provoditi reforme i možemo očekivati da bi se hrvatski kreditni rejting i poboljšao, a što je najvažnije za sve nas, to bi utjecalo na cijenu kamate, odnosno na cijenu duga koji svi skupa plaćamo", uvjeren je Marić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HDZ-ovu najavu smanjenja PDV-a na 24 posto u 2017. smatra realnom. "To smo rekli na samom početku predstavljanja proračuna za 2016., a nedavno sam predstavio rezultate za prvih šest mjeseci. Rashodi su potpuno pod kontrolom, prihodi rastu praktički 10 posto, proračunski deficit se smanjio, javni dug prvi put nakon 15 godina bilježi smanjenje. To su nužni preduvjeti za smanjenje PDV-a", rekao je Marić.

Dodao je kako osobno smatra da je hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini nasušno potrebno porezno rasterećenje, kako u u segmentu neizravnih poreza, odnosno PDV-a, tako i u segmentu izravnih poreza, prije svega poreza na dohodak i dobit.

Marić je uvjeren kako rezultati "stres testa" za 51 banku u EU, koji pokazuju da bi u slučaju određenih šokova bila nužna dokapitalizacija dijela banaka u Italiji i Irskoj, ne trebaju uznemiriti hrvatski bankovni sustav.

"Unatoč tomu što su to mahom eurozonske banke, mislim da je naš bankovni sustav stabilan. Naša visoka kapitaliziranost banaka, koja je gotovo dvostruko viša od europskog prosjeka i likvidnost bankarskog sustava su dodatni argument i razlog da ne treba pokazivati neku preveliku zabrinutost", kazao je Marić te dodao kako će europski regulatori pravovremeno ukazati na ono što je potrebno napraviti na razini banaka majki.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.