Obavijesti

News

Zdravstveni turizam: besplatno usavršavanje za voditelje

Zdravstveni turizam: besplatno usavršavanje za voditelje
1

Turistička smo destinacija sve atraktivnija i privlačnija turistima gotovo iz cijelog svijeta. Međutim, jedna od grane turizma daleko je ispod onoga što bi realno mogla u budućnosti postati

Svaki turist koji uđe u RH potencijalni je i korisnik usluga u zdravstvenome turizmu. Brojni su resursi kojima dodatno možemo privući i zadržati turiste u Lijepoj našoj te na taj način produžiti boravak stranih gostiju u Hrvatskoj. Zdravstveni turizam je jedan od najbrže rastućih oblika turističke djelatnosti na globalnoj razini. Osim žurnih prilagodbi i prilagođavanja pravnih propisa, nužna je i prijeko potrebna edukacija osoblja za rad u području zdravstvenoga turizma. 

Zdravstveni turizam je turizam povezan s putovanjem u lječilišta ili druge destinacije, čija je primarna svrha poboljšanje fizičkog stanja, kroz režim fizičkog vježbanja i terapije, kontrolu prehrane i korištenje medicinskih usluga relevantnih za održavanje zdravlja. S obzirom na konstantno opadajuću kvalitetu suvremenog života uzrokovanu stresom, zdravstveni turizam poprima sve značajniju ulogu u revitalizaciji psiho-fizičkih sposobnosti čovjeka. Vrste zdravstvenog turizma su medicinski turizam, lječilišni turizam i medicinski wellness. 

Kako bi se doprinijelo razvoju zdravstvenoga turizma u Hrvatskoj, Učilište Ambitio pokrenulo je projekt izrade novog programa usavršavanja za poslove voditelja u zdravstvenome turizmu. Projektom će se uspostaviti trajna mreža poslodavaca s ciljem razmjene dobre prakse i stalnog poboljšavanja i prilagođavanja obrazovnog programa potrebama tržišta rada, u svrhu brže i kvalitetnije zapošljivosti i doprinosu razvoja zdravstvenog turizma u RH. U obrazovanju pilot skupina predviđeno je 20 polaznika besplatnoga programa usavršavanja za poslove voditelja u zdravstvenome turizmu koji su prijavljeni u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Stručno usavršavanje za poslove voditelja u zdravstvenome turizmu namijenjeno je osobama sa završenom višom ili visokom stručnom spremom u kombiniranom načinu izvođenja nastave, gdje će se jedan dio izvoditi putem redovne nastave, dok će se više od 50% teoretskih sadržaja programa provoditi putem interaktivnog multimedijskog sustava za učenje na daljinu (e-učenje) kao i kroz praktičnu nastavu.

Zdravstveni turizam jedna od najbrže rastućih djelatnosti u Republici Hrvatskoj i Europi zbog čega se očekuje lakše zapošljavanje usavršenih polaznika. Zdravstveni turizam je jedan od najbrže rastućih oblika turističke djelatnosti na globalnoj razini. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore, Europa je prihode od ovog vida turizma povećala za 62% tijekom posljednjih 7 godina, a prema podacima Instituta za turizam, u Europi se očekuje daljnji iznadprosječan rast potražnje za uslugama zdravstvenog turizma od 7% godišnje do 2017.g. Trenutni godišnji prihod ove djelatnosti u Hrvatskoj iznosi oko 300 milijuna eura, a procjena je HGK da bi vrlo brzo mogao doseći iznos veći od milijardu eura. Domaće tržište trenutno zapošljava oko deset tisuća osoba u zdravstvenom turizmu i u Hrvatskoj se već sada osjeća zamjetan deficit profesionalaca zdravstveno-turističkog profila, koji će u slijedećim godinama postati još izraženiji. Zbog toga se javlja problem nesrazmjera između postavljenih želja i realnih mogućnosti razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zdravstveni turizam nije nepoznanica i već je desetljećima prisutan u cijelome svijetu. Važni faktori koji privlače korisnike takve usluge u Hrvatsku su visoka kvaliteta i cjenovni rang u pružanju takve usluge u odnosu na susjedne zemlje.

Trenutno na domaćem tržištu ne postoji certificirani stručnjak u zdravstvenome turizmu koji bi mogao u potpunosti samostalno obuhvatiti kompletnu uslugu od organizacije usluge liječenja do smještaja na odabranoj destinaciji i pružanja turističkih usluga.  Što to znači za pružatelja usluga u zdravstvenome turizmu? Certificiranim zaposlenikom podiže se reputacija samog pružatelja usluga u zdravstvenome turizmu, ulijeva povjerenje i sigurnost u kvalitetu pružanja usluga. Potreba za stalnim usavršavanjem i obrazovanjem za većinu struka postala je danas imperativ, posebice u strukama koje su u stalnom razvoju.

Selekcijski postupak provest će Stručna radna skupina Učilišta Ambitio. Kriterij pri selekciji bit će ocjene prethodnog visokog obrazovanja i motivacijsko pismo. Prijave s dokazima o ispunjavanju traženih uvjeta  za program voditelja u zdravstvenome turizmu zaprimaju se do 13. rujna 2016. godine, na adresu: Učilište Ambitio ustanova za obrazovanje odraslih, Ksaver 196, 10 000 Zagreb. Početak nastave je krajem rujna 2016. godine.

Osobe zainteresirane za sudjelovanje u provođenju pilot programa usavršavanja mogu se javiti na: 01/4677 803 ili email: info@uciliste-ambitio.hr.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...