Obavijesti

News

Komentari 503

'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija

'Živjela talijanska Dalmacija': Žestoke reakcije na Tajanija
1

Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti, napisao je Tonino Picula

VIDEO

Nakon što je šef Europskog parlamenta Antonio Tajani, na ceremoniji Dana sjećanja u Basovizzu, govor završio riječima "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, uslijedile su žestoke reakcije političara iz Hrvatske i Slovenije.

- U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije, komentirao je slovenski premijer Marjan Šarec na Twitteru.

Tajanijev ispad komentirao je i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.

- Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti, rekao je Tonino Picula.

- Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma, napisala je Biljana Borzan.

Slučaj je komentirao i Ivan Jakovčić.

- Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema, kratko je komentirao na Twitteru.

Zastupnik liberala i GLAS-a Jozo Radoš kazao je kako je Tajanijeva izjava dio predizborne kampanje, "ali na način na koji se ona ne bi smjela voditi, a pogotovo ne od strane predsjednika najviše demokratske institucije EU-a". 

"To je primjer primitivnog populizma protiv kojeg se europske demokratske stranke trebaju boriti, a ne ga promovirati". 

Radoš je istaknuo kako je Tajanijeva izjava pokušaj prizivanja talijanske okupacije i zatiranja drugih naroda, odnosno Hrvata na istočnoj obali Jadrana, te da zaslužuje najoštriju osudu i otvaranje pitanja njegove odgovornosti. 

"Stoga očekujem jasnu i oštru osudu Tajanijevih izjava od strane EPP-a", dodao je Radoš. 

'Žrtve mržnje prema Talijanima'

- Odajemo počast palim žrtvama, žrtvama mržnje prema Talijanima. Ubijenim od onih koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijenima jer nisu htjeli spustiti našu trobojnicu - rekao je Tajani u nedjelju u Basovizzi i dodao kako “ne smijemo dopustiti da se u Venezueli, u kojoj živi puno Talijana, ponovi komunistička diktatura kao Titova”.

- Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine - zaključio je Tajani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 503
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a