Obavijesti

News

Komentari 81

Žive sretno: Iz grada potjerali političare, policiju i kriminalce!

Žive sretno: Iz grada potjerali političare, policiju i kriminalce!
3

Meksiko: Cherán je gradić iz kojeg su ljudi potjerali korumpirane političare, policiju i kriminalce. Sada vladaju sami i brane svoj grad. Stopu kriminala sveli su na minimum

VIDEO

Cherán je gradić u Meksiku iz kojeg su građani potjerali političare, policajce i kriminalce i postao je pravi mali raj na zemlji.

Gradić ima 13.000 stanovnika, a nalazi se u saveznoj državi Michoacán, na vrlo opasnom teritoriju i području koje je pod kontrolom narko kartela. Gradić je okružen prašumom. Nju su prije nekoliko godina počeli krčiti bogati kriminalci koji su bili u sprezi s lokalnim političarima kako bi napravili mjesta za plantažu avokada.

Lokalno se stanovništvo pobunilo. Krčenje je zaprijetilo izvorima vode koji za građane znače život. Stvari su izmakle kontroli i ono što je slijedilo nitko nije očekivao.

Mještanka Margarita Elvira Romero je odlučila uzeti stvar u svoje ruke. Otišla je kod radnika koji su krčili šumu. Oni su je počeli vrijeđati i prijetiti joj oružjem. Margarita se vratila u grad. Građani su se okupili i organizirali su zasjedu drvosječa koji su se vraćali s posla.

Drvosječe su uhvatili, zatočili ih u lokalnu crkvu i čekali da njihovi kolege dođu po njih. Stigla je i policija, a okupili su se i lokalni političari koji su nasilno htjeli riješiti situaciju. No, grad se u trenu ujedinio.

Svi su stali na stranu hrabrih žena. Iz kuća su izvadili doslovno sve što im je moglo koristit kao oružje. Iz grada su istjerali drvosječe, njihove nadležne, policiju i političare. Sve je to bilo 2011. godine.

Grad i danas živi bez političara, policije i kriminalaca. Zakon i red održava lokalna 'policija' zvana Ronda Comunitaria. Sve su stranke zabranjene, a gradićem vladaju od naroda izabrani dužnosnici koji na funkciji mogu biti najviše tri godine.

Stopa kriminala je u Cheránu svedena na minimum. Ponekad se dogode sitna razbojstva i prekršaji uzrokovani alkoholom, ali nema ubojstava niti otmica. Počela se oporavljati i osakaćena prašuma, a kako bi se izbjegao povratak na staro, patrole svaki dan obilaze kontrolne točke i paze da protjerani ne bi opet pokušali zauzeti grad.

Mnoge su zajednice pokušale kopirati Cherán, ali im je nedostajalo zajedništva.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a