Obavijesti

News

Komentari 28

Životinje vojnici: Mačke su bile špijuni, a dupini lovci na mine

Životinje vojnici: Mačke su bile špijuni, a dupini lovci na mine
5

Dok još nije bila razvijena moderna ratna mašinerija, životinje su se koristile u ratne svrhe. Amerikanci su izmislili tzv. šišmiš bombu, a borile su se i svinje...

VIDEO

Knjiga  "Beasts of War: The Militarization of Animals" autora Jareda Eglana daje zadivljujući uvid kako su se kroz stoljeća koristile životinje u ratne svrhe. Džingis-kan je pomoću svoje vješte, izdržljive i brze konjice stvorio jedno od najvećih carstava u povijesti, no nije samo on koristio životinje za borbu.

Ratni slonovi 

Zastrašujuću veličinu i pojavu slonova koristili su u drevnoj Indiji, a kasnije Aleksandar Veliki i Hanibal. Slonovi su osim za prijenos ratne opreme bili izuzetno važni i za bitke. Slonovi bi se pripitomili i obučili za borbu. 

Sa slonovima se jurišalo na neprijatelja, razbijali bi njegove redove i gazili vojnike

Wikipedia

Obično bi bili raspoređeni ispred pješadije, a jurili su prema neprijateljskim redovima brzinom od 30 kilometara na sat. Za razliku od konja, slonovi se ne boje vojnika s kopljima, a zbog svoje građe ih lakše izbjegavaju nego konji.

Slonovi su imali jak psihološki učinak na neprijatelja, a postali su nepraktični tek pojavom topova u 19 stoljeću. Slonovi se i nakon toga koriste u vojne svrhe, ali prvenstveno za transport i inženjerijske operacije na nepristupačnim područjima. Posljednji put je zabilježeno da je slonove za transport oružja koristila iračka vojska 1987. godine.

Dupini lovci na mine

Ove prelijepe morske životinje pravi su specijalci. Bistre su, s njima je lako raditi, lako pronalaze predmete i u lošim uvjetima. Američka vojska dupine je počela obučavati 1960. godine. Na početku su samo proučavali njihovu hidrodinamiku kako bi poboljšali dizajn torpeda, brodova i podmornica. 

Uskoro su otkrili kako im ti morski sisavci u dubokim vodama mogu postati odlični pomoćnici. Ratna mornarica dupine tretira kao službene kolege i o njima brine 24 sata. Trenira ih se kao vojne i policijske pse i to metodom nagrade. Kad uspješno odrade zadatak, dobivaju ribu.

Wikipedia - Delfin sa lokatorom prilikom treninga za misije američke mornarice

- Dupini posjeduju najsofisticiraniji sonar koji čovjek poznaje pomoću kojeg mogu odrediti veličinu i oblik podvodnih objekata. Oni mogu pronalaziti mine i ostale potencijalno opasne predmete na dnu oceana, koje bi bez dupina bilo teško pronalaziti, smatraju u američkoj vojsci

Tijekom rata u Iraku 2003. godine, dupini su u zaljevu Um Kasr uspješno locirali preko 100 mina.

Protutenkovski psi

Rusi su u borbi protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata koristili pse s eksplozivom koje su uvježbali da se s pričvršćenom bombom bace pod njemačke tenkove.

Wikipedia - Psi na vojnoj paradi u Moskvi 1938. godine

Trenirali bi ih tako što bi ih izgladnili i naučili da se hrana nalazi ispod tenkova. Navodno su Rusi na ovaj način razorili oko 300 tenkova, a program je zaustavljen 1996. godine.

Borbene svinje

Svinje su bile najbolje oružje protiv borbenih slonova. Slonovi se naime plaše glasanja svinja. Tijekom opsade grčkog grada Megara 226. godine prije Krista stanovništvo ovog grada iskoristilo je zapaljene svinje kako bi rastjerali ratne slonove. Oni su se zaista i razbježali i pritom ubili velik broj svojih vojnika. Često su ih u borbama koristili Rimljani i Aleksandar Veliki.

Šišmiš bomba

To je bila bomba koju su osmislili Amerikanci tijekom Drugog svjetskog rata u borbi protiv Japanaca. U bombi se nalazilo 40 šišmiša. Nakon ispuštanja otvorio bi se padobran koji bi omogućio svim šišmišima, opremljenim eksplozivom, da se razlete oko mete.

Kako su japanski gradovi u to vrijeme bili većinom drvene konstrukcije s tim šišmiš bombama htjeli su se izazvati masovni požari.

Obrambeni morski lav

Američka mornarica je prvi put koristila morske lavove 1970. godine. Oni su se nalazili u okviru istog programa u kojem su trenirani i dupini. Znali su zajedno sudjelovati u ratnim operacijama

Medvjed vojnik

Sirijski smeđi medvjed iz Irana bio je najneobičniji borac na strani saveznika u Drugom svjetskom ratu. Nakon što su oslobođeni iz zarobljeništva u Sibiru jedna poljska brigada uputila se na put prema Africi. Mladunče medvjeda  dao im je jedan dječak u zamjenu za nekoliko mesnih konzervi. Medu su Poljaci hranili kondenziranim mlijekom, a popularnost mu je strelovito rasla.  Uskoro je postao njihova maskota. Medvjed Wojtek s njima je jeo, pio pa čak i pušio cigarete. Ubrzo je i službeno zaveden u knjige poljske vojske među vojnike 22. opskrbne artiljerijske satnije II. poljskog korpusa. Zajedno sa “svojom” postrojbom došao je preko Sirije, Palestine i Egipta do južne Italije, gdje su se 1943. iskrcali saveznici. Za nagradu je dobivao pivo, koje mu je postalo omiljeno piće. Kao pravi vojnik, spavao je s ostalima u šatoru.

Wikipedia

Wojtek je prenosio streljivo puno brže od svih i nikad ništa nije ispustio iz ruku. Brigada je svojeg životinjskog prijatelja Wojteka ovjekovječila tako što ga je stavila na svoj službeni grb. Medo je preživio rat a sve do smrti živio je u  edinburškom ZOO-u. Njegovi ratni drugovi često su ga posjećivali.

Golubovi navode projektile

Projekt Golub je ime američkog pokušaja kojeg je razvio B.F. Skiner, a cilj je bio da se u borbi protiv nacista stvori projektil kojeg navodi golub. Golubi su bili trenirani da kljucaju metu na navigacijskom ekranu i tako održavaju pravac projektila. Ovaj projekt je bio preradikalan za američki vojni vrh pa je otkazan. Ponovo je pokrenut 1948. no već pet godina kasnije nastali su prvi sistemi za navođenje projektila i ideja o golubovima je odbačena.

Mačke špijuni

CIA je u vrijeme Hladnog rata imala 20 milijuna vrijedan projekt program pod šifrom 'Akustična maca' o kojem se saznalo iz materijala arhiviranih 1967. godine. Oni su u mačke ugrađivali čipove koji su se nalazili u ušnim kanalima i radio prijemnike u lubanjama. Puštali bi ih da lutaju po određenom području koje je trebalo špijunirati. 

Međutim, ubrzo se pokazalo kako je program neučinkovit, odnosno da se iz podataka koje su mačke skupile ne može iščitati ništa korisnoga. A cilj projekta je bio prisluškivanje sovjetskih dužnosnika u Kremlju i sovjetskim ambasadama. Mačke su bile dosta nepredvidivi agenti i dosta teške za treniranje. Jedna od prvih mačaka koja je poslana u špijunažu potrčala je pod taksi gotovo istog trenutka kad je poslana u misiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava