Obavijesti

News

Komentari 55

Zli kapetan Morgan gusarsko blago je zakopao usred Istre...

Zli kapetan Morgan gusarsko blago je zakopao usred Istre...
7

Legenda kaže da je zloglasni pirat iz 17. stoljeća - Henry Morgan, bježeći pred vlastima, u istarskom Dvigradu sakrio blago koje je prikupio u svojim pohodima

VIDEO

Govori se da je, nakon što je na sebe navukao bijes Engleza, zloglasni gusarski kapetan Henry Morgan odlučio pobjeći i sakriti blago. Kao idealno mjesto za ostvarenje tog plana izabrao je Dvigrad. To mjesto nedaleko od skrovite uvale Limskoga zaljeva u to vrijeme već je bilo gotovo napušteno.

Stigavši u Dvigrad zatekao je tek nekoliko stanovnika. Oni su mu pomogli sakriti blago za kojim se i danas traga, govori Morena Milevoj, jedna od promotorica projekta 'Istra Inspirit' , kulturno-turističkog proizvoda koji nastoji uprizoriti mistične i povijesne činjenice iz Istre, pa tako i priču o kapetanu Morganu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 04:12

Morgan je slovio kao jedan od najzloglasnijih gusara tog doba

Neki vjeruju da je nakon skrivanja blaga slavni Henry odlučio ostatak života provesti u obližnjem selu koje se danas zove Mrgani, a nekad je nosilo naziv Morgani. Njegovo blago i danas raspiruje maštu brojnim znatiželjnicima koji posjećuju Dvigrad u nadi ne bi li ga pronašli.

Wikipedia

Henry Morgan se rodio oko 1635. godine u Engleskoj. Kao vješt kapetan dobio je punomoć Engleske da se bori protiv Španjolaca. Karijera mu je obilježena brojnim pljačkama, osvajanjima i okrutnošću. Iz svih se avantura uvijek izvlačio gotovo neozlijeđen i to upravo zbog engleske punomoći koju je imao i koja mu je jamčila da ga poslije uhićenja tamničari neće ubiti.

Svećenik mu pomogao da sakrije blago neprocjenjive vrijednosti

Legenda kaže da je zloglasni pirat Henry Morgan, bježeći pred vlastima, u istarskom Dvigradu sakrio blago koje je prikupio u pljačkaškim pohodima. Tijekom svojih brojnih osvajačkih pohoda stekao je golemo blago na račun Kube, Cartagene, Granade... Napadao je njihove brodove i krao blago . Slovio je kao jedan od najzloglasnijih gusara tog doba.

Pixsell

- Ne zna se čime se točno zamjerio Englezima koji su ga odlučili uhititi. Kao vješt moreplovac odlučio je sakriti blago prije nego što ga pronađu. To je učinio u Dvigradu, do kojega je došao nakon što je doplovio do Limskoga kanala i shvatio kako je ta uvala idealna da se u njoj sakrije . Pristavši na obali Limskoga kanala, krenuo je u potragu za idealnim skrovištem i tako stigao do Dvigrada koji je u to vrijeme već bio gotovo u potpunosti napušten zbog kuge koja ga je poharala. Tamošnji mu je svećenik tada ponudio svoju pomoć i sakrili su dva kovčega unutar Dvigrada - kaže Milevoj. Potraga za skrivenim Morganovim blagom još traje.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...