Obavijesti

News

Komentari 18

Zvali su ga Krvavi i Prokleti: Naredio masakr 300.000 ljudi

Zvali su ga Krvavi i Prokleti: Naredio masakr 300.000 ljudi
1

Na današnji dan 1909. godine s vlasti je svrgnut turski sultan Abdul Hamid II. Vladao je pune 32 godine, ženio se 16 puta, a najviše od svih je mrzio Armence...

VIDEO

Abdul Hamid II. bio je posljednji sultan koji je autokratski vladao Osmanskim Carstvom. Posljednji moćni osmanski sultan poznat je po krvavom stilu vladavine i represiji. 

Ovaj sultan koji je na vlast došao sa 33 godine gajio je strašnu netrpeljivost prema nacionalnim manjinama pa je u cijelom Otomanskom carstvu postao nepopularan baš zbog represivne vlasti i nasilja prema manjincima. Zbog toga je čak dobio nadimak 'Krvavi' i 'Prokleti' sultan.

Strahovlada tiranina

On je, naime, 2,5 milijuna Armenca koliko ih je živjelo u Otomanskom carstvu krajem 19. stoljeća i koji su bili kršćani smatrao glavnim razlogom slabljenja svog Carstva. Po nekim autorima za njegove vladavine pobijeno je i do 300.000 Armenaca. Drugi pokolj Armenaca dogodio se 1915. kad je pobijeni milijun i pol Armenaca. To je bio prvi genocid 20. stoljeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Abdul Hamid II. imao je 16 žena i s njima 20-ero djece. Sagradio je velebnu palaču Dolmabahçe u Carigradu, s raskošnim Kristalnim stubištem kojem je ograda napravljena od Baccarat kristala i mahagonija, a u središnjoj dvorani nalazio se najveći kristalni luster na svijetu. Bio je težak 4,5 tona a darovala mu ga je britanska kraljica Viktorija. Samo za pozlatu stropova u palači utrošeno je 14.000 kilograma zlata. No kako je palača bila na samoj morskoj obali Bospora, sultan je postao paranoičan vjerujući kako bi ga protivnici njegovog režima mogli napasti s mora i ubiti. Stoga se preselio u jednu drugu, zaštićeniju palaču.

Nijemce zvao da mu pomognu

U njegovo vrijeme Osmansko carstvo su nazivali "Bolesnik s Bospora" jer je tijekom njegove vladavine došlo do strelovitog pada moći i veličine Osmanlijskog carstva.  No, usprkos konzervativizmu i despotskoj vladavini, tijekom njegove 32 godine duge vladavine došlo je do modernizacije Osmanskog carstva. 

Odlučio je Nijemcima povjeriti reformu turske vojske. Njemački časnici su to, prema dogovoru, vrlo profesionalno obavili i Osmansko carstvo je ponovno postalo vojna sila. Za njegovog vladanja Nijemci su započeli i gradnju slavne željezničke pruge Berlin-Bagdad.  

Zbog općeg nezadovoljstva prema sultanu, protivnici Abdul hamida II. udruženi u organizaciju "Mladi Turci" odlučili su svrgnuti sultana. Tako je došlo do sukoba sličnih građanskom ratu u kome se jedan od "Mladih Turaka", kome je vojska bila odana, uputila u pravcu Istanbula, svrgnuvši na današnji dan 1909., godine sultana. Naslijedio ga je brat Mehmed V koji će državu uvesti u Prvi svjetski rat. 

Zadnjih gotovo devet godina života proveo u zarobljeništvu. Umro je 1918. godine, malo prije završetka Prvog svjetskog rata u 76. godini života. Osmansko Carstvo potpuno se raspalo ubrzo nakon njegove smrti.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti