Obavijesti

Tech

Komentari 0

Ekološka osviještenost može biti isplativa uz EKO kredite

Ekološka osviještenost može biti isplativa uz EKO kredite
2

Istraživanja pokazuju da bi većina ispitanika platila zelenu gradnju no na kraju ipak stare navike prevagnu. Može li se povoljnije graditi zeleno?

VIDEO

Preko 85% građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti. Europski i svjetski trend je da zgrade troše do 45 kWh/m² energije za grijanje. Većina zgrada u Hrvatskoj za grijanje troši barem 4 puta više energije od europskog standarda, a samo u Zagrebu 45.322 zgrade klasificirane su kao opasne radi padanja dijelova fasade, crijepova i dimnjaka.

Je li sada vrijeme za niskoenergetsku ili pasivnu gradnju?

Iako mnogi smatraju da kriza nije vrijeme za eksperimentiranje s niskoenergetskom ili pasivnom gradnjom, istraživanje pokazuje da je više od 50% ispitanika izrazilo “spremnost da plati zelenu gradnju” 5% do 9% više nego standardnu gradnju. No, kada za bolju toplinsku izolaciju ili kvalitetnije prozore moraju izdvojiti malo više novca, stare navike će prevagnuti.

Pojava EKO kredita

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Banke su prepoznale ovaj rastući interes javnosti za niskoenergetskom i pasivnom gradnjom, te kupovinom i ugradnjom solarnih kolektora za potrebe kućanstva ali i za potrebe prodaje struje HROT-u, te u svoju ponudu uvrstile eko kredite

Odnedavno je i Hypo Alpe-Adria-Banka u svoju ponudu uvrstila EKO stambene kredite namijenjene za kupovinu ili adaptaciju stambenih nekretnina, kupovinu građevinskog zemljišta te izgradnju niskoenergetskih i pasivnih kuća energetskog razreda A+, A ili B u iznosu do 250.000 eura, uz fiksnu kamatnu stopu od 4,90 posto u prvoj godini, te promjenjivu kamatnu stopu od 5,90 posto po isteku tog razdoblja. 
EKO krediti Hypo banke također omogućuju adaptacije, rekonstrukcije, završetke gradnje nekretnine, kupovine i opremanje vlastitog doma štednim sustavima kao što su solarni kolektori, klimatizacijski sustavi, pročistači vode, izo-stakla i termo-fasade, te financiranja troškova dokumentacije, a koji se odobravaju za iznose od 5.000 do 75.000 eura.

Ponuda Hypo EKO kredita također je posebno prilagođena za potrebe malog i srednjeg poduzetništva, a poduzetnički krediti namijenjeni su za financiranje solarnih sustava za proizvodnju električne i toplinske energije za vlastite potrebe, mrežom vezanih solarnih sustava za proizvodnju, kupnju ili izgradnju nisko-energetske nekretnine te za poboljšanje energetske učinkovitosti poslovne nekretnine.

Postupak uzimanja EKO kredita

Postupak uzimanja EKO kredita sličan je standardnom postupku odobravanja kredita, pri čemu ćete banci morati dokazati da su sredstva usmjerena povećanju energetske učinkovitosti nekretnine. Konkretna dokumentacija ovisi o namjeni kredita. Kod kupovine nekretnine potreban je Energetski certifikat koji nekretninu razvrstava u energetski razred A+, A ili B. Kod izgradnje, rekonstrukcije, dogradnje, završetka gradnje niskoenergetske kuće Energetska iskaznica sastavni je dio projektne dokumentacije,  a iz koje je vidljivo da je izračunata buduća potrošnja energije za grijanje manja od 50 kWh/ m2.

Potrebna dokumentacija

Kod adaptacije treba banci dostaviti Troškovnik radova. Kod kupovine, ugradnje opreme te  re/financiranja morat ćete dostaviti predračun/račun za opremu i ugradnju. Uz navedenu dokumentaciju prilaže se dokumentacija potrebna kao i kod svakog drugog stambenog kredita:
1) Popunjeni obrasci banke,
2) Dokumentacija na temelju koje se utvrđuje kreditna sposobnost
3) Ako je kredit veći od 15.000 € potrebna je hipoteka na nekretnini.

Podnošenje zahtjeva

Drugi korak je podnošenje zahtjeva u bilo kojoj poslovnici banke. Po odobrenju kredita, prema ovjerenom Ugovoru o kupoprodaji nekretnine banka priprema ugovor o kreditu i ostalu dokumentaciju. Ako ste podigli kredit za izgradnju, u roku od 2 godine banci ćete dostaviti Energetski certifikat. U slučaju kredita za adaptaciju kredit se isplaćuje u 2 tranše, s time da se druga tranša isplaćuje po dostavi računa koji su u skladu s dostavljenim troškovnikom.

Cijeli proces traje oko mjesec dana, ako se kao instrument osiguranja uzima hipoteka na nekretnini.

Uz povoljnije kredite domaćih banaka energetski učinkovita gradnja koja iziskuje veću početnu investiciju može se isplatiti u kraćem vremenskom preriodu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle