Obavijesti

Tech

Komentari 8

Oblik zgrade - uvjet za energetski učinkovitu gradnju

Oblik zgrade - uvjet za energetski učinkovitu gradnju
6

Prvi uvjet energetski učinkovite gradnje je termoizolacija, drugi je lokacija i orijentacija zgrade. Istražili smo važnost oblika zgrade kao trećeg uvjeta.

VIDEO

Prvi uvjet koji je potrebno zadovoljiti u energetski učinkovitoj gradnji je vrlo dobro isprojektirana i potom izvedena termoizolacija ovojnice zgrade. Drugi je uvjet pronaći dobru lokaciju za svoju parcelu, a onda i kuću orijentirati tako da se maksimalno iskoriste prirodni resursi, primarno sunčevo zračenje. O tome je bilo riječi u prethodnim člancima. U ovom članku pojašnjavamo i važnost trećeg uvjeta - faktor oblika zgrade.

"Kod energetski učinkovite, niskoenergetske ili pasivne gradnje, važno je projektom zadovoljiti i ovaj treći uvjet tzv. faktor oblika zgrade.To je omjer volumena zgrade (V) i njezinog oplošja (O). Izražava se kao kvocijent ove dvije veličine (fo = V/O). Što je fo veći, to je povoljniji odnos volumena i oplošja pa je ta zgrada u energetskom smislu bolja. Najbolji odnos volumena zgrade i njezine ovojnice ima zgrada geometrijskog oblika – kocke ili još bolji, idealan oblik ima – kugla. Naime, ona ima najmanje oplošje u odnosu na volumen (samo što za sad ne gradimo zgrade - kugle)", rekao je Ranko Novak, dipl. ing. arh. i voditelj projekata iz Ytonga.

Dakle, u načelu preferira se kompaktan, pravilan volumen zgrade, sa što manje razvedenih pročelja i konzolnih istaka gornjih etaža ili balkona. Prozori i vrata postavljaju se na vanjski rub otvora, kako bi se spriječili topli mostovi i smanjila razvijena površina fasada.

Arhitekt je taj koji u interakciji s investitorom, treba postići optimalan kompromis između svih suprotstavljenih zahtjeva

Faktor oblika ovisi i o tipologiji izgradnje. Samostojeće obiteljske kuće u odnosu na dvojne zgrade ili stambene nizove, a pogotovo u odnosu na višeetažne stambene zgrade, imaju nepovoljniji faktor oblika. Njihove volumene zimi „hladi“, a ljeti „grije“ veća vlastita ovojnica nego kod ovih drugih, kompaktnih tipologija izgradnje.

Iako ovaj zahtjev za kompaktnim volumenom donekle determinira projektante u funkcionalnom i još više u oblikovnom aspektu, to nikako ne znači da se moraju doslovno projektirati dosadne „kuće kocke“. Ovakvi projekti također mogu biti atraktivna i kvalitetna arhitektura.

"Arhitekt je taj koji u interakciji s investitorom, treba postići optimalan kompromis između svih suprotstavljenih zahtjeva. To su stari zahtjevi za pomirenjem i balansom funkcije, konstrukcije, oblikovanja i cijene, ali u novije vrijeme rekao bih i – energetske efikasnosti", zaključio je Ranko Novak.

Kako teoriju pretočiti u praksu? U ponedjeljak čitajte kako je Tomislav Rukavina primijenio ova osnovna tri faktora prilikom projektiranja niskoenergetske kuće obitelji Jelušić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle