Obavijesti

Tech

Komentari 0

Njegova skica postaje stvarnost – intervju s arhitektom

Njegova skica postaje stvarnost – intervju s arhitektom
1

Najveće ostvarenje svakog arhitekta je projektirati kuću koja odgovara životnim navikama, potrebama i željama obitelji koja će u njoj živjeti.

VIDEO

Svakom arhitektu je poseban doživljaj gledati kako se njegov projekt seli sa arhitektonske skice u stvarni prostor. Svaki se arhitekt želi ostvariti kroz dobre ideje i kvalitetno izvedene projekte, ali ipak je najveće ostvarenje projektirati kuću kakva odgovara upravo životnim navikama, potrebama i željama obitelji koja će u njoj živjeti. S gradnjom niskoenergetske kuće obitelji Jelušić primičemo se završnoj fazi kada će kuća poprimiti svoj konačan izgled. Kako je napretkom gradnje zadovoljan njezin arhitekt Tomislav Rukavina, pročitajte u nastavku:

1. Kako ste zadovoljni napretkom gradnje niskoenergetske kuće obitelji Jelušić?

Za sada gradnja ide uobičajenim tempom, nema nikakvih iznenađenja ni razloga za nezadovoljstvo. U sadašnjoj fazi izvedbe obavljaju se uglavnom radovi na instalacijama tako da naizgled nema velikog napretka. Ovo prividno zatišje uskoro je gotovo i kreće se na veliko finale, jer sad tek slijede radovi na ugradnji materijala koji će dati konačni izgled. Tu će biti potrebna najveća pažnja izvođača, ali i investitora i arhitekta. Pitajte me jesam li zadovoljan kad krenu ti završni radovi.

2. Koliko je kuća drugačija danas u odnosu na Vaš projekt? Je li bilo nekih značajnijih preinaka?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izvana nije bilo nikakvih izmjena u odnosu na oblikovanje, tako da će u stvarnosti kuća zaista izgledati kao što je planirano projektom. Interijer je nešto izmijenjen. Sve su prostorije ostale istih dimenzija ali ima nekih sitnih promjena od kojih je najvažnije čelično unutarnje stubište, od podruma do 1. kata, koje u projektu projektirano kao armiranobetonsko. Doduše i tada, u fazi projektiranja, smo već razgovarali o toj varijanti prozračnog čeličnog stubišta, ali je u projektu ipak ostalo armiranobetonsko, s napomenom da bi tu moglo biti izmjene, tako de je i ta najvažnija izmjena na neki način projektirana. Izvedena je i ostava od stare cigle bivše kuće, to nismo planirali u glavnom projektu, ali je dobra ideja.

3. Jeste li nailazili na neke poteškoće, ako da koje i kako su riješene?

Dogovor oko izrade stolarije i njene ugradnje je potrajao neko vrijeme. No, ne bih ga nazvao poteškoćom, jednostavno je trebalo s izvođačem stolarije dogovoriti detalje vezane za zaštitu od sunca i sprječavanje hladnih mostova, pa smo crtali dosta detalja. To je jedini način da se u gradnji riješe problemi. Sve što ostane nedefinirano kroz projekt postane poteškoća koju je kasnije teško riješiti. Ovo je niskoenergetska kuća i treba potrošiti nešto više vremena na vanjsku stolariju, a u glavnom projektu nismo se toliko detaljno bavili prozorima pa je ostalo dosta stvari nedefinirano. Na sreću, Jelušići su na vrijeme naručili stolariju, tako da smo stigli sve napraviti i uskladiti tijekom izrade prozora i nije bilo kašnjenja. Nadam se da će se napraviti i termografija koja će pokazati jesmo li napravili dobar posao.

4. Koliko se često arhitekt pojavljuje na gradilištu u ovoj fazi gradnje? 

To ovisi o tome što je arhitekt ugovorio s investitorima. Nažalost, kod nas je uobičajeno da se s arhitektom ugovara samo izrada projekata i to isključivo onih koji su minimalno potrebni da se kuća legalno izvede, a to znači idejni projekt za ishođenje dozvole i glavni projekt za izvođenje kuće. Kako u glavnom projektu nije baš svaki detalj do kraja definiran, ili nije dovoljno detaljno definiran, najviše u dijelu radova iz faza završnih radova, ti se detalji prepuštaju slučaju ili prosudbi izvođača ili investitora. Ipak, bilo bi najbolje s arhitektom dogovoriti i izvedbene projekte i projekt interijera uz arhitektonski nadzor na gradilištu. Bez obzira na ugovoreno, u prvim fazama gradnje dolazim na gradilište nekoliko puta, iz vlastite znatiželje, a kasnije u završnim fazama me zovu za savjet izvođač ili investitori za neke detalje. Tako ispadne jednostavnije doći na gradilište i na licu mjesta sve dogovoriti.  U zadnje vrijeme,  za svoje projekte vršim i izvedbeni nadzor.

5. Koji nas još radovi očekuju?

Očekuju nas oni najteži radovi koji će dati stvarni, završni izgled kuće. Sve ono što će se stvarno vidjeti se sada tek treba izvesti. Očekuju nas oni radovi u kojima je vještina projektiranja i izvođenja najvažnija. S druge strane, većina investitora se do ove faze već umori, pa jedva čeka da se sve što prije, kako god, završi. Jelušići su dobro pripremljeni i entuzijazam ne jenjava.

Znači još nam ostaje: izvana toplinska izolacija, drveni dijelovi pročelja, boja, ograde. Izvana i iznutra završni slojevi svih podova, obloge podova i zidova ili njihovo žbukanje i gletanje i boja. Završni izbor i montaža elektro opreme i opreme vode i odvodnje te grijanja, te uređenje okućnice.

Informacije o napretku gradnje i dalje donosimo kroz web članke, reportaže u tiskanom nedjeljnom izdanju, te video reportažama na 24sata TV.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje