Obavijesti

Sport

Komentari 12

Azerbajdžan: Zemlja vatre koja rastura u hrvanju i kukičanju

Azerbajdžan: Zemlja vatre koja rastura u hrvanju i kukičanju
1

PRIRODNO OKRUŽENJE Azerbajdžan u prijevodu s perzijskog znači ‘zemlja vatre’. Dakle, naši “vatreni” u zemlji vatre trebali bi se osjećati kao kod kuće...

VIDEO

Koliko je Azerbajdžan nenogometna zemlja, dovoljno govori ime drugog najvećeg stadiona u zemlji - Tofik Bahramov. On nije bio nogometna zvijezda nego linijski sudac koji je u finalu SP-a 1966. priznao kontroverzni gol Geoffa Hursta, iako ni danas ne možemo sigurno reći je li lopta prešla gol-liniju.

Možda nemaju tradiciju u nogometu, no Azeri su velesila u hrvanju. U tom su sportu osvojili 14 od ukupno 26 olimpijskih medalja od osamostaljenja, odnosno od 1996. godine.

Legendarni šahist Gari Kasparov rođen je u azerbajdžanskoj metropoli Bakuu, baš kao i Tejmur Rađabov, koji je kao 14-godišnjak postao najmlađi međunarodni velemajstor u povijesti.

Ova će zemlja uskoro biti poznata i po Formuli 1 jer iduće godine upada u kalendar. Staza je dugačka 6006 m, a vozit će se po ulicama Bakua za Veliku nagradu - Europe.

Hrvatski ljubitelji sporta Azerbajdžan su možda zapamtili po futsalskom skandalu 2011. kad je naša reprezentacija ostala bez plasmana na SP jer je Ukrajina pobijedila Azere 4-2, jedinim nepovoljnim rezultatom za naše malonogometaše.

Izvan sporta najpopularnije azerbajdžansko natjecanje je “Sedam ljepotica”. Sedam djevojaka natječe se u kukičanju, a pobjednica je ona koja isplete najkvalitetnije ženske čarape u najkraćem vremenu.

Azerbajdžan je poznat po naftnim nalazištima, pa je prikladno što ime vuče iz perzijskog izraza Azar-Payegan, što znači “zemlja vatre”. Osim toga, u tamošnjoj špilji Azikh pronađen je najstariji kamin na svijetu, procjenjuje se da je star između 500.000 i 700.000 godina. Dakle, naši “vatreni” u zemlji vatre trebali bi se osjećati kao kod kuće...

SAGRADILI GRAD NA MORU

Neft Dašlar, odnosno Naftna Stijena, grad je na Kaspijskome moru sagrađen na stupovima. Zamišljen je kao naftna platforma, a od obale je udaljen 55 kilometara.

VELESILA NA EUROSONGU

Natječu se od 2008., a nikad nisu ispali u polufinalu. Štoviše, 2011. su Ell i Nikki pobijedili s pjesmom “Runnung Scared”, a imaju još četiri plasmana među najboljih pet.

NIŠTA NE VOZI KAO LADA

Lada je daleko najpopularnija marka automobila u Azerbajdžanu. Na ulicama je pregršt starih modela, ali ima i novih, među pet su najvećih uvoznika Lade u svijetu.

LUBENICA S KRUHOM I SIROM

Neki lubenice jedu s pršutom, a Azerbajdžanci se u ovom voću “dave” u kombinaciji s kruhom i bijelim sirom.

PRVO ŠEĆER, ONDA ČAJ

Čaj je daleko najpopularnije piće u Azerbajdžanu. Piju ga iz šalica u obliku kruške, ali šećer ne ide unutra nego ga stavljaju u usta prije svakoga gutljaja.

SUCU STADION I SPOMENIK

Ispred stadiona Tofik Bahramov veliki je kip azerbajdžanskog linijskog suca koji je 1966. priznao sumnjivi Hurstov gol.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu