Obavijesti

Sport

Komentari 494

Ministar je najavio promjene zakona, Brbić je zadovoljan...

Ministar je najavio promjene zakona, Brbić je zadovoljan...
13

Mislim da je razumno u najkraćem roku promijeniti Zakon o sportu koji će definirati pravedniji način izbora tijela sportskih krovnih organizacija, kaže ministar sporta...

VIDEO

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, zajedno s predsjednikom Hajduka Marinom Brbićem, došao je u utorak u Zagreb gdje ga je primio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar . Na sastanku u Saboru bili su predstavnici Hajduka, županije, udruge "Naš Hajduk" te oporbeni vijećnici.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić/24sata VIDEO

Ministar sporta: Bilo bi razumno promijeniti zakon

- Razgovarali smo predstavnicima Hajduka i Grada Splita. Upozorili su nas na probleme koji ih tište i mi ćemo sve učiniti da te probleme rješimo. Nastavit ćemo dijalog, razgovarat ćemo i s ostalim sudionicima sustava, prvenstveno s Ministarstvom unutarnjih poslova i razmotriti mogućnost promjene Zakona o sprečavanju sukoba na sportskim terenima koji je Splitu sporan.

- Razgovarat ćemo i s HNS-om. Mislim da bi bilo razumno u najkraćem roku promijeniti Zakon o sportu koji će definirati pravedniji način izbora tijela sportskih krovnih organizacija - rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Brbić: Dobro je što idemo u promjene zakona

Marin Brbić bio je zadovoljan nakon jednoipolsatnog sastanka.

- Hvala ministarstvu. Bio je to konstruktivan razgovor. Ne želimo ništa na silu. Dogovorili smo da se krene u žurnu proceduru izmjene Zakona o sportu. Želimo promijeniti stvari u hrvatskom nogometu. Razgovarat ćemo s HNS-om, to smo najavili. Ne, nismo danas tražili ostavke čelnika HNS-a. Želimo ravnopravne odnose u svim sportovima u Hrvatskoj - rekao je predsjednik Hajduka, Marin Brbić.

"Naš Hajduk": Zabranjujemo rad Zdravku Mamiću

Udruga "Naš Hajduk" odazvala se pozivu gradonačelnika Splita za sastanak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta koji će se održati danas u 11:00 sati. Sastanku će prisustvovati članovi Našeg Hajduka iz Zagreba. Ovim putem želimo obavijestiti svoje članove da smo, u suradnji s KN Torcidom, poslali nekoliko prijedloga izmjena i dopuna Zakona o sportu:

Predložili smo da se osobama kojima je, od strane suda, izrečena neka od mjera zabrane odlaska na športsko natjecanje, zabrani sudjelovanje u radu skupštine ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, kao i da takva osoba ne može biti ovlaštena za zastupanje tih pravnih osoba. Mislimo da je logično da ako huligani ne mogu na tribine, da takve osobe ne smiju niti sudjelovati u radu sportskih klubova. Vrijeme trajanja ove zabrane bi iznosilo 3 godine od dana pravomoćnosti, jer tada po odredbama Prekršajnog zakona nastupa rehabilitacija.

Ova odredba bi se primijenila i na sve osobe kojima nisu nastupile zakonske posljedice rehabilitacije u trenutku stupanja na snagu ovog propisa, točnije nisu protekle tri godine od pravomoćnosti sudske odluke. Tako zabranjujemo daljnji rad Zdravka Mamića u nogometu (prema rješenju splitskog suda). Ovim smo ponudili rješenje jednog problema - uklanjanje Zdravka Mamića iz hrvatskog nogomete i sporta za određeno razdoblje. Vidjet ćemo hoće li vladajući iskoristiti ovaj zakonski prijedlog ili će se huligani u odijelima još jednom provući. Imaju li vlada RH i Sabor snage ovo sprovesti i zabraniti osuđenim huliganima rad u sportu na neko vrijeme?

Osim toga mislimo da bi bilo dobro definirati model demokratskih izbora članova unutar sportskog dioničkog društva, što je vrlo aktualna tema i u europskom pravosuđu. Te smo predložili uvođenje obaveznih javnih objava financijskih izvještaja onim sportskim organizacijama kojima godišnji proračun prelazi 10 milijuna kuna, uključujući i nacionalne saveze.

Pozvali smo i resorno ministarstvo da se na vrijeme uključi u problematiku nelegalnih državnih potpora u sportu i da se što skorije regulira po kojim uvjetima se smije financirati profesionalni sport iz lokalnih proračuna. Definiranje kako i po kojim uvjetima se smije financirati sport spriječit će nelegalnu tržišnu utakmicu u kojoj Dinamo u 8 godina dobije 250 milijuna kuna javnog novca, ali i spriječiti eventualne istrage i zahtjeve za povratom nelegalnih sredstava koje bi mogla pokrenuti Europska komisija.

Vrijeme je da domaći sport bude korak ispred!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 494
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani