Obavijesti

Sport

Komentari 55

Bili jednom šampioni: Dinamo i Celtic '67. su bili sila u Europi

Danas moćni Paris Saint-Germain, primjerice, osnovan je 1970. i nije ni postojao u vrijeme dok su Dinamo i Celtic bili europska sila. Tada su osvajali europske trofeje

VIDEO

E, to su bili dani... Nogomet su igrali sve redom domaći dečki, i to kako! Dinamo je te 1967. godine bez stranaca, s većinom igrača rođenih baš u Zagrebu i okolici, osvojio Kup velesajamskih gradova. A Celtic, večerašnji suparnik "modrih", baš te godine je također osvojio svoj jedini europski trofej.

Momčad legendarnog trenera Jocka Steina, koji je uvelike utjecao i na karijeru Alexa Fergusona, jer mu je sir Alex bio pomoćni trener u reprezentaciji Škotske, te godine je osvojila Kup europskih prvaka pobijedivši u Lisabonu strašni Inter Helenija Herrere 2-1. "Lisabonski lavovi" bili su također momčad sastavljena sve od samih Škota. Štoviše, svi njegovi igrači bili su rođeni u krugu 50 kilometara od Glasgowa.

Prošlo je 47 godina, ni "modri" ni "zeleno-bijeli" više nikad nisu osvojili europski trofej. Celtic je, doduše, još dva puta bio blizu - 1970. godine izgubio je u finalu Kupa prvaka od Feyenoorda, a 2003. godine u finalu Kupa Uefe od Porta.

Bilo je na Maksimiru vrlo moćnih generacija, po imenima možda i jačih od one Škorićeve, Zambatine i Lamzine, ali niti jedna više nikad nije došla ni blizu osvajanju trofeja. Ono što je za Celticove navijače Jock Stein, to je za Dinamove zauvijek ostao legendarni Branko Zebec, čovjek koji je stvorio cijelu tu generaciju prije negoli je smijenjen, pa je momčad u finalu Kupa velesajamskih gradova protiv Leedsa vodio njegov pomoćnik Ivica Horvat.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dinamov talisman, srećonoša, u Glasgowu će biti Slaven Zambata. Legendarni "plavi devet", čovjek koji je kao kapetan podignuo trofej 1967. i zabio 264 gola za Dinamo, od čega šest na putu do osvajanja europskog trofeja, otputovao je jučer s momčadi u Glasgow i večeras će biti na Celtic Parku.

Ovaj Dinamo, naravno, nije ni približno jaka momčad kao ona Zambatina, ali ruku na srce - nije ni ovo Celtic kojeg bi se trebalo bojati.

- Ovo je najslabiji Celtic koji pamtim. Nije to ni sjena one momčadi koja je pobijedila Barcelonu 2-1 prije dvije sezone - rekao je Ivica Vrdoljak, koji je s Legijom izbacio Celtic iz Lige prvaka s ukupnih 6-1, ali Poljaci su poslije diskvalificirani.

- Nemaju kvalitetu, nema se Dinamo koga bojati. Nama su u dvije utakmice stvorili dvije šanse - kaže Vrdoljak.

Nudili su Škoriću 50.000 funti da dođe u Glasgow

Dinamov golman Zlatko Škorić oduševio je Jocka Steina, Celtic je nudio pravo bogatstvo da dođe u Škotsku i stane na gol njegove momčadi. Škorić je odbio, u inozemstvo je otišao tek dvije godine poslije, u Francusku.

Svi velikani iz 1967. danas se muče

Nijedna od četiri najbolje momčadi u Europi iz 1967. (Celtic, Inter, Dinamo, Leeds) danas ne uspijeva doći ni blizu za europski trofej. Celtic i Inter ni ne igraju Ligu prvaka, a slavni Leeds se muči u drugoj ligi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 55
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram