Obavijesti

Sport

Komentari 41

Dodatne kvalifikacije: Hrvatska kao nositelj može na Sloveniju

Dodatne kvalifikacije: Hrvatska kao nositelj može na Sloveniju
7

Plan B za plasman Hrvatske na Euro zove se dodatne kvalifikacije, a tamo bi "kockasti" vjerojatno bili nositelji i mogli obnoviti rivalstvo sa zapadnim susjedima...

VIDEO

Danas će se kompletirati prvi dio kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo, nakon kojeg će biti poznato 20 od 24 putnika u Francusku na turnir koji će se održati od 10. lipnja do 10. srpnja sljedeće godine. Među njima još uvijek može biti i Hrvatska pobijedi li Maltu u gostima, a Norveška ne pobijedi Italiju u Rimu.

Velik dio poklonika "kockastih" slaže se da je to vjerojatan scenarij, a i kladionice idu tomu u prilog. Na pobjedu "azzurra" koeficijent je 1,90, na remi 3,50, a na slavlje gostiju čak 4,75. Međutim valja pogledati i što bi bilo kada bi Hrvatska zaista ostala treća u skupini.

Najbolji trećeplasirani više ne možemo biti nakon što Mađari nisu preskočili Rumunjsku u zadnjem nedjeljnom kolu pa ćemo, u najboljem slučaju, biti drugi. Tog se mjesta još može dokopati Turska ako pobijedi Island u gostima, a Kazahstan slavi u Latviji.

Dosad je poznato pet od osam sudionika play-offa za Euro, to su Ukrajina , Danska , Irska , Slovenija i Švedska . Iz skupine A to će još biti Nizozemska ili Turska, iz skupine B Bosna i Hercegovina, Izrael ili Cipar, iz skupine F to može biti Mađarska, a iz skupine H Hrvatska ili Norveška.

Ždrijeb dodatnih kvalifikacija bit će u nedjelju, 18. listopada u Nyonu i bit će poludirigiran prema reprezentativnom koeficijentu na rang-ljestvici Uefe koja bi trebala biti ažurirana u srijedu. Prema rujanskoj verziji , bolje od Hrvatske samo su Nizozemska i Ukrajina pa će, s pobjedom protiv Malte, Hrvatska gotovo sigurno biti u skupini nositelja.

Prema tom poretku i sadašnjem stanju na ljestvici nositelji bi, dakle, bili Ukrajina, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Turska, a nenositelji Danska, Švedska, Irska i Slovenija.

Bodovi se na Uefinoj rang-ljestvici računaju prema nastupima u posljednja tri velika natjecanja na način da Euro 2012. donosi 20 posto, a SP 2014. te kvalifikacije za Euro 2016. po 40 posto bodova.

"Kockasti" su u povijesti nastupali četiri puta nastupili u dodatnim kvalifikacijama za velika natjecanja i sva četiri puta prošli. Protivnici su nam bili Ukrajina (SP 1998.), Slovenija (Euro 2004.), Turska (Euro 2012.) te Island (SP 2014.). I ovaj put opet bismo mogli na zapadne susjede Slovence. Sjećate se kako je zadnji put završilo...

VIDEO

A evo i drugih majstorskih partija "kockastih" u dodatnim kvalifikacijama...

VIDEO
VIDEO
VIDEO

Uefina rang-ljestvica, rujan 2015.:

  • Nizozemska 33,494 (3*) - može biti treća
  • Ukrajina 30,886 (3) - u dodatnim kvalifikacijama
  • Hrvatska 29,717 (3*) - može biti druga
  • Bosna i Hercegovina 29,017 (3*) - može biti četvrta/ peta
  • Mađarska 27,252 (3) - može biti najbolja treća
  • Turska 25,783 (3*) - može biti četvrta ili najbolja treća
  • Danska 28,037 (1) - u dodatnim kvalifikacijama
  • Norveška 27,829 (3) - može biti treća
  • Švedska 27,758 (6) - u dodatnim kvalifikacijama
  • Irska 27,262 (3) - u dodatnim kvalifikacijama
  • Izrael 25,547 (1) - može biti treći
  • Slovenija 25,026 (4) - u dodatnim kvalifikacijama
  • Cipar 16,593 (3) - može biti treći

(u zagradi je označen broj bodova osvojen u listopadskom mini-ciklusu kvalifikacija, zvjezdica označava da reprezentacija može osvojiti još bodova u današnjim utakmicama)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka