Obavijesti

Sport

Komentari 28

Fifa - Cash and Carry? Ovo je 14 uhićenih prevaranata u Fifi

Fifa - Cash and Carry? Ovo je 14 uhićenih prevaranata u Fifi
2

STIGAO I ŠUKER Sepp Blatter danas lovi svoj 5. predsjednički mandat, no Uefin izvršni odbor, čiji je član i Davor Šuker, traži njegov odlazak odmah. On to odbija...

VIDEO

Amerikanac Chuck Blazer (70) utjelovljenje je korupcije u Fifi. Nadimak mu je bio “gospodin 10 posto”. Mnogi su znali što radi, no nitko ga nije prijavio. A kad ga je ulovio FBI, Blazer je postao doušnik i sve ih je otkucao.

Nekadašnji dopredsjednik Concacafa, nogometnog saveza Sjeverne i Središnje Amerike, vodio je raskalašen život. Ljubitelj žena, luksuza i životinja novcem od mita kupio je dva stana u elitnom dijelu New Yorka.

Prijatelji su mu Putin i Hillary Clinton

Jedan za “prijateljicu”, a drugi za svoje mačke. Zaradio je 21 milijun dolara, letio je uvijek prvim razredom, živio je u njujorškom stanu koji je plaćao 18.000 dolara mjesečno, a ljetovao je na Bahamima. Među prijateljima su mu Vladimir Putin, Hillary Clinton, a često je posjećivao i pokojne papu Ivana Pavla II. i Nelsona Mandelu. Prilično uspješna karijera za čovjeka koji je krajem ‘70-ih bio tek tip koji svog sina vozi na nogometne treninge. Međutim, brzo je shvatio da se nešto može i zaraditi pa se sprijateljio s Jackom Warnerom, kojem je pomogao da postane predsjednik Concacafa. Tu je počeo njegov “poduzetnički” uzlet. U to je vrijeme i dobio nadimak “gospodin 10 posto” jer je njegova tvrtka dobivala desetak posto od svih dogovorenih poslova, od TV prava do sponzora.

Toliko voli novac da je “zaboravio” na porez. Istraga FBI-ja utvrdila je da je porez posljednji put platio prije 18 godina.

Kad je shvatio da se neće izvući, pristao je biti doušnik.

Dogovarao je sastanke s najvišim dužnosnicima Fife, a tijekom razgovora ih je i snimao.

Te snimke dovele su FBI u Zürich, gdje su uhitili sedam visokopozicioniranih čelnika Fife, dok je na popisu osumnjičenih za mito i korupciju ukupno 14 osoba.

Premda sve važnije nogometne face, od Maradone do Linekera, prozivaju Blattera, koji nije osumnjičen, da podnese ostavku, don Blatterino ne želi niti čuti za to.

Anketa: I Hrvati žele Seppov odlazak

Štoviše, ne odustaje od današnje izborne skupštine, na kojoj je uvjeren da će dobiti i peti predsjednički mandat.

Čak 94 posto čitatelja 24sata u anketi izjasnilo se da Blatter mora dati ostavku.

U Zürichu se nalazi i Davor Šuker. Predsjednik HNS-a i član Uefina izvršnog odbora nije nas počastio svojim mišljenjem o američkom čišćenju Fife, no za očekivati je da će se Šuker prikloniti stajalištu Uefe.

Michel Platini sastao se s Blatterom i zatražio od njega ostavku, no predsjednik odbija odstupiti.

- Nitko više ne želi Blattera za predsjednika, on mora otići - rekao je Platini, koji je zajedno s Uefinim izvršnim odborom zatražio da se izbori zbog skandala odgode.

Danas će se ipak održati izbori, a Blatter navodno ima 105 glasova od 209 ukupno. Jedini mu je protukandidat jordanski princ Ali bin Husein.

- Uefa podržava princa Huseina, pozivamo druge da učine isto jer je Blatter pobjediv - kaže Platini.

Zbog skandala zabrinuli su se i brojni sponzori koji prijete odlaskom.

Engleska će biti domaćin SP-a 2018.?

Čini se da Rusija i Katar više nisu sigurni domaćini SP-a 2018. i 2022. Fifa je jučer prvi put istaknula da će se raspravljati o tome ako se pokaže da je bilo nečasnih radnji. To je uznemirilo ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je Amerikance optužio da se opet nepotrebno miješaju u tuđe poslove.

Na kladionicama najviše šanse da zamijeni Rusiju 2018. godine ima Engleska, dok bi katarski Mundijal 2022. godine trebao biti dodijeljen Americi ili Australiji.

24sata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu