Obavijesti

Sport

Komentari 36

Loptu s potpisima "generacije 1967." prodaje za 2.000 eura...

Loptu s potpisima "generacije 1967." prodaje za 2.000 eura...
1

Vrijedni trofej: nekadašnji Dinamov povjerenik, 81-godišnji Željko Božić htio bi da Zdravko Mamić otkupi loptu s potpisima Zambate, Jerkovića, Belina i drugih...

VIDEO

Lopta mi je draga uspomena na prijatelje Zambatu, Jerkovića i ostale Dinamove igrače, ali želja mi je da završi tamo gdje i pripada, kraj svih Dinamovih trofeja u Plavom salonu.

Željko Božić dugogodišnji je sportski djelatnik, a tih trofejnih 1960-ih godina, radivši kao povjerenik, učlanio je 4.000 navijača u klub.

- Loptu sam kupio 1968. godine u Herucu u Jurišićevoj i odnio Slavenu Zambati te ga zamolio da mi prikupi potpise svih igrača - počeo je priču 81-godišnjak koji je tada radio u Montmontaži pa nastavio:

- Pristao je i nekoliko minuta poslije vratio mi je loptu s potpisima svih igrača iz generacije 1967. koja je osvojila Kup velesajamskih gradova. Na lopti su potpisi Jerkovića, Zambate, Ramljaka, Belina, a nakon što je Dinamo osvojio Kup maršala Tita 1969. pobijedivši Hajduk 3-0 u ponovljenoj utakmici, Željko je na loptu zalijepio članak iz SN-a s cijelom postavom i ocjenama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislio sam tražiti 2.000 eura za loptu. Pozivam gospodina Mamića da mi se javi jer mi je želja da lopta ostane u klubu - rekao je Željko i prisjetio se gdje je prvi put vidio Zdravka.

- Bilo je to u Banjoj Luci, ali ne znam godinu. Milicija je stjerala navijače u ograđeni prostor i on je bio među njima.

Željko za "modre" navija cijeli život. Bio je na stotinama utakmica i družio se s mnogim Dinamovim igračima. Često je s njima igrao šah koji je u to vrijeme bio glavna razbibriga igračima "svetog kluba", za razliku od bele koju nogometaši danas više vole.

- Najbolji Dinamov šahist bio je Slaven Zambata - otkrio je. No najbolji prijatelj bio mu je legendarni Mladen Ramljak.

- Bio je sjajan igrač. Često sam išao kod njega u Nizozemsku. Bio je legenda Feyenoorda. Zarađivao je 250.000 dolara na godinu, a to je u ono vrijeme bilo jako puno - rekao je pa ubacio jednu anegdotu.

- Jednom prilikom zaustavila nas je policija dok smo se vozili u njegovu Chevroletu. I kaže policajac: "Kazna 100 guldena zbog prebrze vožnje". Nakon što nam je naplatio kaznu, zamolio je Mladena da mu se potpiše na fotografiju. Obožavao ga je, ali nije mu oprostio!

Zambata i Jerković kao Soudani i Fernandes

- Bili su fenomenalan tandem, odlični krilni napadači, slično kao danas Soudani i Fernandes. Ipak, Jerković je bio malo bolji. Sjećam se finala Kupa 1960. godine. Dinamo je pobijedio Partizan 3-2. Sudio je Makedonac koji je navijao za Partizan. Poništio je Jerkoviću tri gola, a ovaj zabije još dva i kaže tom sucu: "Gospon sudac, nemrete vi tolko poništit kolko ja mogu zabit!".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener