Obavijesti

Sport

Komentari 32

Najveći derbi: Ćiro vs. Mamić, poznanici još od 1981. godine

Najveći derbi: Ćiro vs. Mamić, poznanici još od 1981. godine
6

DUGOVJEČNI Zdravko Mamić i Ćiro Blažević upoznali su se prije 33 godine. Bili su prijatelji, kumovi, poslovni partneri, a završili su na sudu. Danas opet "ratuju"

VIDEO

Kineski restoran u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Godina 1981. Za stolom sjede Pero Zlatar, Silvije Degen i Ćiro Blažević. Prilazi im Zdravko Mamić.

- Moj brat Stojko je po svim kriterijima najbolji igrač Dinama, ali je osuđen na kaljenja, pa mora u drugoligaša GOŠK Jug - obratio se Zdravko Mamić Blaževiću za pomoć.

- Neka mi se Stojko odmah sutra javi - energično je odgovorio Ćiro Blažević.

Bio je to prvi susret Mamića i Ćire.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sjećam se kao da je bilo jučer. Prišao nam je jedan zgodan, vitak i agresivan mladić - prisjeća se Ćiro, čiji je šarm odmah osvojio Mamića.

- Impresionirao me brzinom reakcije, kako je bio susretljiv, pristupačan, korektan - Mamićevo je sjećanje na upoznavanje.

Poslije 33 godine Mamić i Ćiro na suprotnim su stranama. Zajedno su prošli puno. Bili su prijatelji, vjenčani kumovi, poslovni partneri... Mlađahni Zdravko educirao se i nadahnjivao uz elokventnog i živopisnog Ćiru Blaževića.

- Kad je Ćiro bio trener Dinama, 1982., organizirao sam da mu na putu od maksimirskog tunela do klupe publika baca pod noge tisuću gladiola - rekao je Mamić.

Bili su to njihovi sretni dani. No 1983. Ćiro je odlazio iz Dinama u švicarski Grashopper. U hotelu Intercontinental napravio je oproštajnu večeru i pozvao najbliže prijatelje.

- Nas tridesetak za stolom plakali smo kao kišna godina. Znali smo da iza njega ostaje golema praznina. Patio sam za njim - pričao je Mamić, koji je Ćiru vratio u Dinamo 1992. godine.

No "brod" kumova s vremenom je iz bonace ušao u nemirne vode, pale su prijetnje i ružne riječi, bilo je uvreda s obje strane, pa danas Ćiro za Mamića govori da mu je "j..ao majku" a Mamić Ćiri da je "veći neprijatelj od četnika i Ahmadinedžada"...

Puno je vremena prošlo od njihova prvog susreta u Jurišićevoj ulici. Kineski restoran u međuvremenu je postao argentinski, poslije je bio meksički...

- Eh, tko zna što bi bilo da nisam te večeri došao jesti. Naš susret sve je promijenio. Mislim da bi svijet svakako bio siromašniji da se nismo sreli - nasmijao se Ćiro.

Kao što bi dvoboj Zadra i Dinama bio siromašniji da u glavnim ulogama nisu Ćiro i Mamić. Subotnji se igra od 15 sati.

Mamić ga smijenio, Blažević ga tužio

Ćiro se vratio u Dinamo 1992. nakon što su "modri" završili na petome mjestu i sljedeće godine osvojio naslov. S Mamićem je zaratio 2003. te su završili na sudu.

"Zdravko Mamić me uništio i neka mu to bude na savjesti", Ćiro tvrdi da je Mamić gazda HNL-a

"Ćiro je 2011. trebao biti trener umjesto Čačića, no nije se javio", Mamić ga je zvao u Iran

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
VIDEO Heroju 'kraljeva' signal dao Rüdiger: 'Pomogao mi je Modrić, znao sam gdje će Kova'
SNAŠLI SE

VIDEO Heroju 'kraljeva' signal dao Rüdiger: 'Pomogao mi je Modrić, znao sam gdje će Kova'

Andrij Lunjin (25) je jedan od dva penala nažalost obranio i našem Mateu Kovačiću (29), dok je za onaj Bernarda Silve (29) bio odlično informiran te ga je pričekao na sredini gola