Obavijesti

Kolumne

Komentari 9

Tehnologija u nogometu borba je za pravdu: Delfino, ljudino...

Tehnologija u nogometu borba je za pravdu: Delfino, ljudino...
2

Tražiti suđenje na temelju snimki je kao da kažeš da su dva i dva četiri. Pa nek’ se Sepp Blatter, Michel Platini i ostali 'utapaju', piše Tomislav Birtić u svojoj kolumni...

VIDEO

Inzistiranje da i dalje bude nepravdi koje se na mnogim utakmicama lako mogu spriječiti autoportret je Fife i Uefe. Stvarno je jednostavno. Pogledaš video, vidiš je li gol, zaleđe ili penal, i pravedno ideš dalje. A sad, totalno je nebitno kako ćeš obrazložiti odluku da svjesno, svim silama!, ustraješ na nepravdi .

Ma možeš zakupiti deset milijardi sati reklame za fair play na svim televizijama svijeta, biti politički korektan na tisuću načina, sve dok ti je nepravda ozakonjena, doslovce institucionalizirana, pokrij se ušima i šuti .

Bitno bolji nisu ni svi oštećeni koji krotko šute. Pa neće biti strijeljani ili poslani u gulag iskoriste li demokratsko pravo i kažu svoje mišljenje. Napišeš pristojno pismo, staneš za govornicu na kakvom skupu i kažeš što treba u ime pravde. Potakneš i druge da progovore. Hej!, samo trebaš reći da su dva i dva četiri i pustiti da se Blatter, Platini i ostali utapaju pokušavajući obraniti neobranjivo.

Većina se stalno žali da je mahom najbogatija manjina ugnjetava. Penalima, kartonima, zaleđima... Čime god treba. Ali što je većina učinila da promijeni stvarnost koja se opire njenim željama? Za kojeg vraga svi ti vječno oštećeni klubovi ne traže uvođenje tehnologije na sve utakmice na kojima je tehnologiju moguće primijeniti? Zašto šute savezi čije reprezentacije svako malo opljačkaju?

Sudac Germano Delfino , koji je dosudio penal pa, vidjevši televizijsku snimku, poništio vlastitu odluku, učinio je više nego što bi svi koji stalno kukaju smjeli očekivati od njega. Postupio je po diktatu savjesti, a njegova ljudskost, viđenje fair playa i savjest jednostavno zapovijedaju nepreglednim vojskama oštećenih cmizdravaca da za svoja prava učine makar desetinu Delfinova djela.

Možda ga izbace s liste, ali sport će ga pamtiti kao ljudinu koja se zauzela za sve što bi sport trebao biti, a nije jer kapital želi da oni za koje on navija imaju i veću, nepravednu prednost od prednosti koju su favoriti i pošteno izborili. Tko se ne pridruži Delfinu, da protiv njega sude i penal za faul na trideset metara, neka šuti.

VIDEO
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode